6 °C Budapest
Series 2010 of the Forint bills, the security thread can be seen as well

Összecsaptak a viharok az ország felett: küszöbön a válság, több kemény évre készülhetnek a magyarok

2022. szeptember 26. 16:29

A Pénzügyminisztérium és az elemzők egyaránt igen borúlátóak a magyar gazdaság rövidtávú kilátásaival kapcsolatban. Vita csak azzal kapcsolatban, hogy az energiaválság olyan hatásai, mint az elszálló infláció, valamint az alacsony forintárfolyam meddig sújthatják hazánkat. A szakértők a a Joint Venture Szövetség 2022-es Makro Konferenciáján ismertették várakozásaikat.

Tóth Tibor, A Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a JVSZ 2022-es Makro Konferenciáján hazánk makrogazdasági helyzetéről tartott átfogó előadást. Az államtitkár az idei eredmények bemutatásával kezdte prezentációját. Ismertette, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben is kitartott és a GDP növekedése az év végén is 4 százalék körül alakulhat.

Az államtitkár szerint nagy eredmény, hogy a romló külső környezet ellenére is kitartott a rekordmagas foglalkoztatottság. Hazánk a beruházási rátát tekintve is az EU élmezőnyében maradt – folytatta Tóth Tibor.  A romló nemzetközi kilátások ellenére a hitelminősítők továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában tartották Magyarországot. A pozitív eredmények ellenére persze benne vagyunk egy olyan helyzetben, ami alapvető problémákat hozhat a felszínre – ismerte el ezután a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az egyik legégetőbb probléma, hogy az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése viszonylag magas államadósság és fiskális hiány közepette érte az európai gazdaságokat. Magyarország elhelyezkedése az államadósság skálán kedvezőbb, mint az EU-s átlag. Eladósodottságunk „csak” 77-78 százalék a 90 közeli uniós trendekkel szemben – ismertette Tóth Tibor.

Nyilván az energia áll a válság középpontjában, mind Oroszország, mind pedig Ukrajna komoly részesedéssel bír ugyanis számos kulcsfontosságú nyersanyag tekintetében. 2022 márciusa óta pedig ezen energiahordozók árai ugrásszerű növekedést produkáltak, legyen szó a gáz, az olaj, vagy a villamosenergia áráról, ez pedig nem csak az egyes háztartások, hanem az egész ország fizetőképességére nagy hatással bír – folytatta az államtitkár. 

A forint árfolyam gyengülésének legfőbb oka a fizetési mérleg változása, amire pedig az energiaszámlák drasztikus kihatással vannak. Ez a függőségi helyzet tehát, amit az energiaválság okoz makroszinten is kezelendő helyzet.

Emiatt van az is, hogy számos ország rövidtávú energiatakarékossági intézkedéseket vezetett be. Például Németországban és Spanyolországban is a hazánkéhoz hasonló szabályozásokat vezettek be. Ilyen a középületekben bevezetett korlát, ami szerint ezekben az országokban maximum 19, míg Magyarországon csak 18 fokig lehet felfűteni az ilyen intézmények épületeit.

Középtávú teendőink közé tartoznak most az energiahatékonysági beruházások. A megfelelően szigetelt családi házak aránya például (ahogy a Pénzcentrum korábban egy 2020-as felmérés alapján megírta) mindössze 20 százalék, szemben például az Ausztriában mért 80 százalékkal. De a megtakarítások ösztönzése szintén fontos lépés lehet a fogyasztói árakra nehezedő nyomás mérséklésére.

Mi a minisztériumban úgy látjuk, hogy az idei és a 2023-as év lesz a legnehezebb és 2023 vége, vagy a 2024-es év eleje lehet, amikor visszatérünk a covid előtti növekedési pályára. Az inflációs csúcs továbbra is az idei év végére várható, ekkor az általános drágulás akár a 20 százalékot is megközelítheti. A külső egyensúly javulása ezután nagyrészt a fiskális hiány mérséklődésével fog bekövetkezni – ismertette a Pénzügyminisztérium várakozásait Tóth Tibor.

Van aki méginkább borúlátó

Az államtitkárt Dr. Török Zoltán ahétfő délután tartott makrogazdasági konferencián, méginkább borúlátó képet festve a magyar gazdaság jövőjéről. A Raiffeisen Bank vezető elemzője arról beszélt, hogy egy energiaválságba rohan bele mind Magyarország, mind pedig a teljes Európai Unió, a szakértő szerint azonban a válság nem lesz hosszú.

Európa energiafüggősége sajnos az elmúlt 20 évben nem sokat változott, sőt a pici változás, ami történt éppen az energiafüggőség növekedésének irányában mutatott. Az orosz forrásból érkező energia kőolajból 26,9, a szenet tekintve 46,7 százalék, a földgáz esetében pedig 41,1 százalékát teszi kis a teljes EU-s importnak – ismertette a probléma súlyosságát Dr. Török Zoltán. Magyarországnak annyi szerencséje van, hogy a Déli Áramlatnak hála kőolajellátásunk kevésbé függ az oroszok fő zsarolási potenciálját jelentő Északi Áramlattól – tette hozzá.

Az európai szankciók nem csak az ellátást nehezítik, de az energiaforrások árára is kihatottak. A kőolaj árában szerencsére már kezdik megnyugodni a piac, de a háborút megelőző időszakhoz képest továbbra is a nyolcszorosa

– árulta el a szakértő.

Az elektromos áram napi átlagára már a poszt-covid utáni gazdasági fellendülést alatt elkezdett növekedni, tehát az energiaválság nem a háborúval és nem is a szankciókkal kezdődött. Ez is igazolja, hogy függetlenül attól, hogy a szankciókról mit gondolunk, Oroszországra bízni Európa energiaellátását nagyon veszélyes dolog – véli Dr. Török Zoltán.

Nagyon sok olyan vállalkozás lesz, ami nem fogja tudni a jelenlegi energiaárakat. Nagyon sokan fogják lehúzni a rolót. Sokan fognak úgy dönteni, hogy többet nem termelnek. Hogy időszakosan, vagy véglegesen, az már egyéni szinten dől el, de utóbbira is sok példa lesz – festett borús képet a jövőnkről az elemző.

Az a kockázati felár, ami a jelenlegi európai földgázárakban van vélhetően jövőre már mérséklődni tud. A mi előrejelzésünk szerint ezért egy fokozatos megnyugvás fog kezdődni a jövő év második felében.  A mi előrejelzésünk szerint 1 százalék körül alakulhat jövőre a hazánk gazdasági fellendülése – tette hozzá.

Egy hasonló fejlettségi szintű országhoz képest egyébként nagy hazánk államadóssága, illetve a jelenlegi kamatszinthez is. Ilyen körülmények között finanszírozni az államadósságot ugyanis hamar tehet. Szerintünk az infláció a jövő év első felében tetőzhet – tette hozzá.  Ami a forint árfolyamát illeti, van még egy fontos kockázati tényező, mégpedig az EU-s pénzek ügye. Én nem számítok erősebb forintárfolyamra előre nézve – árulta el várakozásait Dr. Török Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?