35 °C Budapest
Young Caucasian couple, man and pregnant woman organizing home finances during inflation

Egyre távolabb kerülnek a magyarok a kétszámjegyű béremeléstől: erre készülhetnek 2024-ben

2024. június 7. 15:59

Bár a bérdinamika már több mint egy éve javuló tendenciát mutat, egyelőre nem akar növekedni a fogyasztás. Történik pedig mindez azért, mert a magyar családok továbbra is aggódnak az infláció visszaerősödésétől, és aki teheti, az tartalékol. Bukovszki András, a CIB elemzője szerint nem valószínű, hogy kétszámjegyűre hízik év végére a reálbéremelkedés, az erstés Nagy János szerint azonban várható még a fogyasztás visszaerősödése - csak a kérdés még mindig az, hogy pontosan mikor.

Immár csaknem másfél éve a tart a reálbérek fokozatos emelkedése Magyarországon. Bár több elemző többször is felhívta arra a figyelmünket, hogy az emberek még mindig nem érzik annyira az infláció csökkenését, mint azt a kormány szeretné, azért most már nem kell minden egyes kiadást háromszor is átgondolni - bár igaz, hogy így is vannak, akik még mindig a legrosszabbra készülnek, és amit csak lehet, félretesznek a nehezebb időkre.

Az infláció csökkenése pedig egyáltalán nem fog örökké tartani, mint éppen a múlt hónapban is kiderült: ekkor, több mint egy éves dezinflációs folyamat után ismét enyhén emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakával összemérve. Meddig tarthat ki a reálbér, ha az infláció visszaerősödik? Mit fognak érezni az emberek, ha ismét emelkedő árakat találnak a boltok pocain? Két szakértőt kérdezünk meg a témában, és a válaszok kevésbé megnyugtatóak.

Nem biztos, hogy jobb lesz a családoknak

Áprilisban írtunk arról, hogy 2022. szeptembere és 2023. augusztusa között mínuszban voltak a reálbérek, azaz a hazai fizetésemelések nem tudták lekövetni a komoly, 25% felett tetőző inflációt. Összességében az év egészére vetítve kb. 3 százalékkal értek kevesebbet a fizetések, mint 2022-ben. Az infláció lecsengésével idén már elindulhat a felívelés a reálbérek esetében is, kérdés viszont, hogy ez meddig tarthat ki.

A szakértők akkor arra számítottak, hogy a reálbérek idén nagyjából 5 százalékot emelkednek majd a tavalyi értékhez képest, ám most nagyon úgy tűnik, hogy ez sem tud majd pariban lenni az inflációval: annak éves mértékét ugyanis szintén ekörül várják a szakértők. Ez pedig rossz hír lehet azoknak a magyar családoknak, akik már abban bíztak, hogy a nagyon nehéz 2022-es és a tavalyi év után végre jöhet egy kis fellélegzés.

Még mindig nem fogyasztunk eleget

Bukovszki András, a CIB Bank elemzője a Pénzcentrum kérdésére azt mondta: ő maga azért optimistább a reálbérek éves értékével kapcsolatban, de a kétszámjegyű bérdinamika szerinte egyre messzebb kerül a megvalósulástól.

Egyik oldalról az infláció ismét emelkedő pályára állhat, év végére 5% fölé is kúszhat az áremelkedések üteme (elsősorban a kedvezőtlen bázishatás következtében), másrészről pedig arra számítunk, hogy nominális béremelkedések üteme is valamelyest mérséklődik a mostani közel 14%-os szintről. Ebből adódóan a jelenlegi 10% fölötti reálbér-növekedés az év hátralevő részében nehezen lesz elérhető, de ez nem is egy fenntartható ütem. Év végére így is 8% körül alakulhat a reálbérdinamika, ami továbbra is egy igen robusztus érték. Ez pedig támaszt nyújthat a fogyasztás helyreállásának

- fogalmazott kérdésünkre a CIB Bank elemzője. Elmondta még azt is, hogy a kilábalásra azért így is van esély, de az továbbra is észrevehető, hogy a magyar családok még mindig inkább spórolnak, mintsem elköltsenek mindent - ez azonban továbbra is a padlón tartja a fogyasztást.

Természetesen kétszámjegyű ütem közelében alakuló reálbérdinamika nagyot lendíthet a háztartási szektor fogyasztásának helyreállásában, azonban a fogyasztói bizalom erősödése is feltétlen szükséges. A COVID járvány óta a lakosságot szinte sorra érték a különböző negatív sokkok, így az óvatossági motívumok még mindig meglehetősen dominánsak a fogyasztást illetően. Ebből kifolyólag egy lassú és fokozatos kilábalásra számítunk, de éves átlagban 2,5% körül alakulhat a fogyasztási dinamika

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta Bukovszki András. A spórolási trendekről, arról, hogy miért nem emelkedik még mindig a fogyasztás, nemrégiben írtunk, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Lesz fogyasztásnövekedés, de nem mostanában

Némileg máshogyan látja a helyzetet Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Szerinte ha lassan is, de előbb vagy utóbb el fognak tűnni az óvatossági minták, és akkor a fogyasztás is elkezd majd helyreállni.

Kicsivel 5% fölé várjuk a decemberi inflációt, tehát 1-1,5 százalékpontos emelkedés jöhet az év végére a mostanihoz képest az éves CPI indexben. Emiatt az éves reálbérindex valószínűleg kisebb mértékben lesz pozitív, mint jelenleg. Ez a technikai, statisztikai hatás azonban nem hiszem, hogy komolyabban változtatja a fogyasztási hajlandóságot, hiszen az idei béremelések feltehetően már jórészt megvoltak, év közben ritkán változnak a bérek, miközben az éves infláció lényegében a bázishatás miatt gyorsul. Itt inkább a rövidebb távú változásokra reagálhat a fogyasztó. Tehát mondjuk arra, hogy kap-e a béremelést esetleg mégis az év második felében, illetve, hogy a rövid bázisú, azaz a havi inflációs ráták az év utolsó hónapjaiban hogyan alakulnak, szembesül-e nagyobb átárazásokkal a fogyasztó. Jelenleg azt látjuk, hogy az óvatossági motívum lassú oldódásával egy fokozatos javulás jöhet a fogyasztásban az elkövetkező negyedévekben

- osztotta meg velünk gondolatait az elemző.

A megkérdezett elemzők tehát némileg ellentétesen látják a reálbéremelkedés az az infláció viszonyát. Számítani lehet ugyan arra, hogy nagyobb mértékben kezdenek majd a magyarok újra fogyasztani, de még nem látszanak azok a jelek, amelyek ezt mutatnák. Ráadásul az infláció ismét emelkedő pályára állhat, és ha nem is egy olyan rekordértéken, mint mondjuk két éve, de a családok arra számítanak, hogy jöhetnek még nehezebb napok - és akkor csak azokhoz a tartalékokhoz lehet nyúlni, amit most mindenki felhalmozni igyekszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 17. 10:53
A Párizsi Olimpia megnyitója július 26-án pénteken lesz, de már július 24-én, szerdától elkezdődik a...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Bankmonitor  |  2024. július 17. 06:31
Augusztus elsejétől emelkedni fog a tranzakciós illeték hazánkban, vagyis a bankoknak több adót kell...
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm