27 °C Budapest
Doctor examining mature woman with ultrasound scanner device

Egyre több nő kénytelen ilyen vizsgálatokra költeni: drága mulatág, kevesen engedhetik meg maguknak

2024. május 14. 17:04

A nők körében meredeken emelkedik a magánegészségügyi szolgáltatást igénybe vevők aránya. Legfőképpen az állami rendszer várólistái, vagy az ellátás ott tapasztalt minősége terelik a pácienseket a magánszolgáltatókhoz, még akkor is, ha mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a várt előnyökért

A 20-64 éves korosztályban több nő (a válaszadó nők 54 százaléka) vett igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben magánegészségügyi ellátást, mint férfi (46%) – derült ki az NN Biztosító kutatásából, amely a magán-, illetve állami egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők arányát és a páciensek elégedettségét vizsgálta.

Minden második nő járóbeteg-ellátást, és minden tizedik egynapos ellátást vagy ambuláns műtétet vett igénybe magánszolgáltatónál. Az egyik legköltségesebb ellátási formát, a több napos kórházi ellátást a válaszadó nők 3 százaléka igényelte magánellátás keretében. A férfiak körében ezek az arányok így alakultak: magán járóbetegellátás 38%, egynapos ellátás vagy ambuláns műtét magánszolgáltatónál 7%, többnapos magánkórházi ellátás 5%.

Miből fizetik a nők a magánorvost?

A privát ellátást igénybe vevő nők túlnyomó többsége (83%) saját maga fizette készpénzzel vagy bankkártyával a magánegészségügyi számláit, de már 11, illetve 14 százalék azok aránya, akik egészségbiztosítás vagy egészségpénztár segítségével finanszírozták a magánellátást. Érdekes, hogy a férfiak dupla annyian használtak egészségpénztárat és egyharmadával többen egészségbiztosítást a számlák kifizetésére, mint a nők.

Azon nők közül, akik maguk finanszírozták az ellátást, 60 százalék mondta, hogy megterhelő volt a számlák kifizetése, és mindössze 10 százalék állította, hogy semmilyen anyagi megterhelést nem okozott számára a magánorvos költsége.

A kutatásunkból az látszik, hogy megállíthatatlanul folytatódik a magánegészségügy térnyerése. Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban vettek igénybe magánorvosi ellátást, mint a férfiak, ugyanakkor körükben alacsonyabb volt azok aránya, akik ehhez korszerű pénzügyi megoldást - egészségbiztosítást vagy egészségpénztárat használtak” – mondta Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nőknek pozitív a véleménye a magánellátás minőségéről, ám az állami egészségügy megítélése már jóval negatívabb

Ötből négy nő elégedett a magánellátással, az elégedetlenek aránya pedig elenyésző (2%). Ugyanez azonban nem mondható el a tb-finanszírozott egészségüggyel kapcsolatban: a válaszadó nők 28 százalékának rossz a véleménye az ellátásról és csak kevesebb mint ötödük elégedett, a legtöbben (51%) vegyes tapasztalatokról számoltak be.

A legtöbben (54%) azért fordultak magánorvoshoz, mert nem vagy csak sokára kaptak időpontot az állami rendszerben, 42% pedig a tb ellátásban szerzett rossz tapasztalatait említette az indokok között. A kényelem (24%) és az esély a teljeskörű kezelésre (22%) pedig csak tovább növeli a magánellátórendszer vonzerejét. Ezért aztán nem meglepő, hogy a megkérdezett nők 63 százaléka mondta azt, hogy a következő 1-2 évben szívesen venne igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.

Magasan a legkeresettebb magánegészségügyi ellátás a nők körében a fogászat és a nőgyógyászat/szülészet (a megkérdezettek 54 és 52 százaléka vette igénybe legalább egyszer az elmúlt két évben), ezt követik a különféle laborvizsgálatok (28%). Nagyjából minden negyedik nő járt magán szemészeten, ultrahangvizsgálaton és bőrgyógyásznál. Érdekesség, hogy minden tizedik nő volt pszichológusnál magánszolgáltatás keretében legalább egy alkalommal az elmúlt két évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem