9 °C Budapest
Queens House of Detention, New York

A magyar börtönökben is lecsap a rezsiválság: elszabadultak az árak, vissza kell venni a fűtést

2022. szeptember 26. 09:07

Annyira felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált a büntetés-végrehajtási intézetekben az infláció, hogy háromhavonta felülvizsgálják némelyik élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait – derült ki a közbeszerzési értesítőből.

A börtönökben a benti boltok is egyre drágábban adják a termékeket, miközben a rabok már korábban is gyakran panaszkodtak arról, hogy a kinti világhoz képest többe kerülnek a termékek. Ez a különbség most akár 10-30 százalék is lehet. A fizetés viszont változatlan, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló elítélteknek. A növekvő gázár miatt a fűtésen is spórolni kell, így a börtönökben is 18 fok lesz télen.

A büntetés-végrehajtási intézetek vezetőit és a rabokat is érzékenyen érinti, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedtek az energia- és élelmiszerárak. Az étkeztetéshez használt alapanyagok esetében például olyannyira szembetűnő volt a drágulás, hogy – a közbeszerzési tájékoztatók alapján – több esetben 10-25 százalékkal kellett emelni a szerződésben szereplő összegeket.

Az elszabaduló inflációt jelzi az is, hogy volt olyan módosítás, amelyben rögzítették, háromhavonta felülvizsgálják az árakat.

Milliárdos pluszköltségekre lehet számítani a gázbeszerzésnél is, ha a nemsokára lejáró szerződések helyett már új árakon kell megegyezni. A Belügyminisztérium alá tartozó szervek – az idei évre vonatkozó megállapodások alapján – 17 forintért vásárolták a gázt kWh-ként, jelenleg azonban a világpiaci ár ennek legalább a négyszerese, nagyjából 70 forint. (170-180 euró/mWh, de ennek volt már a duplája is.) Tavaly a szerződésben szereplő büntetés-végrehajtási intézetek nagyjából 85 ezer mWh-t kötöttek le, ezért a mennyiségért most csaknem 6 milliárd forintot kellene fizetni, miközben 17 forinttal számolva csak 1,4 milliárd forintot kellene. Ez azonban csak az elfogyasztott gáz ára, a szolgáltató ezen felül rendszerhasználati díjat is felszámol.  

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az rtl.hu megkeresésére elmondta, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a végrehajtási intézetekben is.

A Magyar Helsinki Bizottságot megkereső rabok korábban is gyakran panaszkodtak arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben nyáron sokszor nagyon meleg, télen pedig nagyon hideg van. Többen attól tartanak, hogy a mostani megszorítások hamarosan megjelennek a börtönökben is, például kevesebb élelmiszerhez jutnak majd, még ritkábban férnek hozzá meleg vízhez, vagy nagymértékben nőnek a benti boltok árai.

Ennél is nagyobb problémát okoznak a fogvatartottaknak azok az árak, amelyeket az intézeteken belül található boltokban, valamint a hozzátartozók által használt webshopban tapasztalnak.Itt ugyanis a rácsok mögötti infláció akár a 20-30 százalékot is elérheti A törvény szerint a fogvatartottak havi munkadíja nem lehet kevesebb 55 800 forintnál, ami 321 forintos órabért jelent, ebből azonban levonnak nagyjából 20 ezer forintot a tartási díjhoz való hozzájárulásként, valamint körülbelül kétezer forintot a szabadulás utáni élet támogatására. Azaz a dolgozó fogvatartottaknak – ha nem kapnak kintről támogatást – havi 33 ezer forintból kell megoldaniuk a vásárlást és a telefonálást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm