17 °C Budapest
Group of workers in aluminum plant, High angle view. Image taken in daylight with a Sony A7Rii (42 megapixels) and developed from raw.. This pictures were taken in Asas Aluminium Factory in Turkey with a special permission together with property release.

Érik a csődhullám Magyarországon: hamarosan kezdhetik a leépítést ezek a cégek

G7
2022. szeptember 16. 10:15

Sok magyar vállalkozás még csak most szembesült azzal, az elkövetkező időben mennyit kell majd fizetnie az energiáért, ebben az időszakban kötik meg az új szerződéseket az energiaszolgáltatókkal. A cégek januártól az áram drágulásától tartanak. Két lehetőségük van: a költségnövekedés kigazdálkodása érdekében tovább emelik az árakat, vagy leállnak a működéssel.

A magyar vállalatok többsége éves, vagy még hosszabb időre kötött szerződésben áll a szolgáltatójával, ezeknek a megállapodásoknak a fordulónapja pedig a gáznál október, míg az áramnál január elején érkezik csak el. Vagyis az energiaárak idei megugrása a vállalatok jelentős részének először most októberben jelent majd drasztikus költségnövekedést, amit januárban követ egy újabb kör - írja a G7. A gáznál mostanra mindenki pontosan látja, hogy mennyivel fog többet fizetni, mint eddig. Azok a cégvezetők, akinél „csak” 5-6-szorosára emelkedett az energiaköltség, még szerencsésnek érezhetik magukat.

Vannak olyan szerencsés cégek, akik a gázt - vagy annak egy részét - rögzített áron kapják, és hosszabb időre érvényes szerződésük van. Azok viszont, akiknek a szerződése lejár szeptember végével, 6-10 vagy akár 16-szoros költségnövekedéssel kalkulálhatnak jelenleg. A lap által megkérdezett cégek közül ráadásul fix árat senki nem tudott kiharcolni, ami azt jelenti, hogy tovább nőhetnek a költségeik. Ilyen szintű költségnövekedést a tartalékokból csak azok tudnak kigazdálkodni, akik tényleg kifejezetten kevés áramot és gázt használnak fel a működésükhöz. A vállalatok elég jelentős része azonban nem ilyen - írja a lap.

A lakosság mindenképp rosszul jár

A vállalkozás a túlélés érdekében vagy emelik az árakat, vagy felfüggesztik működésüket. Míg előbbi tovább súlyosbítja az inflációt, utóbbi megoldás felmondási hullámot hozhat. Több cég 10 százalékos áremelkedést tervez, ez azonban még nem a vége a költségnövekedésnek, így a drágulásnak sem. Az is előfordulhat, hogy egyes termékek lekerülnek a boltok polcairól, mert előállításuk túlontúl energiaigényes és előtérben helyeződhetnek az energiatakarékos előállítású áruk.

Azok a cégek vannak a legnagyobb bajban, amelyek nem tudják áthárítani a költségnövekedés egy részét sem. Jó példa erre a műtrágyagyártás: sorra állnak le a termelőegységek, a magyar Nitrogénművek sem termel már hetek óta. Más iparágakban is könnyen a műtrágyagyártáshoz hasonló helyzet alakulhat ki, amelyekben nagy a földgáz- és áramfelhasználása alapján a kitettség:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány ágazatban elkerülhetetlennek tűnnek az elbocsátások is, amelyek már meg is kezdődtek. A munkanélküliség emelkedése ilyen magas infláció mellett viszont a kereslet visszaesését fogaj eredményezni, ha pedig nincsen kereslet, mégtöbb vállalat lesz nehéz helyzetben. Tehát a jelenlegi energiaválság láncreakciót indíthat el:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 12. 17:00
A 42. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját Mohos Márton, az André Kertész Nagydíjat pedig Erdős...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem