16 °C Budapest
Group of workers in aluminum plant, High angle view. Image taken in daylight with a Sony A7Rii (42 megapixels) and developed from raw.. This pictures were taken in Asas Aluminium Factory in Turkey with a special permission together with property release.

Érik a csődhullám Magyarországon: hamarosan kezdhetik a leépítést ezek a cégek

G7
2022. szeptember 16. 10:15

Sok magyar vállalkozás még csak most szembesült azzal, az elkövetkező időben mennyit kell majd fizetnie az energiáért, ebben az időszakban kötik meg az új szerződéseket az energiaszolgáltatókkal. A cégek januártól az áram drágulásától tartanak. Két lehetőségük van: a költségnövekedés kigazdálkodása érdekében tovább emelik az árakat, vagy leállnak a működéssel.

A magyar vállalatok többsége éves, vagy még hosszabb időre kötött szerződésben áll a szolgáltatójával, ezeknek a megállapodásoknak a fordulónapja pedig a gáznál október, míg az áramnál január elején érkezik csak el. Vagyis az energiaárak idei megugrása a vállalatok jelentős részének először most októberben jelent majd drasztikus költségnövekedést, amit januárban követ egy újabb kör - írja a G7. A gáznál mostanra mindenki pontosan látja, hogy mennyivel fog többet fizetni, mint eddig. Azok a cégvezetők, akinél „csak” 5-6-szorosára emelkedett az energiaköltség, még szerencsésnek érezhetik magukat.

Vannak olyan szerencsés cégek, akik a gázt - vagy annak egy részét - rögzített áron kapják, és hosszabb időre érvényes szerződésük van. Azok viszont, akiknek a szerződése lejár szeptember végével, 6-10 vagy akár 16-szoros költségnövekedéssel kalkulálhatnak jelenleg. A lap által megkérdezett cégek közül ráadásul fix árat senki nem tudott kiharcolni, ami azt jelenti, hogy tovább nőhetnek a költségeik. Ilyen szintű költségnövekedést a tartalékokból csak azok tudnak kigazdálkodni, akik tényleg kifejezetten kevés áramot és gázt használnak fel a működésükhöz. A vállalatok elég jelentős része azonban nem ilyen - írja a lap.

A lakosság mindenképp rosszul jár

A vállalkozás a túlélés érdekében vagy emelik az árakat, vagy felfüggesztik működésüket. Míg előbbi tovább súlyosbítja az inflációt, utóbbi megoldás felmondási hullámot hozhat. Több cég 10 százalékos áremelkedést tervez, ez azonban még nem a vége a költségnövekedésnek, így a drágulásnak sem. Az is előfordulhat, hogy egyes termékek lekerülnek a boltok polcairól, mert előállításuk túlontúl energiaigényes és előtérben helyeződhetnek az energiatakarékos előállítású áruk.

Azok a cégek vannak a legnagyobb bajban, amelyek nem tudják áthárítani a költségnövekedés egy részét sem. Jó példa erre a műtrágyagyártás: sorra állnak le a termelőegységek, a magyar Nitrogénművek sem termel már hetek óta. Más iparágakban is könnyen a műtrágyagyártáshoz hasonló helyzet alakulhat ki, amelyekben nagy a földgáz- és áramfelhasználása alapján a kitettség:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Néhány ágazatban elkerülhetetlennek tűnnek az elbocsátások is, amelyek már meg is kezdődtek. A munkanélküliség emelkedése ilyen magas infláció mellett viszont a kereslet visszaesését fogaj eredményezni, ha pedig nincsen kereslet, mégtöbb vállalat lesz nehéz helyzetben. Tehát a jelenlegi energiaválság láncreakciót indíthat el:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?