18 °C Budapest
Young woman with a raised fist protesting in the street

Nincs mese, zsebbe kell nyúlni: brutális költségeket kap a nyakába rengeteg magyar fiatal

2024. május 14. 14:16

A TransUnion tanulmánya szerint a 20-as éveik elején járó Z generáció tagjai kevesebbet keresnek, magasabb adósságterheléssel és késedelmi rátával küzdenek, mint az ezredfordulón hasonló korú millenniumi generáció, ami részben a Covid-19 világjárvány és a magas infláció következménye - közölte a CNN.

A TransUnion ügynökség által készített tanulmány szerint a 22-24 éves korosztályban lévő Z generáció tagjai alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, magasabb adósságterhelést viselnek és nagyobb mértékben érintettek a késedelmes fizetésekben, mint az ezredforduló idején hasonló korúak. A vizsgálat a Gen Z hitelfelvételi szokásait elemezte, összehasonlítva őket a 2013-ban hasonló életkorú millenniumi generációval.

Mindkét generációnak meg kellett birkóznia a gazdasági nehézségekkel fiatal felnőttkorukban. A Z generációra a Covid-19 világjárvány, míg az ezredfordulósokra a globális pénzügyi válság jelentett komoly kihívást. Azonban a Z generációnak további problémát is kezelnie kell: a tartós inflációt, ami széles körben növelte az árakat, beleértve az élelmiszert és a benzint is. Emellett a rekordmagas kamatlábak emelték az autóhitelek, diákhitelek és jelzáloghitelek költségeit is.

Az Egyesült Államok teljes hitelpiacán megfigyelhető tendencia szerint nőtt az adósságok összege és a késedelmes fizetések számossága. Különösen figyelemre méltó, hogy 2023-ban az amerikaiak hitelkártya-egyenlege először meghaladta az 1 milliárd dollárt.

A TransUnion globális kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője, Charlie Wise szerint fontos lenne, hogy a Z generáció tagjai már korán megtanulják az egészséges pénzügyi szokásokat. Wise kiemeli, hogy sok esetben nem lehetséges minden hónapban teljesen törleszteni a hitelkártya-tartozást, de fontos lenne elkerülni csak a minimális összeg fizetését és ezzel az adósság további halmozódását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bölcs javasolja továbbá, hogy amennyiben valaki magas hitelkártya-adósságterhelést cipel, érdemes lehet azt egy olcsóbb kölcsönformába átütemezni, például személyi kölcsönbe. Ezáltal stabil havi törlesztéseket kellene fizetniük, ami segítheti őket abban, hogy néhány év alatt rendezzék adósságukat anélkül, hogy újból felhasználnák hitelkártyaikat.

A brit gazdaság helyzetéről szólva megemlítendő, hogy Nagy-Britannia kilábalt egy rövid és mély recesszióból. Az év első három hónapjának GDP-növekedése 0,6%-ot tett ki az előző negyedévhez képest. Ez jelentős javulást mutat korábban tapasztalt visszaesés után. A Bank of England előrejelzése szerint várhatóan idén 0,5%-kal fog növekedni a GDP. Az ország gazdaságának kilátásai javultak annak ellenére is, hogy más országokhoz képest gyengébben teljesít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem