4 °C Budapest
Elszálltak az árak, retteghetnek a hitelesek: mi lesz a családokkal, ha kamatot emel az MNB?

Elszálltak az árak, retteghetnek a hitelesek: mi lesz a családokkal, ha kamatot emel az MNB?

2021. május 18. 14:10

A Magyar Nemzeti Bank alelnökének tegnapi bejelentése szerint az MNB várhatóan júniustól megemeli az alapkamatot és az egyhetes betéti ráta emelését is is meglépheti, hogy kezelni tudja a jelenlegi piaci helyzetet. De vajon hogyan hat ez a lakossági hitelekre és betétekre és elhozhatja-e a fogyasztói árak normalizálódását. A Pénzcentrum cikke ezekre a kérdésekre is választ ad.

A járvány okozta drágulás már több mint egy éve formálja a magyarok életszínvonalát és viseli meg családi kasszájukat, a szakértők szerint pedig a Covid válság után egy tartósan magasabb inflációs pályára állhat a gazdaság, mind hazánkban, mind világszerte. A Covid előtti időszakot az alacsony infláció és az alacsony kamatok határozták meg, a válság most ezt felülírta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2021. áprilisi átlagárakat mutató statisztikái szerint a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez jelentős emelkedés, hiszen márciusban még 3,7, februárban még 3,1 százalékos volt a mért infláció.  Ráadásul novembertől januárig az infláció még ennél is alacsonyabb, 2,7 százalékos mértékű volt.

Az áprilisi árdrágulás pdeig jócskán meghaladta még a tavaly nyáron elszabadult inflációt is, amely júliusban 3,8, augusztusban pedig 3,9 százalék volt.

A helyzet ismeretében kevéssé meglepő, hogy tegnap a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás már arról beszélt, az inflációs kockázatok növekedése miatt fel kell készülni az alapkamat emelésére. Az MNB-alelnök szavai szerint a gazdaság teljes újranyitásával járó inflációs kockázatok miatt már júniusban, megelőző jelleggel alapkamatot emelhet az MNB és közben az egyhetes betéti ráta emelésével is kezelheti a piaci helyzetet.

Az eszközvásárlási program pedig egyelőre megmarad, hogy a kötvényhozamokat alacsonyan tartsák. Az alelnök azt is elmondta, hogy be fog következni a válságmenedzsment eszközeinek kivezetése a következő időszakban. Egyes eszközök gyorsan kikerülhetnek az eszköztárból, mások csak fokozatosan.

Az emelés pontos mértéke még nem ismert, annyi viszont Virág Barnabás nyilatkozatából egyértelmű, hamarosan búcsút inthetünk a 2020. július 22. óta 0,60%-os alapkamatnak. Mostani cikkünkben felvázoljuk mit jelent és mivel jár ez a most megindult a monetáris szigorítás a lakosság számára.

Sokéves tendencia fordult most meg

A 2010 óta tartó időszakot alapvetően az alapkamat állandó csökkentése jellemezte. A legutóbbi, enyhe emelkedésre majdnem 10 éve, 2011. december 21-én volt példa, amikor azt az addigi 6,50 százalékról 7 százalékra emelte az MNB.

Az MNB célja az évtizedes kamatcsökkentéssel a gazdaságélénkítés, a növekedés felpörgetése volt, és nem utolsó sorban az, hogy az exporttevékenységének támogatása céljából leértékelje a forintot.

Az alapkamat csökkentésének hatására Magyarországon így a várakozásnak megfelelően elindult a hitelezés, gyengült a forint és külkereskedelmi mérlegünk történelmi rekordot döntött, miközben az árak korábban nem szálltak el. Ezt borította most fel a válság.

De mi az az alapkamat?

Az alapkamat az a kamat, melyet a bankok kapnak a betéteikért a jegybanktól. Ebből logikusan következik, hogy ha nő ez a kamat, akkor a banknak drágább lesz a hitele, azaz a megszerzett pénzt drágábban is hitelezi ki, cserébe magasabb kamatokat fizethet a betétekért.

Az alapkamat azonban nem csak itt, de közvetve számtalan egyéb területen is kifejti a hatását. Érdemes megjegyezni, hogy az MNB az elmúlt években igyekezett háttérbe szorítani az alapkamat szerepét és felélesztette a BUBOR-piacot. A sokáig az alapkamatnál alacsonyabb Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz kötötték számos hiteltermék kamatát, ezért is volt fontos az MNB-nek, hogy ezt is alacsony szintre sikerült csökkenteni.

Mindez nem is zavarja az MNB-t, addig, amíg ez az áremelkedés 3 százalékon belül van. Ha ezt átlépi a maginfláció, akkor jön a szigorítás, és az MNB ilyenkor kezdi el a pénzmennyiség csökkentését, az alapkamat emelése által vagy más eszközök segítségével. A maginfláció az áprilisi adatok szerint 3,1 százalékon alakult, ez állhat a jegybank által belebegtetett lépés hátterében.

Nőhetnek a betéteink kamatai

Az elmúlt évtizedben tartósan alacsonyan maradtak a fejlett országok irányadó kamatrátái és Magyarország is ehhez igazodott. Különösen az elmúlt 2-3 évben felgyorsult a jegybanki alapkamat állandó csökkenése, ezzel együtt pedig logikusan a banki kamatok, a jegybetétek kamatai is csökkentek.

Nominális kamatokat a jelenlegi, 2-3 százalék körüli banki kamatok igen alacsonyak, reálkamatot nézve ez viszont igazából nulla, vagy negatív hozamot jelent, hála a berobbant inflációnak.  

Nem csoda, hogy sokan emiatt állampapírba fektették a pénzüket, amivel a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben l kis kockázat mellett infláció feletti hozamot lehet elérni. Ezért összességében még nőtt is a lakosság megtakarítása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ebben persze az államkötvények mellett számos egyéb kis kockázatú hitelforma, például a babaváró hitel átmeneti megtakarítás növelő hatása is látszik. Ezek bevezetése és népszerűsítése kimondott gazdaságpolitikai célkitűzése is volt a döntéshozónak. Ha nő az alapkamat, az bizony eredményezheti azt is, hogy nőni fognak a bankbetétek kamatai, emiatt pedig nő a megtakarítása kedv.

Lakossági szempontból ez persze szerencsés is lehet. Egy 2020-hoz hasonló év után, ahogy a lakossági vagyon növekedésén is látszik. aligha fogjuk elfogyasztani a jövedelmünket, a magasabb kamatszint mellett inkább szívesebben fektetünk majd be a jövőbe. Magas alapkamat mellett pedig jellemzően kisebb a valószínűsége a gazdaság túlhevülésének, és bizonyos lufik továbbfújásának is. Így például az ingatlanpiac további elszállása sem várható.

A javak átcsoportosítása is cél  

Az MNB alapkamat emelésének gazdaságra gyakorolt elsődleges hatása az, hogy az emeléssel lassul a gazdaság, így megakadályozható a túlfűtött gazdasági helyzet, ami az infláció jelentős megugrásához vezethetne.

A jegybanki alapkamat emelésének velejárója azonban az is, hogy idővel a hitelfelvétel költsége is megnövekszik így a vállalatok nagyobb költség mellett juthatnak hitelhez és a fogyasztási hitelek növekedésével a lakosság szabadon elkölthető jövedelme is csökken. Ez szintén kihat a vállalati profitokra. Az alapkamat emelésével a bankbetétek kamata is növekszik, így a pénz a bankbetétekben áramolhat, például a részvénypiac, vagy más reáleszköz helyett.

Tehát a hitel is drágább lesz?

Ez rövid távon nem feltétlenül igaz. Kétségkívüli tény, hogy az alapkamat emelkedése hosszú távon a hitelek kamataira is hatással lesz, kis mértékű kamatemelés viszont nem gyűrűzik be azonnal a kereskedelmi bankok hiteleibe.

Főleg azért, mert a változó (3,6,12 hónapra fixált kamatú) kamatozású lakáshitelek referenciahozama a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), a fix hiteleké pedig a BIRS (Budapesti Bankközi Kamatswap) és ÁKK mértékétől függ. Hosszútávon viszont várható, hogy a fenti referenciahozamok minden bizonnyal emelkedni fognak 2021-ben. Éppen azért, mert az MNB a kamatemelés előtt várhatóan még tesz olyan lépéseket (pl. csökkentheti a likviditást), amelyek ezekre a referenciahozamokra lesznek hatással.

Aki most vesz fel hitelt, és fixálja azt a teljes futamidőre, az ugyanis kimondottan jól járhat, hiszen így történelmi összehasonlításban is alacsony kamattal juthatott hitelhez. Ezeket a hitelfelvevőket a szigorítás egyáltalán nem érinti majd.

És mikor normalizálódnak az árak?

A Magyar Nemzeti Bank inflációs célja 3 százalékos. Bár ennek elérését már a jegybank is csak 2022 látja reálisnak, leginkább ez készteti arra, hogy a jövőben megemelje az alapkamatot. Márciusban mindenesetre a maginfláció 3,1 százalék volt, és várhatóan ezt a jegybank fenn kívánja tartani, tehát a maginfláció hosszabb távon is e szint körül alakulhat.

Olcsóbbak ezért valószínűleg egy ideig még nem lesznek a termékek és a szolgáltatások, de a márciusi 3,8-3,9 százalék körül már stabilizálódhat az éves infláció.

A forint erősödése pedig a termékek és szolgáltatások árának várható stagnálása után még az idei évben azok enyhe, majd gyorsuló visszaeséséhez  is vezethet. Összességében  az a fő kérdés, hogy mennyivel és milyen tartósan emelkedik az infláció 2021-ben hazánkban és a világban, de az alapkamat növelése remélhetőleg segít tartani annak mostani szintjét.

Mire számíthatunk tehát június után?

A jegybanki alapkamat emelésével idővel a hitelfelvétel költsége is megnövekszik, az egyhetes betéti ráta belebegtetett emelése pedig a változó kamatozású hitelek kamatait rövid távon is megdobhatja. Ezen kívül a kamatváltozásnak idén leginkább makrogazdasági hatásai lesznek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 09:50
A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó bulvárlap közleményben ismerte el, hogy egy családon belüli e...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Holdblog  |  2023. november 28. 06:44
Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvét. Úgy l...
Kiszámoló  |  2023. november 26. 16:36
Az amerikaiak 24%-a úgy megy neki az ünnepi vásárlásoknak, hogy még van adóssága a tavalyi karácsony...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem