2 °C Budapest
Fellendült a tőkebevonás a cégeknél

Fellendült a tőkebevonás a cégeknél

2022. augusztus 10. 10:30

A startup-finanszírozás mellett egyre erőteljesebben fókuszba kerül a vállalati tőkebefektetés is a Hiventures tevékenységében. Az érettebb cégek ilyen módon történő finanszírozását ezúttal több tényező is hajtja: míg korábban a járvány okozta nehézségek, most a gazdasági válság és az energiaárak elszabadulása miatt értékelődik fel az intézményi tőke szerepe. Zsámboki Zoltánnal, a Hiventures Vállalati üzletágának befektetési igazgatójával, a hazai tőkepiacon egyedülálló konstrukciókról beszélgettünk.

Távolról sem csak a startup kezdeményezések körében aktív a tőkebefektetések terén nagy tapasztalattal rendelkező Hiventures: az MFB Csoporthoz tartozó kockázati tőkealap-kezelő az érettebb vállalatok területén is hiánypótló piaci szerepet tölt be. Az elmúlt néhány év válsághelyzeteiben pedig még fontosabb szerepet kapott. Emlékezetes, hogy a Covid-járvány utáni gazdaságélénkítési célok teljesítésében is fontossá vált ez a finanszírozási forma.

Hosszú- és rövidtávú hatások

Nincs ez másként ma sem: jelenleg a háború, a gazdasági válság okozta következmények enyhítésére lehet egy jó megoldás a külső forrásból történő tőkebevonás. „Egy ilyen időszakban óvatosabbá válhatnak a vállalkozások, és visszaeshet a beruházási kedvük. Nem mellékes szempont az sem, hogy a korábbi évek kedvező kamatkörnyezete ebben az évben már biztosan nem lesz elérhető, így a cégeknek új finanszírozási formákat kell keresniük, amennyiben növekedni akarnak.

Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a beruházás fontos katalizátora a vállalati növekedésnek

- mondta el Zsámboki Zoltán.

„Ha vannak tartalékaink, akkor egy nehezebb időszakot sokkal könnyebben tudunk átvészelni, könnyebben tudunk reagálni, ellenállóbbak vagyunk. Egyformán igaz ez a családok és a vállalatok esetében is.”

Fennmarad a beruházási lendület

A szakember szerint szűkítheti a beruházások volumenét a piaci kamatok emelkedése, ami miatt a fejlesztések finanszírozása is drágábbá válik. „A magyar gazdaság közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, így a beruházások elsődlegesen hatékonyságnövelésre, valamint a költségek csökkentésére fókuszálnak. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a következő időszakban valószínűleg továbbra is lesznek beruházások” – mondta el Zsámboki Zoltán.

A meglévő portfóliónkban, illetve új befektetések kapcsán is látjuk, hogy kifejezetten felértékelődik az energia és azon belül főleg a megújuló energia kérdése

– tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jövőbeni fejlesztések nagyon fontos eleme a most újraindult Széchenyi Kártya Program, amelynek segítségével a hazai kis- és középvállalkozások támogatott, így a piacinál kedvezőbb hitelkonstrukcióban tudnak finanszírozáshoz jutni, azaz felvásárolni, zöldíteni, beruházni. „A mostani hitelpiaci kamatkörnyezetben enélkül a támogatott finanszírozási forrás nélkül nehezen lenne elképzelhető, hogy a cégek hitelt vesznek fel a beruházásaikhoz. Csökkent azonban a Széchenyi Program által támogatott hitelrész, ezért, ha a cégek meg akarják valósítani a terveikben szereplő beruházásokat, akkor jó eséllyel tőkefinanszírozó partnert is be kell vonniuk az önerő előteremtéséhez. Ilyen formában a mi szerepünk, mint intézményi tőkebefektető, biztosan felértékelődik” – jegyezte meg az igazgató.

Egyedi konstrukció

A Hiventures életében a kis-, közép- és nagyvállalati szektor tőkebefektetéssel történő finanszírozása dinamikus felfutást él át.

„Jellemzően zárt konstrukcióban hajtunk végre befektetéseket, ami partnereink számára könnyen kiszámítható és átlátható befektetési forma. Ehhez társul, hogy egy jól kiszámítható üzleti feltételrendszer mellett, előre meghatározott módon határozzuk meg az exit időpontját, hogy meddig szeretnénk ezt az együttműködést fenntartani. Ráadásul a piaci szereplőkhöz képest a Hiventures hozamelvárása a legalacsonyabb és elkötelezettek is vagyunk amellett, hogy azt iparági minimum szinten tartsuk. Ennek az az oka, hogy a mi befektetésünk mögött elsődlegesen gazdaságpolitikai célok húzódnak meg, áthatja a működésünket, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Csoport tagja vagyunk.”

A vezető nem számít a folyamat lassulására, sőt, bizonyos tényezők új lendületet adhatnak a vállalatok tőkével történő finanszírozásának.

Zsámboki Zoltán szerint a következő egy-másfél évben a generációváltás és az M&A piac is aktívabb lesz, hiszen lesznek tulajdonosok, akik úgy döntenek, hogy ebben a piaci környezetben inkább kiszállnak a cégükből, és lesznek olyan vállalatok, akik épp ebben az időszakban keresnek majd felvásárlási célpontokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem