Mit tehetnek az örökösök, ha nem elégedettek a végrendeletben nekik szánt örökséggel?

Mit tehetnek az örökösök, ha nem elégedettek a végrendeletben nekik szánt örökséggel?

Pénzcentrum
2021. június 9. 16:30

Mit tehetnek az örökösök, ha nem elégedettek a végrendeletben nekik szánt örökséggel, esetleg kölcsönösen jobban örülnének a másikra hagyott vagyontárgynak? Mit érdemes tenni akkor, ha több örököse is lenne egy autónak? Hogyan lehet felgyorsítani a hagyatéki eljárást és megkönnyíteni az örökölt vagyontárgyak esetleges későbbi értékesítését? Mindezekre megoldás lehet, ha az örökösök osztályos egyezséget kötnek.

Magyarországon az öröklés rendjét elsősorban az örökhagyó végintézkedése határozza meg. Ha az örökhagyó után nem maradt végintézkedés, akkor a közjegyző a törvényes öröklési rend szerint adja át a hagyatékot. Végrendeletében mindenki maga döntheti el, hogy kire, mit és milyen arányban hagy a vagyonából.

Tehet valamit az az örökös, akire az örökhagyó jóval kevesebbet hagyott a végrendeletében, amivel a többi örökös sem ért egyet? Elcserélhető az örökség a végrendeletet felülírva, ha az örökösök jobban örülnének annak, amit a másik kapott? Eloszthatják egymás között a természetben egyenlően nehezen elosztható vagyontárgyakat, hogy mindennek csak egy tulajdonosa legyen? Hiszen egyikük sem tudna mihez kezdeni egy fél autóval vagy egy fél plazmatévével.

Egyezséggel a végrendelet is felülírható

A válasz mindkét kérdésre az, hogy igen, az örökösöknek a hagyatéki eljárás keretében lehetőségük van osztályos egyezséget kötni, amellyel az elhunyt végakaratát felülírva oszthatják el egymás között a hagyaték tárgyait. Így megegyezhetnek például arról, hogy valamelyikük többet, vagy éppen kevesebbet kapjon az örökségből. De el is cserélhetik egymással az örökségüket, ami jóval kevesebb ügyintézéssel jár, mintha a hagyatéki eljárás lezárása után tennék ugyanezt.

Osztályos egyezséget nem csak akkor érdemes kötni, ha az örökösök a végrendelettől eltérően szeretnének osztozkodni, hanem akkor is, ha az elhunyt nem hagyott hátra érvényes végintézkedést. Az osztályos egyezségben úgy is megállapodhatnak, hogy mindennek csak egy tulajdonosa legyen, amivel nemcsak az örökség későbbi eladását könnyíthetik meg, hanem a hagyatéki eljárást is felgyorsíthatják. A közjegyző a hagyatéki tárgyaláson az osztályos egyezségnek megfelelő hagyatékátadó végzést hoz, azonban érdemes már a hagyatéki tárgyalás előtt megbeszélni, hogy ki, mire tart igényt. Így lényegesen gyorsabban érvényes megállapodás születhet, mintha csak a közjegyző előtt kezdenének egyezkedni az örökségről.

Legalább egy rozsdás bicikli mindenkinek jár

Az örökösök tehát szabadon eloszthatják egymás között a hagyatékot, de fontos tudni, hogy az osztályos egyezség csak akkor lesz érvényes, ha mindegyikük kap valamit, még ha az csak egy rozsdás bicikli vagy egy poros könyv is. Feltétele, hogy kizárólag az örökösként érdekeltek köthetik meg, és az osztályos egyezség csak a hagyaték tárgyainak az örököstársak közötti felosztását foglalhatja magában. Vagyis más vagyontárgyaikat nem vonhatják be az egyeségbe, és másnak, például a gyerekeiknek nem juttathatnak semmit az osztályos egyezség keretein belül.

Minden egyezség osztályos egyezség?

Noha osztályos egyezséget csak az örökhagyó halála után, a hagyatéki eljárásban lehet kötni, az örökösök még az örökhagyó életében is megegyezhetnek arról, hogy a jövőbeli hagyatékból melyikük mit fog kapni. Ezt a várt örökségről történő rendelkezésnek nevezik, amire más szabályok vonatkoznak. A várt örökségről például csak az örökhagyó leszármazói rendelkezhetnek, míg osztályos egyezséget az az örökös is köthet, aki nem leszármazója az elhunytnak, de végrendeletében örökösének nevezte meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?