0 °C Budapest
Woman hands opening an empty wallet

Ez a kőkemény rögvalóság: így termelődik újra a szegénység Magyarországon

2021. december 1. 16:48

Magyarországon azoknak a felnőtteknek, akik rossz gazdasági körülmények között nőttek fel, a 16,2 százalékát érinti felnőtt korában az elszegényedés veszélye. Miközben a jó gazdasági körülmények között felnövők alig 10 százalékát. Ez utóbbi az EU 9. legkisebb arányszáma, ami azt mutatja, hogyha valaki Magyarországon jó anyagi körülmények közé születik, annak nagy eséllyel igen csekély a sansza, hogy elszegényedjen.

Európai statisztikák egyértelműen mutatják, hogy összefüggés van a szülők háztartásának anyagi helyzete és a mai felnőttek szegénységi kockázata között – adta hírül az Eurostat friss jelentése. Egészen pontosan, 2019-ben azoknak a fiataloknak, akik 14 éves koruk körül „rossz” anyagi helyzetű háztartásban éltek, a 23 százalékuk most ki van téve az elszegényedés rémének. Ez az arány átlagosan 9 százalékkal magasabb annál, mint akik gyermekkori háztartásukban „jó” anyagi helyzetűnek számítottak.

Az adatokból kiolvasható, hogy a gyermekkori háztartásban rossz anyagi helyzetű jelenlegi felnőttek szegénységi rátája a csehországi 10,2% és a bulgáriai 40,1% között mozgott az unióban. Miközben a gyermekként jó anyagi helyzetű háztartásban élő fiatal felnőttek közül a csehországi 5,9-től a spanyol 16,6 százalékig terjedt azok aránya, akiket fenyeget az elszegényedés.

Az Eurostat friss jelentéséből az is kiderült, szinte az összes EU-tagállamban magasabb volt a szegénységi kockázatnak kitett emberek aránya a korábban rossz anyagi helyzettel rendelkezők körében. A legnagyobb különbséget Bulgáriában (27,6 százalékpontos különbség a rossz és jó gyermekkori pénzügyi helyzetből jövők között), Romániában (17,1 százalékpont) és Olaszországban (14,8 százalékpont) jegyezték fel. A skála másik végén Lettországban (0,6 százalékpont) és Ausztriában (0,7 százalékpont), valamint Észtországban (1,8 százalékpont) és Finnországban (2,0 százalékpont) volt a legkisebb különbség.

Mi a helyzet Magyarországon?

A számok azt mutatják, hogy Magyarországon a rossz anyagi helyzetben felnövő, mai felnőttek 16,2 százaléka veszélyeztetett a szegénységtől. Ehhez képest a jó anyagi körülmények között nevelkedett közül csupán 10,3 százalék. Ez a 9. legkevesebb az EU-ban, ami azt jelenti, hogy aki Magyarországon általában véve egy jó gazdasági állapotú háztartásban nő fel, akkor igen kevés még EU-s szinten is az esélye arra, hogy felnőttként veszélyeztesse a szegénység. Aki viszont rossz gazdasági körülmény között nőtt fel, az már EU-s szinten is a középmezőnybe tartozik, és jóval többeknek van félnivalója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindent egybevetve Magyarország még így is sokkal jobban áll ezen a téren, mint Bulgária vagy Románia, ahol különösen nagymértékben meghatározó az, hogy az ember mennyire gazdag háztarásba születik. De ugyanígy, olyan országokban is nagyok a különbségek, mint Olaszország vagy Luxembourg. Utóbbi viszont a világ egyik leggazdagabb állama, az Eurostat adatai tehát arról nem szólnak ebben a statisztikában, hogy az egyes országokban tapasztalható „elszegényedés” pontosan milyen életkörülmények lenne elég máshol. Ezek mind az adott országon belül tapasztalhatókhoz mérhetők csak, más államokhoz ilyen értelemben ne.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?