Woman sitting with her dog by the fireplace at modern house on nature during winter time. Concept of winter mood and comfort at home. Girl in hat covered with blanlet

Erről a legtöbb magyarnak sejtelme sincs: ennyit számít, ha másfél fokkal melegebb van

2023. december 3. 10:02

A továbbra is évente 1,5%-kal növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7%-kal kell csökkenteni ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös Párizsi megállapodásban rögzített 1,5°C-t, fogalmaz a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmány.

The State of Climate Action (Az éghajlat-politika helyzete) kiadvány hangsúlyozza bolygónk éghajlatának aggasztó állapotát, és a globális felmelegedés elleni azonnali, jelentős intézkedések sürgősségét. A tanulmány szerint határozott fellépés nélkül a legfeljebb 1,5°C-os cél egyre nehezebben érhető el. Oroszország és Európa nagy részén (így Magyarországon is) már több mint 2°C-kal, az Északi-sarkvidéken pedig több mint 4°C-kal magasabb volt az átlagos hőmérséklet 2012–2022 között, mint 1900–1920-ban, miközben az óceánok hőmérséklete is egyre gyorsabban nő, és a globális kibocsátás mértéke még mindig emelkedik.

A tanulmányban szükségesnek meghatározott 7%-os károsanyag kibocsátáscsökkentés példátlanul magas – nagyobb, mint amekkora kibocsátáscsökkenéssel jártak a Covid-19 válság okozta leállások. A tanulmány szerzői szerint az elmúlt években sok területen történt előrelépés, de továbbra is jelentős hiányosságok vannak a nemzeti kötelezettségvállalások területén, a vállalati éghajlatvédelmi intézkedésekben, a zöld technológiák elterjedésében és a finanszírozásban is.

A világnak végre rá kellene ébrednie, hogy a status quo fenntartása többé nem opció

- mondta Rich Lesser, a BCG globális elnöke és a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetségének a főtanácsadója. "A kormányoknak, a vállalatoknak és mindenki másnak összehangolt lépéséket kell tenni az ambiciózus éghajlati céljaink eléréséhez. Közös felelősségünk, hogy az elkövetkező generációk számára egy élhetőbb és zöldebb jövőt építsünk."

A nemzeti és vállalati kötelezettségvállalások és intézkedések még mindig elégtelenek

A globális károsanyag-kibocsátás 80 százalékáért felelős országoknak már vannak net zéró vállalásai. A helyzet azonban nem ennyire pozitív, hiszen azok az országok, amelyek 2050-re vállalják a net zéró szint elérését – vagyis azt, hogy akkor ők már egyáltalán nem lesznek kibocsátók – csak a mai károsanyag kibocsátás harmadáért felelősek.

Azonban, ha azt vizsgáljuk, hogy milyen utat kell befutni ahhoz, hogy 2050-ig elérjük a net zérót – és ehhez milyen köztes lépésekre és eredményekre van szükség – akkor azt kell látni, hogy a jelenlegi kibocsátásnak csak a 20 százalékára van 2050-re szóló vállalás. Mindez azt jelenti, hogy

a net zéró szint elérése helyett a mostani károsanyag-kibocsátás 80 százalékával még 2050-ben is együtt fogunk élni.

További 10% csökkentésre ugyan van terv, de ennek megszűntetése a várható késések miatt csak 2050 után valósulhat meg.  A jelenlegi kibocsátás 50 százalékának a megszűntetését már jelenleg is csak 2050 utánra tervezik, a fennmaradó 20%-ra pedig semmilyen céldátum vagy net zéró terv nincsen.

1,5°C felmelegedés felett minden tizedfok ront az emberiség biztonságos létfeltételein, és nagyobb költséggel is jár. Egy idei, 2023-as, tíz fejlődő országot vizsgáló tanulmány szerint 3,5°C-os felmelegedés esetén az egyes országok alkalmazkodási költségei mintegy 60%-260%-kal  lennének magasabbak 2030-ra, mint az 1,5°C-os emelkedés esetén, és egy ilyen felmelegedés az esetleges alkalmazkodást követően is jelentős további veszteségekkel járna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vállalati oldalon az elmúlt években jelentős, de közel sem elégséges előrelépés történt. Az 1,5°C-os globális céllal összhangban lévő, tudományosan megalapozott kötelezettségvállalásokat tett vállalatok száma 2020 vége és 2023 augusztusa között több mint hatszorosára nőtt. Mindennek ellenére a világ 1 000 legnagyobb vállalata közül 400 még nem vállalt net zéró kötelezettséget. A TOP 1 000 közül alig 200 tűzött ki ilyen tudományosan megalapozott célt, de ezek közül is csak néhánynak van átfogó, nyilvánosan közzétett átmeneti terve a célok elérésére és a tényleges kibocsátáscsökkentésre.

Technológiai és finanszírozási hiányosságok

A net zéró kibocsátáshoz szükséges zöld technológiák többsége már létezik, de számos ezek közül ma még nem versenyképes. Amelyek már versenyképesek vagy hamarosan azok lesznek, mindössze a globális kibocsátás 55%-át fedik le. Számos technológia jelenleg még csak a fejlesztés korai szakaszában jár. A felzárkózás érdekében az innovációnak és az ipari méretnövelésnek szinte példátlan mértékben kell felgyorsulnia.

Az egyik fő ok, amiért az 1.5°C-os cél elúszni látszik az az, hogy 2022-ben már több mint 2 ezer milliárd dollár hiányzott az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásához.

Kritikus hiányosságok vannak a korai technológiák és az infrastruktúra finanszírozásában, a zöld energia tárolásában, a hidrogén felhasználásában, a zöld repülő-üzemanyagok előállításában – mivel ezekre 2022-ben a kibocsátás csökkentésére szánt forrásoknak csak mintegy 2%-át költötték.

Jelentős korrekció kell

A jelentés több rövid távú prioritást javasol annak érdekében, hogy az 1,5°C-os határérték elérhető közelségben maradjon. Egyebek között ezek az intézkedések szükségesek:

  • 2025-ig globálisan meg kell szüntetni az erdőirtást.
  • A mezőgazdaság és a földhasználat megváltozása miatti kibocsátásokat 50%-kal kell csökkenteni 2030-ig.
  • Az új épületek 100%-a legyen karbonsemleges 2030-ra (ma kevesebb, mint 1% az).
  • 2030-ig évente meg kell négyszerezni az újonnan épített szél- és naperőmű kapacitásokat.
  • 2030-tól ne legyen új fosszilis erőmű.
  • A kereslet 10%-át fenntartható üzemanyaggal működő repülők lássák el 2030-ban (ma 0,1%).
  • 2035-re le kell állítani a belsőégésű motoros gépkocsik gyártását.
  • 2040-ig valamennyi szén- és olajerőmű bezárása.
  • 2050-ig 6 Gt CO2 megkötése (ma 40 Mt, ami a célérték kevesebb, mint 1 százaléka)

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni a riasztó tendenciákat és az előrelépés hiányát, amiket ez a tanulmány kiemel. Az éghajlati válság már itt van és azonnali összehangolt, globális szintű fellépést követel" - mondta Pim Valdre, a Világgazdasági Fórum éghajlat-politikai kezdeményezésekért felelős vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm