18 °C Budapest
Oil and gas industrial and pipeline, Oil refinery plant for industry,Refinery factory and pipeline steel ,Natural gas combined cycle power plant and Turbine generator.

Hiába tárolják le a gázt, az árak egyre csak elszabadulnak: nem látni, hol a vége

2022. augusztus 26. 15:41

A héten a súlyos európai aszály, az emiatt visszafogott francia és egyéb atomerőművi termelés, a norvég és amerikai gázexport tervektől való elmaradása, valamint az Északi áramlat 1 körüli komoly huzavona nagy lendületet adott a gázáraknak.

Mindezek miatt pénteken délután a holland gáztőzsdén a következő hónapok kontraktusainak ára 320-330 euró/MWh óra körül ragadt, ami extrém magasságot jelent, noha a csaknem tele lévő orosz tárolók alapot adhatnának azon várakozásnak, hogy akkor majd elkezdi ősztől megnövelt ütemben Európába pumpálni Oroszország a gázszállításokat.

Ehhez képest inkább az ellenkezőjére tett utalást múlt héten a Gazprom, majd bejelentette az Északi Áramlat 1-en a háromnaposra ígért karbantartást, most pedig arról érkezett hír, hogy nagy mennyiségben fáklyázza el a feltehetően Németországba szánt gázt az említett vezetékpár orosz betáplálási pontján a cég.

A gázkínálati oldal szűkössége és az áramhálózat stabilizálási igénye tehát együtt hajtja felfelé a gázárakat, illetve velük együtt az áramárakat is, amire jó példa, hogy ma a jövő első negyedévi német zsinóráram ára 11%-kal kerek 1000 euróra szárnyalt, az egész éves terméké pedig 2%-kal 795 euróra, míg a francia második negyedévi zsinóráram ára 15,5%-kal 635 euróra ugrott, ami ennek a kontraktusnak az eddigi történelmi csúcsát jelenti.

A fentiek kapcsán lényeges, hogy ma Emmanuel Macron francia elnök Algériában járva azt hangsúlyozta, a velük között gázmegállapodás nem alapvető fontosságú, amivel azt igyekezett üzenni, hogy a téli francia energiaellátási helyzet egyébként is biztosított. Közben a lengyel és a szlovák miniszterelnök ma egy közös sajtótájékoztatón hivatalosan átadta az elkészült a lengyel-szlovák gázvezetéket és így a norvég cseppfolyósított gáz (LNG) Lengyelországon keresztül Szlovákiába is el tud jutni, onnan pedig további országokba, így ez európai szinten is jelentős lépés.

Az európai gáztárolók 78,3%-os összesített töltöttsége egyébként az orosznál alacsonyabb, de közben már majdnem eléri a kötelező gáztároló feltöltési rendeletben október 1-re minimálisan meghatározott 80%-os rátát. Ez tehát elvileg bizakodásra adna okot, de az elmúlt években folyamatos és magas kapacitású orosz szállítások mellett esett le az európai tárolók együttes töltöttségi szintje a tavasz végére 30-35%-ig, míg erre idén nem sok esély mutatkozik az oroszok hozzáállása miatt, éppen ezért bizonytalan, hogy a tél második felét egyes országok hogyan tudják majd kihúzni. Ezt üzente a német gáztárolói kilátásokat elemző cikkünk is, illetve erre mutatott rá a Fitch tegnap kiadott nyugat-európai gázpiaci jelentése is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy például Németországban minden erőfeszítést megtesznek azért, hogy novemberre 95%-ra felt tuják tölteni a gáztárolókat és míg a múlt héten ezt nem tartotta lehetségesnek a hálózati szövetség elnöke, egy minapi interjúban már inkább azt sugallta Klaus Müller, hogy ez a cél is összejöhet. A német Spiegelnek pedig tegnap már azt mondta:

A gázfogyasztás csökkenése az iparban azt mutatja, hogy sikerül elhárítani a gázvészhelyzetet. Bármilyen fájdalmasak is a rendkívül magas árak és a gázmegtakarítás, a valódi gázhiány még nehezebb lenne.

Magyarul: a német ipar olyan durván fogja vissza a fogyasztását az elképesztően magas árak mellett (állnak le az üzemek/fogják vissza a termelést), hogy ezzel sikerülhet az ősz során magasabbra tornászni a tárolói tartalékokat és így nagyobb eséllyel ki lehet húzni kényszerű gázkorlátozások nélkül a telet. Ennek viszont súlyos ára van, ahogy Müller is utalt rá, mégpedig a recesszió kibontakozása, írta a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 14:22
A PestiSrácok tulajdonosváltása után több külss munkatárs távozott.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?