1 °C Budapest
Mit tehetnek az örökösök, ha nem elégedettek a végrendeletben nekik szánt örökséggel?

Mit tehetnek az örökösök, ha nem elégedettek a végrendeletben nekik szánt örökséggel?

Pénzcentrum
2021. június 9. 16:30

Mit tehetnek az örökösök, ha nem elégedettek a végrendeletben nekik szánt örökséggel, esetleg kölcsönösen jobban örülnének a másikra hagyott vagyontárgynak? Mit érdemes tenni akkor, ha több örököse is lenne egy autónak? Hogyan lehet felgyorsítani a hagyatéki eljárást és megkönnyíteni az örökölt vagyontárgyak esetleges későbbi értékesítését? Mindezekre megoldás lehet, ha az örökösök osztályos egyezséget kötnek.

Magyarországon az öröklés rendjét elsősorban az örökhagyó végintézkedése határozza meg. Ha az örökhagyó után nem maradt végintézkedés, akkor a közjegyző a törvényes öröklési rend szerint adja át a hagyatékot. Végrendeletében mindenki maga döntheti el, hogy kire, mit és milyen arányban hagy a vagyonából.

Tehet valamit az az örökös, akire az örökhagyó jóval kevesebbet hagyott a végrendeletében, amivel a többi örökös sem ért egyet? Elcserélhető az örökség a végrendeletet felülírva, ha az örökösök jobban örülnének annak, amit a másik kapott? Eloszthatják egymás között a természetben egyenlően nehezen elosztható vagyontárgyakat, hogy mindennek csak egy tulajdonosa legyen? Hiszen egyikük sem tudna mihez kezdeni egy fél autóval vagy egy fél plazmatévével.

Egyezséggel a végrendelet is felülírható

A válasz mindkét kérdésre az, hogy igen, az örökösöknek a hagyatéki eljárás keretében lehetőségük van osztályos egyezséget kötni, amellyel az elhunyt végakaratát felülírva oszthatják el egymás között a hagyaték tárgyait. Így megegyezhetnek például arról, hogy valamelyikük többet, vagy éppen kevesebbet kapjon az örökségből. De el is cserélhetik egymással az örökségüket, ami jóval kevesebb ügyintézéssel jár, mintha a hagyatéki eljárás lezárása után tennék ugyanezt.

Osztályos egyezséget nem csak akkor érdemes kötni, ha az örökösök a végrendelettől eltérően szeretnének osztozkodni, hanem akkor is, ha az elhunyt nem hagyott hátra érvényes végintézkedést. Az osztályos egyezségben úgy is megállapodhatnak, hogy mindennek csak egy tulajdonosa legyen, amivel nemcsak az örökség későbbi eladását könnyíthetik meg, hanem a hagyatéki eljárást is felgyorsíthatják. A közjegyző a hagyatéki tárgyaláson az osztályos egyezségnek megfelelő hagyatékátadó végzést hoz, azonban érdemes már a hagyatéki tárgyalás előtt megbeszélni, hogy ki, mire tart igényt. Így lényegesen gyorsabban érvényes megállapodás születhet, mintha csak a közjegyző előtt kezdenének egyezkedni az örökségről.

Legalább egy rozsdás bicikli mindenkinek jár

Az örökösök tehát szabadon eloszthatják egymás között a hagyatékot, de fontos tudni, hogy az osztályos egyezség csak akkor lesz érvényes, ha mindegyikük kap valamit, még ha az csak egy rozsdás bicikli vagy egy poros könyv is. Feltétele, hogy kizárólag az örökösként érdekeltek köthetik meg, és az osztályos egyezség csak a hagyaték tárgyainak az örököstársak közötti felosztását foglalhatja magában. Vagyis más vagyontárgyaikat nem vonhatják be az egyeségbe, és másnak, például a gyerekeiknek nem juttathatnak semmit az osztályos egyezség keretein belül.

Minden egyezség osztályos egyezség?

Noha osztályos egyezséget csak az örökhagyó halála után, a hagyatéki eljárásban lehet kötni, az örökösök még az örökhagyó életében is megegyezhetnek arról, hogy a jövőbeli hagyatékból melyikük mit fog kapni. Ezt a várt örökségről történő rendelkezésnek nevezik, amire más szabályok vonatkoznak. A várt örökségről például csak az örökhagyó leszármazói rendelkezhetnek, míg osztályos egyezséget az az örökös is köthet, aki nem leszármazója az elhunytnak, de végrendeletében örökösének nevezte meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm