24 °C Budapest
Kiderült, milyenek a magyarok kedvenc borai 2023-ban

Kiderült, milyenek a magyarok kedvenc borai 2023-ban

2023. szeptember 5. 10:30

Idén az elismert magyar borászatok változatos bor- és pezsgőkínálata mellett Dél-Amerika 4 országa is bemutatja borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit szeptember 7-10. között a Budavári Palota teraszain. A 32. Budapest Borfesztivál programjai ebben az évben a borkulturális és a gasztronómiai élmények gazdagítására terelik a fókuszt. Amint a korábbi tapasztalatok rámutattak, egyre nagyobb az igény a magyar borkultúra és az alapvető borismeretek elsajátítására, ezért az eddigi színpadterület borászati kiállítók és interaktív szakmai programok helyszíne lesz – tájékoztatta a SPAR Magyarország a Pénzcentrum-ot. Az év egyik legrangosabb borfesztiválján több hazai bortétel is debütál, valamint az idei borok közül a nagyon korán leszüretelt Csaba gyöngye, vagy Irsai Olivér néhány tételével találkozhatunk.

Szinte az összes hazai borvidékről és közel 10 másik országból kínálnak izgalmas borélményeket a látogatók számára az idén 32. alkalommal megrendezendő Budapest Borfesztiválon. Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászok a szüretet követően elkészült új boraikat a négynapos rendezvényen Premierként mutassák be a nagyközönségnek, sokadik éve pedig a látogatóknak először nyílik lehetőségük megkóstolni az itt debütáló tételeket.

A SPAR Magyarország immár tizenhatodik éve a Budapest Borfesztivál főtámogatója. A hazai üzletlánc évtizedek óta kiemelten kezeli a hazai borkultúra fejlődését, a magyar borokat és borászatokat, a borkínálat túlnyomó része is hazai borokból tevődik össze, polcain a legkiemelkedőbb magyar tételek találhatók meg. 

A fesztivál mára nemzetközi szinten is ismert és elismert rendezvény, azzal az egyre direktebb és konkrétabb törekvéssel, hogy országhatárokon túlmutató branddé váljon. Ezt erősíti az is, hogy a sokszínű magyar borkínálat és az idei díszvendég, Dél-Amerika 4 országának borai mellett görög vagy francia borkülönlegességeket is kóstolhatnak a látogatók.

“Tavaly az Amerikai Egyesült Államok volt a rendezvény díszvendége, és a kirobbanó sikeren felbuzdulva hívtuk meg idén a dél-amerikai vendégeket. Borászati szempontból a 4 ország természeti adottságai lényegesen eltérnek egymástól, a kóstolás élménye így garantáltan sokszínű és érdekes lesz” – mondta el a Pénzcentrum-nak Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatója. 

A kiemelt standoknál a díszvendég országainak mintegy 12 borászatának tételei lesznek megtalálhatóak, a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat és a tradicionális chilei borkülönlegességeket is meg lehet majd kóstolni, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.

Nagy a verseny az alkoholos italoknál

Az európai tendenciához hasonlóan Magyarországon is csökken a borfogyasztás, egyre nagyobb a verseny az egyéb, főleg új, divatos alkoholos italokkal. A KSH 2020-as adatai szerint 2010 óta szinte folyamatosan esik hazánkban az egy főre jutó borfogyasztás, míg 2010-ben 5,7 liter volt az egy főre jutó évi bor- és mustfogyasztás, addig 2018-ra ez a szám 5,1 literre csökkent.

Az elfogyasztott bortípusok aránya a nemzetközi trendekhez igazodóan alakul itthon is: a szénsavas pezsgőborok fogyasztása folyamatosan növekszik, tartja magát az illatos, könnyű fehér- és rosé borok divatja, míg a vörösek közül egyre jobban keresik a könnyebben fogyasztható, szerethető, gyümölcsös ízvilágú borokat.

A pezsgőfogyasztás népszerűségének oka több helyen kereshető: külföldi trendek is befolyásolják a fogyasztókat, de minőséget is képvisel ez a típusú ital. A Budapest Borfesztivál igazgatója szerint a pezsgő jól illeszkedik a mai modern életformához, hiszen “van egy egészséges sznob karaktere, de valójában egyszerűen divat lett”. 

30%-kal is kevesebb lehet az idei szőlőtermés

A szüret még az elején tart, de már most látható, hogy a 2023-as évjárat nem számít könnyűnek. Ugyan a tavalyi aszály okozta vízveszteséget visszapótolta az idei csapadékmennyiség, az egész évben lehullott sok eső nagyon megnehezítette a szőlő növényvédelmét, ezért nagyon esetleges, és a konkrét elhelyezkedéstől függ, hogy hol, milyen sikerrel tudták a szőlők egészségi állapotát megvédeni. 

Már most azzal tervezünk, hogy mennyiségileg legalább 30%-kal kevesebb szőlőtermés ígérkezik a betegségek miatt. A minőség lehet jó is, de várhatóan nagy különbségek lesznek az egyes borvidékek, területek függvényében is

– közölte Zilai Zoltán.

Izgalmas borok, érdekes beszélgetések 

Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett izgalmas pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és jobban megismerkedhetnek a pezsgőkkel.

Pénteken a „magyar tenger” borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind és a Figula Pincészet, a Laposa Birtok, valamint a Gilvesy Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Fehérvári Borbirtok, a Kreinbacher Birtok, a Sauska Borászat, és a Törley Pezsgőpincészet munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét.

A szakmai beszélgetések mellett a főtámogató saját standján ezúttal is bemutatkoznak a legjobb SPAR Válogatás-borok; az exkluzív italválasztékot különleges, válogatott magyar italok alkotják.

Bortotó, mesterkurzusok és látogatói borbírálás

A Borfesztivál idén is felállítja interaktív sátrát, ahol kipróbálhatják a látogatók, mennyire értenek a borokhoz, borkultúrához. A tudásukat tesztelni vágyók bortotóval, illatminták azonosításával, fajtabor meghatározásával mérhetik fel bortudományuk szintjét, sőt még borbíráló képességüket is kipróbálhatják a VinAgora egy díjnyertes borának pontozásával.

A Borfesztivál All-Stars program keretében azokat a hazai tételeket is megismerhetjük, amelyek 2023-ban valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál pedig ritka kincsekre bukkanhatunk.

Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek. Szintén az újdonságok körét bővíti a Sunday Brunch, amely a fine dining falatozás élményét kínálja. 

Fenntarthatóság és jótékonyság

A pénztáraknál mostantól nem adják oda automatikusan a pohártartó szütyőt, a fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak, és ellátogatnak a Máltai Manufaktúra Pont-hoz, ahol az ingyenesen átvehető szütyő mellett számos, a manufaktúra által készített terméket is megcsodálhatnak, megvásárolhatnak.

Az eseménnyel nemcsak a hazai borok népszerűsítése a cél, hanem a segítségnyújtás is. A Jótékonysági Borárverést idén ősszel 26. alkalommal rendezik meg, amellyel a rendezvény a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjeinek megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok egy három éve mellőzött célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket: az idei árverésen az összegyűjtött bevétel a Máltai tábor megszervezését segíti majd.

Képek: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem