Budapest, 2022. október 1.Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén.MTI/Máthé Zoltán

Megszólalt Orbán Viktor: újabb termékek árát fagyasztják be a boltokban

2022. október 28. 07:53

Most a gázpiacon átmeneti nyugalom van, mert a gáztározók fel vannak töltve. Amikor a tél során kiürülnek a mennyiségek, akkor ismét felmehetnek az árak - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A kormányfő elmondta: hamarosan döntenek arról, hogy újabb termékeket vesznek be az árstop hatálya alá. 

Ha energiáról beszélünk Európában, akkor két kérdés van: van-e, és mennyibe kerül - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Mint a kormányfő kifejtette, az LNG beszállításnak korlátai vannak, minden ország próbál gázt szerezni különböző országokból. Most a gázpiacon átmeneti nyugalom van, mert a gáztározók fel vannak töltve. Amikor a tél során kiürülnek a mennyiségek, akkor ismét felmehetnek az árak. Egyetlen megoldás van a magas energiárakra: egyre több gázt kell beszállítani - mondta a kormányfő.

Ami Magyarországot illeti: itthon lesz elég gáz, olyan szerződéseket kötöttünk, amik garantálják a gázellátást. Az oroszoktól déli irányból érkezik gáz, a vezeték működik és Orbán reméli, hogy működni is fog, Magyarország meg fogja védeni az ehhez fűződő érdekeit. Az Oroszországból érkező gáz ára is az európai tőzsdei árakkal van összekötve, úgyhogy az is párhuzamosan drágul - magyarázta a miniszterelnök.

Az uniós gázársapka, és a közös beszerzés kapcsán kifejtette, nem várunk másokra, mert mi "ügyesebbek vagyunk" a gázbeszerzésben. Támogatjuk, ha valaki másokkal akar gázt beszerezni, de ez ne legyen kötelező - jelentette ki a kormányfő.

A kormányfő elmondta: hamarosan döntenek arról, hogy újabb termékeket vesznek be az árstop hatálya alá.

Ha magas az infláció, akkor magasak a kamatok - jelentette ki Orbán Viktor. Nem jó, ha be kell avatkozni, de be kell, amikor szükség van rá - utalt a kamatstopra.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?