Itt van Gulyás Gergely nagy rezsi-bejelentése: így függetlenedne az ország, küszöbön a megegyezés

Itt van Gulyás Gergely nagy rezsi-bejelentése: így függetlenedne az ország, küszöbön a megegyezés

2022. július 7. 12:25

A szerdai kormányülés után ma déltől kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő. A tájékoztató során szóba kerültek a jelenlegi gazdasági kihívások, valamint a forint drasztikus esése az utóbbi két napban az euróval és a dollárral szemben. Jelenleg is 410 forint felett van az euró árfolyama, miközben délelőtt a jegybank már 200 bázispontos alapkamat-emelést hajtott végre.  

A szerdai kormányülés után ma déltől kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszószivő a tegnapi kormányülésen megszületett döntésekről. A tájékoztató során szóba kerültek a jelenlegi gazdasági kihívások, valamint a forint drasztikus esése az utóbbi két napban az euróval és a dollárral szemben. Jelenleg is 410 forint felett van az euró árfolyama, miközben délelőtt a jegybank már 200 bázispontos alapkamat-emelést hajtott végre. Ezzel kapocsolatban azt mondta, nem gondolják, hogy spekuláció okozta volna a forint gyengülését, viszont a magas államadósság és az energiafüggőségünk a forint esésének az oka.

A tegnapi tízórás ülésen a gazdaságról és a költségvetésről tárgyalt a kormány. A tavaly ilyenkorihoz képest jobban teljesít a gazdaság, valamint nagyobbak lesznek a kormány bevételei, így tartani szándékoznak az idei és a 2023-as költségvetési hiányt. A gyenge forinttal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy ennek oka a gázárak, valamint az Ukrajnában zajló háború. Az infláció egész Európát érintő jelenség, ebben Gulyás szerint itthon némileg jobbak az adatok, mint a térségben, de a forint gyengébben teljesít.

Gulyás ezen kívül bejelentette, hogy a kormány elfogadta az EU négy ajánlását:

  • csökkenti a közbeszezéseknél az egyszereplős tenderek arányát
  • a korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben lehet bírósági jogorvoslatot kérni
  • csökken a gyors törvényhozás mértéke, és több idő lesz a társadalmi egyeztetésre
  • az energiaellátásunk fejlesztése, ezáltal az energiafüggőség csökkentése

Az utolsó ponttal kapcsolatban meg fogják vizsgálni, hogy csökkenthetik az ország energiaimporttól való függőségét, amit a hazai energiaipar fejlesztésével kívánnak elérni. Gulyás hangsúlyozta, hogy a gázfüggőségünk nem csak energiaellátási szempontból, hanem gazdaságilag is kiszolgáltatottá tesz minket, ezért mindenképpen változtatni kell ezen. A gáztározókat egyébként folyamatosan töltik fel, jelenleg 35%-on van nagyjából a töltöttségi szintjük.

Ezzel a lépéssel egyébként a kormány készen áll, hogy folytatódjanak a tárgyalások az EU-val a helyreállítási pénzek lehívásáról. Gulyás arról is beszélt, hogyha sikerül megkapni a támogatásokat, akkor sor kerül a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelésére. Az EU-val való megegyezés Gulyás várakozásai szerint erősítheti a forintot, de leginkább a háború vége jelentene fellélegzást a magyar valutának. A miniszter szerint egyébként őszre várható a megegyezés az Unió és a magyar kormány között, akkor ékezhetnek a források is.

Az elmúlt héten tapasztalt vízhiánnyal kapcsolatban Gulyás cáfolta, hogy a vízszolgáltatókat állami irányítás alá vennék. A vízhiány oka, hogy a megemelkedett energiárak miatt több vízszolgáltató ment csődbe, ezért alakultak ki ellátási problémák, melyeket az önkormányzatok inkább átadnának az államnak. Gulyás jelezte, hogy erről döntés nincs, csak megkeresést kaptak erről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emelkedő koronavírus-fertőzésekről úgy nyilatkozott a miniszter, hogy nincs ok az óvintézkedések és a maszkhasználat visszavezetésére, a növekedés mértéke minimális, így továbbra is marad a heti adatközlés. A kata végleges módosításait Gulyás szerint akkor nyújtják be, amikor ezekkel elkészül a Pénzügyminisztérium, pontos határidőt erre nem mondott.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely beszélt az árstopok hatásáról: elmondása szerint a hatósági árplafonnak köszönhetően 6%-kal alacsonyabb most nálunk az infláció, mint az intézkedés nélkül lenne.

(Címlapkép: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?