Kiegyenlítődtek a kamatok - csökkentek a hitelek

Pénzcentrum
2006. november 3. 14:00

A háztartási szektornak nyújtott fogyasztási célú forinthitelek átlagos kamatlába az elmúlt két hónapban tapasztalható növekedés után csökkent. Az egyéb hitelek átlagkamatlába az augusztusi alacsonyabb érték után a korábbi szintre állt vissza - áll az MNB jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába az eddigi 20%-os szint közelében maradt, szeptemberben 20,30%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába tartósan 10% közelében, a lakáscélú hitelek kamaton felüli egyéb költségei pedig 2 százalékpont körül mozognak, szeptemberben a kamatláb 9,46%, az átlagos hitelköltség mutató pedig 12,18% volt. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az elmúlt két hónapban tapasztalható átmeneti emelkedés után szeptemberben csökkent; a kamatláb 17,82%-ot, a hitelköltség mutató pedig 25,36%-ot tett ki. Az egyéb hitelek átlagkamatlába az augusztusi alacsonyabb érték után az elmúlt félévet jellemző értékeknél magasabb szintre, 11,95%-ra emelkedett.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába csak a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású hitelek esetében változott számottevően, szeptemberben ismét a 20%-os szint alá, 19,38%-ra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába a július óta stabil szinten maradt szeptemberben is, értéke 17,08%-ot volt. Az 5 éven túli kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába pedig 2005. december óta változatlan, szeptemberben 12,16%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának trendje az elmúlt egy évben csökkenő, míg a kamatláb szintje alig változott, emiatt a hitelköltség mutató és a kamatláb közötti különbség az elmúlt egy év során 10 százalékpontról 6,5 százalékpontra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatójának tendenciája csökkenő, értéke 25,71% volt szeptemberben. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója ellenben enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. szeptemberben 22,75%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatójának trendje az elmúlt egy évben csökkenő, míg a kamatláb szintje alig változott, emiatt a hitelköltség mutató és a kamatláb közötti különbség az elmúlt egy év során 10 százalékpontról 6,5 százalékpontra csökkent. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek hitelköltség mutatójának tendenciája csökkenő, értéke 25,71% volt szeptemberben. Az 5 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek hitelköltség mutatója ellenben enyhén emelkedő tendenciát mutat, 2006. szeptemberben 22,75%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású és az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagkamatlábai között 2006 februárja óta nincs szignifikáns különbség, mindkettő 9%-os szint körül mozog; míg a hitelköltség mutatók között 2005 decembere óta enyhén növekvő mértékű eltérés tapasztalható, a legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek hitelköltség mutatójának szintje 1 százalékponttal alacsonyabb.
Az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába február óta a 14%-os szint körül ingadozik, néhány hónapja a kamatláb értéke csökkenő tendenciát mutat. Ugyanezen hitelek hitelköltség mutatója 2006. február óta a 17% körüli szinten mozog.
A 10 éven túli kamatfixálású lakáscélú hitelek kamatlába és hitelköltség mutatója kisebb törésekkel 2006. január óta csökken; az átlagos kamatláb a januári 10% körüli szintről 6,37%-ra csökkent szeptemberben.

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagkamatlába 2006 május óta emelkedő tendenciát mutat, szeptemberben 7,39%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába június óta 4%-os szinten van, szeptemberben 4,38%-ot tett ki, átlagos hitelköltség mutatója pedig az augusztusi alacsonyabb érték után 6% feletti szintre állt vissza. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek 2006 januárjától kezdődő dinamikus növekedése szeptemberben megállt, az átlagos kamatláb 10,71%-ot, a hitelköltség mutató pedig 13,70%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába május óta emelkedő tendenciát mutat, szeptemberben megközelítette a 6%-os szintet.

A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 2005 december óta 6% körüli szinten, átlagos hitelköltség mutatója pedig 9% körüli szinten mozog. A lakáscélú hitelek átlagkamatlába az elmúlt egy évben 3% körüli, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6% körüli szinten mozgott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?