2 °C Budapest

Kiegyenlítődtek a kamatok - csökkentek a hitelek

Pénzcentrum
2006. november 3. 14:00

A háztartási szektornak nyújtott fogyasztási célú forinthitelek átlagos kamatlába az elmúlt két hónapban tapasztalható növekedés után csökkent. Az egyéb hitelek átlagkamatlába az augusztusi alacsonyabb érték után a korábbi szintre állt vissza - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába az eddigi 20%-os szint közelében maradt, szeptemberben 20,30%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába tartósan 10% közelében, a lakáscélú hitelek kamaton felüli egyéb költségei pedig 2 százalékpont körül mozognak, szeptemberben a kamatláb 9,46%, az átlagos hitelköltség mutató pedig 12,18% volt. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az elmúlt két hónapban tapasztalható átmeneti emelkedés után szeptemberben csökkent; a kamatláb 17,82%-ot, a hitelköltség mutató pedig 25,36%-ot tett ki. Az egyéb hitelek átlagkamatlába az augusztusi alacsonyabb érték után az elmúlt félévet jellemző értékeknél magasabb szintre, 11,95%-ra emelkedett.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába csak a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású hitelek esetében változott számottevően, szeptemberben ismét a 20%-os szint alá, 19,38%-ra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába a július óta stabil szinten maradt szeptemberben is, értéke 17,08%-ot volt. Az 5 éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába pedig 2005. december óta változatlan, szeptemberben 12,16%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának trendje az elmúlt egy évben csökkenő, míg a kamatláb szintje alig változott, emiatt a hitelköltség mutató és a kamatláb közötti különbség az elmúlt egy év során 10 százalékpontról 6,5 százalékpontra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatójának tendenciája csökkenő, értéke 25,71% volt szeptemberben. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója ellenben enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. szeptemberben 22,75%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának trendje az elmúlt egy évben csökkenő, míg a kamatláb szintje alig változott, emiatt a hitelköltség mutató és a kamatláb közötti különbség az elmúlt egy év során 10 százalékpontról 6,5 százalékpontra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatójának tendenciája csökkenő, értéke 25,71% volt szeptemberben. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója ellenben enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. szeptemberben 22,75%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású és az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagkamatlábai között 2006 februárja óta nincs szignifikáns különbség, mindkettő 9%-os szint körül mozog; míg a hitelköltség mutatók között 2005 decembere óta enyhén növekvő mértékű eltérés tapasztalható, a legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek hitelköltség mutatójának szintje 1 százalékponttal alacsonyabb.
Az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába február óta a 14%-os szint körül ingadozik, néhány hónapja a kamatláb értéke csökkenő tendenciát mutat. Ugyanezen hitelek hitelköltség mutatója 2006. február óta a 17% körüli szinten mozog.
A 10 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek kamatlába és hitelköltség mutatója kisebb törésekkel 2006. január óta csökken; az átlagos kamatláb a januári 10% körüli szintről 6,37%-ra csökkent szeptemberben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagkamatlába 2006 május óta emelkedő tendenciát mutat, szeptemberben 7,39%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába június óta 4%-os szinten van, szeptemberben 4,38%-ot tett ki, átlagos hitelköltség mutatója pedig az augusztusi alacsonyabb érték után 6% feletti szintre állt vissza. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek 2006 januárjától kezdődő dinamikus növekedése szeptemberben megállt, az átlagos kamatláb 10,71%-ot, a hitelköltség mutató pedig 13,70%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába május óta emelkedő tendenciát mutat, szeptemberben megközelítette a 6%-os szintet.

A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 2005 december óta 6% körüli szinten, átlagos hitelköltség mutatója pedig 9% körüli szinten mozog. A lakáscélú hitelek átlagkamatlába az elmúlt egy évben 3% körüli, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6% körüli szinten mozgott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem