31 °C Budapest
A construction worker working at height, Construction workers are working on steel roof trusses with Fall arrestor device for worker with hooks for safety body harness on the construction site.

Indul a felújítási, építkezési láz Magyarországon? Tömegek vághatnak bele, a pénzt sem sajnálják

2024. június 14. 12:04

Jó formában találja az építőanyag piacot a kormány új energiahatékonysági támogatása. Az értékesített mennyiségek szinte minden árucsoportban emelkednek, az árak azonban nem. Sok a szabad kapacitás az országban, ezért is indulhat meg lassan nemcsak a felújítási- hanem az újlakás építési piac is, amit alátámasztanak a KSH ma publikált adatai is.

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az építőipar adataiból a jövőre nézve legfontosabb a szerződésállományok alakulása, és ez most kezd megnyugtatóan alakulni. Az épületek építésére kötött szerződések volumene az év eleje óta masszív növekedést mutat, és ebből a sorból nem lógott ki az áprilisi 206 milliárd forintos adat sem. Az új szerződésekben foglalt munkák értéke havonta meglehetősen nagy ingadozást mutat, de most már elmondhatjuk, hogy összehasonlító áron bő 10 százalékkal magasabb, mint a csúcsévnek számító 2022 első 4 hónapjában volt.

Az új lakások építése ugyanakkor még nem pörgött fel, erre vonatkozóan az MNB hitelstatisztikái adnak támpontot. Ebből az látszik, hogy az erre a célra jóváhagyott hitelek értéke jóval lassabban emelkedik, mint a használtlakás vásárlásokra nyújtott hiteleké

– mondja Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke  

Juhász Attila szerint a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utalnak a cég májusi építőanyag értékesítési adatai is. Ezek szerint májusban összességében 15,7 százalékkal több építőanyagot adtak el, mint egy évvel korábban, az értékesítés árbevétele viszont csak 11,5 százalékkal emelkedett, mert az építőanyag árak egy év alatt összességében 3,6 százalékkal csökkentek.

Az alacsony bázishoz képest mért emelkedést az értékeli fel, hogy az építőanyag kereskedések forgalmának 60-70 százalékát adó lakossági értékesítésben egyébként a kivárás jelei tapasztalhatók, különösen a régebbi lakóépületeket felújítani, bővíteni kívánók között

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 – mondja Juhász Attila. Ők most a kormány nemrég bejelentett júliusban induló energiahatékonysági támogatására várnak, mivel szeretnék a felújítási terveiket lehetőleg egyidőben, egy nekirugaszkodással megvalósítani.

A vállalat elnöke szerint ugyancsak felértékeli a növekedést, hogy ennél számottevően nagyobb, 54 százalékos növekedés mutatkozott májusban az előző év májusához képest a szerkezetépítéshez használt anyagok mennyisége között. Ezen belül 60 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene falazóelemekből, és 20 százalékkal a beton falazóelemekből, ami azt mutatja, hogy az előző évhez képest kifejezetten sok új épület falait kezdték meg, vagy kezdik meg felhúzni a közeljövőben.

Úgy tűnik, az egyre versenyképesebb fogyasztói árak sokaknak felkeltették a fantáziáját, hiszen a falazóelemek ára csaknem 17, az épületfa ára pedig 10 százalékkal csökkent egy év alatt. Nem kell az árak miatt aggódniuk azoknak sem, akik az új energiahatékonysági támogatásra pályáznak. A szigetelőanyagok ára összességében 4 százalékkal csökkent. Ezen belül a főleg födém és tető szigeteléshez használt z üveg- és kőzetgyapot termékek ára 1,7 százalékkal, a homlokzati szigetelést adó EPS szigetelő haboké 6 százalékkal csökkent

 – mondja Juhász Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 11:25
Sem a Telex, sem a 444 nem adott róla hírt, hogy Magyar Péter még szombaton bejelentette, egy ideje...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm