Fellendült a tőkebevonás a cégeknél

Fellendült a tőkebevonás a cégeknél

2022. augusztus 10. 10:30

A startup-finanszírozás mellett egyre erőteljesebben fókuszba kerül a vállalati tőkebefektetés is a Hiventures tevékenységében. Az érettebb cégek ilyen módon történő finanszírozását ezúttal több tényező is hajtja: míg korábban a járvány okozta nehézségek, most a gazdasági válság és az energiaárak elszabadulása miatt értékelődik fel az intézményi tőke szerepe. Zsámboki Zoltánnal, a Hiventures Vállalati üzletágának befektetési igazgatójával, a hazai tőkepiacon egyedülálló konstrukciókról beszélgettünk.

Távolról sem csak a startup kezdeményezések körében aktív a tőkebefektetések terén nagy tapasztalattal rendelkező Hiventures: az MFB Csoporthoz tartozó kockázati tőkealap-kezelő az érettebb vállalatok területén is hiánypótló piaci szerepet tölt be. Az elmúlt néhány év válsághelyzeteiben pedig még fontosabb szerepet kapott. Emlékezetes, hogy a Covid-járvány utáni gazdaságélénkítési célok teljesítésében is fontossá vált ez a finanszírozási forma.

Hosszú- és rövidtávú hatások

Nincs ez másként ma sem: jelenleg a háború, a gazdasági válság okozta következmények enyhítésére lehet egy jó megoldás a külső forrásból történő tőkebevonás. „Egy ilyen időszakban óvatosabbá válhatnak a vállalkozások, és visszaeshet a beruházási kedvük. Nem mellékes szempont az sem, hogy a korábbi évek kedvező kamatkörnyezete ebben az évben már biztosan nem lesz elérhető, így a cégeknek új finanszírozási formákat kell keresniük, amennyiben növekedni akarnak.

Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a beruházás fontos katalizátora a vállalati növekedésnek

- mondta el Zsámboki Zoltán.

„Ha vannak tartalékaink, akkor egy nehezebb időszakot sokkal könnyebben tudunk átvészelni, könnyebben tudunk reagálni, ellenállóbbak vagyunk. Egyformán igaz ez a családok és a vállalatok esetében is.”

Fennmarad a beruházási lendület

A szakember szerint szűkítheti a beruházások volumenét a piaci kamatok emelkedése, ami miatt a fejlesztések finanszírozása is drágábbá válik. „A magyar gazdaság közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, így a beruházások elsődlegesen hatékonyságnövelésre, valamint a költségek csökkentésére fókuszálnak. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a következő időszakban valószínűleg továbbra is lesznek beruházások” – mondta el Zsámboki Zoltán.

A meglévő portfóliónkban, illetve új befektetések kapcsán is látjuk, hogy kifejezetten felértékelődik az energia és azon belül főleg a megújuló energia kérdése

– tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jövőbeni fejlesztések nagyon fontos eleme a most újraindult Széchenyi Kártya Program, amelynek segítségével a hazai kis- és középvállalkozások támogatott, így a piacinál kedvezőbb hitelkonstrukcióban tudnak finanszírozáshoz jutni, azaz felvásárolni, zöldíteni, beruházni. „A mostani hitelpiaci kamatkörnyezetben enélkül a támogatott finanszírozási forrás nélkül nehezen lenne elképzelhető, hogy a cégek hitelt vesznek fel a beruházásaikhoz. Csökkent azonban a Széchenyi Program által támogatott hitelrész, ezért, ha a cégek meg akarják valósítani a terveikben szereplő beruházásokat, akkor jó eséllyel tőkefinanszírozó partnert is be kell vonniuk az önerő előteremtéséhez. Ilyen formában a mi szerepünk, mint intézményi tőkebefektető, biztosan felértékelődik” – jegyezte meg az igazgató.

Egyedi konstrukció

A Hiventures életében a kis-, közép- és nagyvállalati szektor tőkebefektetéssel történő finanszírozása dinamikus felfutást él át.

„Jellemzően zárt konstrukcióban hajtunk végre befektetéseket, ami partnereink számára könnyen kiszámítható és átlátható befektetési forma. Ehhez társul, hogy egy jól kiszámítható üzleti feltételrendszer mellett, előre meghatározott módon határozzuk meg az exit időpontját, hogy meddig szeretnénk ezt az együttműködést fenntartani. Ráadásul a piaci szereplőkhöz képest a Hiventures hozamelvárása a legalacsonyabb és elkötelezettek is vagyunk amellett, hogy azt iparági minimum szinten tartsuk. Ennek az az oka, hogy a mi befektetésünk mögött elsődlegesen gazdaságpolitikai célok húzódnak meg, áthatja a működésünket, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Csoport tagja vagyunk.”

A vezető nem számít a folyamat lassulására, sőt, bizonyos tényezők új lendületet adhatnak a vállalatok tőkével történő finanszírozásának.

Zsámboki Zoltán szerint a következő egy-másfél évben a generációváltás és az M&A piac is aktívabb lesz, hiszen lesznek tulajdonosok, akik úgy döntenek, hogy ebben a piaci környezetben inkább kiszállnak a cégükből, és lesznek olyan vállalatok, akik épp ebben az időszakban keresnek majd felvásárlási célpontokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM