25 °C Budapest
Series 2010 of the Forint bills, the security thread can be seen as well

Összecsaptak a viharok az ország felett: küszöbön a válság, több kemény évre készülhetnek a magyarok

2022. szeptember 26. 16:29

A Pénzügyminisztérium és az elemzők egyaránt igen borúlátóak a magyar gazdaság rövidtávú kilátásaival kapcsolatban. Vita csak azzal kapcsolatban, hogy az energiaválság olyan hatásai, mint az elszálló infláció, valamint az alacsony forintárfolyam meddig sújthatják hazánkat. A szakértők a a Joint Venture Szövetség 2022-es Makro Konferenciáján ismertették várakozásaikat.

Tóth Tibor, A Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a JVSZ 2022-es Makro Konferenciáján hazánk makrogazdasági helyzetéről tartott átfogó előadást. Az államtitkár az idei eredmények bemutatásával kezdte prezentációját. Ismertette, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben is kitartott és a GDP növekedése az év végén is 4 százalék körül alakulhat.

Az államtitkár szerint nagy eredmény, hogy a romló külső környezet ellenére is kitartott a rekordmagas foglalkoztatottság. Hazánk a beruházási rátát tekintve is az EU élmezőnyében maradt – folytatta Tóth Tibor.  A romló nemzetközi kilátások ellenére a hitelminősítők továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában tartották Magyarországot. A pozitív eredmények ellenére persze benne vagyunk egy olyan helyzetben, ami alapvető problémákat hozhat a felszínre – ismerte el ezután a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az egyik legégetőbb probléma, hogy az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése viszonylag magas államadósság és fiskális hiány közepette érte az európai gazdaságokat. Magyarország elhelyezkedése az államadósság skálán kedvezőbb, mint az EU-s átlag. Eladósodottságunk „csak” 77-78 százalék a 90 közeli uniós trendekkel szemben – ismertette Tóth Tibor.

Nyilván az energia áll a válság középpontjában, mind Oroszország, mind pedig Ukrajna komoly részesedéssel bír ugyanis számos kulcsfontosságú nyersanyag tekintetében. 2022 márciusa óta pedig ezen energiahordozók árai ugrásszerű növekedést produkáltak, legyen szó a gáz, az olaj, vagy a villamosenergia áráról, ez pedig nem csak az egyes háztartások, hanem az egész ország fizetőképességére nagy hatással bír – folytatta az államtitkár. 

A forint árfolyam gyengülésének legfőbb oka a fizetési mérleg változása, amire pedig az energiaszámlák drasztikus kihatással vannak. Ez a függőségi helyzet tehát, amit az energiaválság okoz makroszinten is kezelendő helyzet.

Emiatt van az is, hogy számos ország rövidtávú energiatakarékossági intézkedéseket vezetett be. Például Németországban és Spanyolországban is a hazánkéhoz hasonló szabályozásokat vezettek be. Ilyen a középületekben bevezetett korlát, ami szerint ezekben az országokban maximum 19, míg Magyarországon csak 18 fokig lehet felfűteni az ilyen intézmények épületeit.

Középtávú teendőink közé tartoznak most az energiahatékonysági beruházások. A megfelelően szigetelt családi házak aránya például (ahogy a Pénzcentrum korábban egy 2020-as felmérés alapján megírta) mindössze 20 százalék, szemben például az Ausztriában mért 80 százalékkal. De a megtakarítások ösztönzése szintén fontos lépés lehet a fogyasztói árakra nehezedő nyomás mérséklésére.

Mi a minisztériumban úgy látjuk, hogy az idei és a 2023-as év lesz a legnehezebb és 2023 vége, vagy a 2024-es év eleje lehet, amikor visszatérünk a covid előtti növekedési pályára. Az inflációs csúcs továbbra is az idei év végére várható, ekkor az általános drágulás akár a 20 százalékot is megközelítheti. A külső egyensúly javulása ezután nagyrészt a fiskális hiány mérséklődésével fog bekövetkezni – ismertette a Pénzügyminisztérium várakozásait Tóth Tibor.

Van aki méginkább borúlátó

Az államtitkárt Dr. Török Zoltán ahétfő délután tartott makrogazdasági konferencián, méginkább borúlátó képet festve a magyar gazdaság jövőjéről. A Raiffeisen Bank vezető elemzője arról beszélt, hogy egy energiaválságba rohan bele mind Magyarország, mind pedig a teljes Európai Unió, a szakértő szerint azonban a válság nem lesz hosszú.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Európa energiafüggősége sajnos az elmúlt 20 évben nem sokat változott, sőt a pici változás, ami történt éppen az energiafüggőség növekedésének irányában mutatott. Az orosz forrásból érkező energia kőolajból 26,9, a szenet tekintve 46,7 százalék, a földgáz esetében pedig 41,1 százalékát teszi kis a teljes EU-s importnak – ismertette a probléma súlyosságát Dr. Török Zoltán. Magyarországnak annyi szerencséje van, hogy a Déli Áramlatnak hála kőolajellátásunk kevésbé függ az oroszok fő zsarolási potenciálját jelentő Északi Áramlattól – tette hozzá.

Az európai szankciók nem csak az ellátást nehezítik, de az energiaforrások árára is kihatottak. A kőolaj árában szerencsére már kezdik megnyugodni a piac, de a háborút megelőző időszakhoz képest továbbra is a nyolcszorosa

– árulta el a szakértő.

Az elektromos áram napi átlagára már a poszt-covid utáni gazdasági fellendülést alatt elkezdett növekedni, tehát az energiaválság nem a háborúval és nem is a szankciókkal kezdődött. Ez is igazolja, hogy függetlenül attól, hogy a szankciókról mit gondolunk, Oroszországra bízni Európa energiaellátását nagyon veszélyes dolog – véli Dr. Török Zoltán.

Nagyon sok olyan vállalkozás lesz, ami nem fogja tudni a jelenlegi energiaárakat. Nagyon sokan fogják lehúzni a rolót. Sokan fognak úgy dönteni, hogy többet nem termelnek. Hogy időszakosan, vagy véglegesen, az már egyéni szinten dől el, de utóbbira is sok példa lesz – festett borús képet a jövőnkről az elemző.

Az a kockázati felár, ami a jelenlegi európai földgázárakban van vélhetően jövőre már mérséklődni tud. A mi előrejelzésünk szerint ezért egy fokozatos megnyugvás fog kezdődni a jövő év második felében.  A mi előrejelzésünk szerint 1 százalék körül alakulhat jövőre a hazánk gazdasági fellendülése – tette hozzá.

Egy hasonló fejlettségi szintű országhoz képest egyébként nagy hazánk államadóssága, illetve a jelenlegi kamatszinthez is. Ilyen körülmények között finanszírozni az államadósságot ugyanis hamar tehet. Szerintünk az infláció a jövő év első felében tetőzhet – tette hozzá.  Ami a forint árfolyamát illeti, van még egy fontos kockázati tényező, mégpedig az EU-s pénzek ügye. Én nem számítok erősebb forintárfolyamra előre nézve – árulta el várakozásait Dr. Török Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm