15 °C Budapest
Fellendült a tőkebevonás a cégeknél

Fellendült a tőkebevonás a cégeknél

2022. augusztus 10. 10:30

A startup-finanszírozás mellett egyre erőteljesebben fókuszba kerül a vállalati tőkebefektetés is a Hiventures tevékenységében. Az érettebb cégek ilyen módon történő finanszírozását ezúttal több tényező is hajtja: míg korábban a járvány okozta nehézségek, most a gazdasági válság és az energiaárak elszabadulása miatt értékelődik fel az intézményi tőke szerepe. Zsámboki Zoltánnal, a Hiventures Vállalati üzletágának befektetési igazgatójával, a hazai tőkepiacon egyedülálló konstrukciókról beszélgettünk.

Távolról sem csak a startup kezdeményezések körében aktív a tőkebefektetések terén nagy tapasztalattal rendelkező Hiventures: az MFB Csoporthoz tartozó kockázati tőkealap-kezelő az érettebb vállalatok területén is hiánypótló piaci szerepet tölt be. Az elmúlt néhány év válsághelyzeteiben pedig még fontosabb szerepet kapott. Emlékezetes, hogy a Covid-járvány utáni gazdaságélénkítési célok teljesítésében is fontossá vált ez a finanszírozási forma.

Hosszú- és rövidtávú hatások

Nincs ez másként ma sem: jelenleg a háború, a gazdasági válság okozta következmények enyhítésére lehet egy jó megoldás a külső forrásból történő tőkebevonás. „Egy ilyen időszakban óvatosabbá válhatnak a vállalkozások, és visszaeshet a beruházási kedvük. Nem mellékes szempont az sem, hogy a korábbi évek kedvező kamatkörnyezete ebben az évben már biztosan nem lesz elérhető, így a cégeknek új finanszírozási formákat kell keresniük, amennyiben növekedni akarnak.

Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a beruházás fontos katalizátora a vállalati növekedésnek

- mondta el Zsámboki Zoltán.

„Ha vannak tartalékaink, akkor egy nehezebb időszakot sokkal könnyebben tudunk átvészelni, könnyebben tudunk reagálni, ellenállóbbak vagyunk. Egyformán igaz ez a családok és a vállalatok esetében is.”

Fennmarad a beruházási lendület

A szakember szerint szűkítheti a beruházások volumenét a piaci kamatok emelkedése, ami miatt a fejlesztések finanszírozása is drágábbá válik. „A magyar gazdaság közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, így a beruházások elsődlegesen hatékonyságnövelésre, valamint a költségek csökkentésére fókuszálnak. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a következő időszakban valószínűleg továbbra is lesznek beruházások” – mondta el Zsámboki Zoltán.

A meglévő portfóliónkban, illetve új befektetések kapcsán is látjuk, hogy kifejezetten felértékelődik az energia és azon belül főleg a megújuló energia kérdése

– tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövőbeni fejlesztések nagyon fontos eleme a most újraindult Széchenyi Kártya Program, amelynek segítségével a hazai kis- és középvállalkozások támogatott, így a piacinál kedvezőbb hitelkonstrukcióban tudnak finanszírozáshoz jutni, azaz felvásárolni, zöldíteni, beruházni. „A mostani hitelpiaci kamatkörnyezetben enélkül a támogatott finanszírozási forrás nélkül nehezen lenne elképzelhető, hogy a cégek hitelt vesznek fel a beruházásaikhoz. Csökkent azonban a Széchenyi Program által támogatott hitelrész, ezért, ha a cégek meg akarják valósítani a terveikben szereplő beruházásokat, akkor jó eséllyel tőkefinanszírozó partnert is be kell vonniuk az önerő előteremtéséhez. Ilyen formában a mi szerepünk, mint intézményi tőkebefektető, biztosan felértékelődik” – jegyezte meg az igazgató.

Egyedi konstrukció

A Hiventures életében a kis-, közép- és nagyvállalati szektor tőkebefektetéssel történő finanszírozása dinamikus felfutást él át.

„Jellemzően zárt konstrukcióban hajtunk végre befektetéseket, ami partnereink számára könnyen kiszámítható és átlátható befektetési forma. Ehhez társul, hogy egy jól kiszámítható üzleti feltételrendszer mellett, előre meghatározott módon határozzuk meg az exit időpontját, hogy meddig szeretnénk ezt az együttműködést fenntartani. Ráadásul a piaci szereplőkhöz képest a Hiventures hozamelvárása a legalacsonyabb és elkötelezettek is vagyunk amellett, hogy azt iparági minimum szinten tartsuk. Ennek az az oka, hogy a mi befektetésünk mögött elsődlegesen gazdaságpolitikai célok húzódnak meg, áthatja a működésünket, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Csoport tagja vagyunk.”

A vezető nem számít a folyamat lassulására, sőt, bizonyos tényezők új lendületet adhatnak a vállalatok tőkével történő finanszírozásának.

Zsámboki Zoltán szerint a következő egy-másfél évben a generációváltás és az M&A piac is aktívabb lesz, hiszen lesznek tulajdonosok, akik úgy döntenek, hogy ebben a piaci környezetben inkább kiszállnak a cégükből, és lesznek olyan vállalatok, akik épp ebben az időszakban keresnek majd felvásárlási célpontokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?