Végre megdőlt az évtizedes mikró-tévhit: tényleg egészségtelen ételt melegíteni benne?

Végre megdőlt az évtizedes mikró-tévhit: tényleg egészségtelen ételt melegíteni benne?

2024. november 15. 19:04

A mikrohullámú sütők évtizedek óta megosztják a közvéleményt, hiszen sokan aggódnak az egészségügyi hatásaik miatt. De vajon valóban károsak ezek a készülékek? Szakértők szerint megfelelő használat mellett nemcsak biztonságosak, hanem hatékonyan megőrzik az ételek tápanyagtartalmát is. Krutika Nanavati táplálkozási tanácsadó szerint a mikrohullámú sütés gyorsasága és víztakarékossága révén sok esetben jobban megőrzi a vitaminokat, míg Adrian Hernandez dietetikus kiemeli, hogy a mikrohullámú sütés bizonyos antioxidánsokat még jobban hasznosíthatóvá tesz. Mire érdemes figyelni, ha mikrohullámú sütőt használunk, és hogyan őrizhetjük meg ételeink ízét és értékét?

A mikrohullámú sütők évtizedek óta a konyhák népszerű eszközei, mégis gyakran vitatott a használatuk egészségügyi hatása. Szakértők segítségével járunk utána, valóban károsak-e ezek a készülékek, és hogyan őrizhetjük meg velük az ételek tápértékét.

A mikrohullámú sütők működési elve viszonylag egyszerű: elektromágneses hullámok segítségével melegítik az ételt, rezgésbe hozva a benne lévő vízmolekulákat. Krutika Nanavati regisztrált sporttáplálkozási tanácsadó és dietetikus így magyarázza a folyamatot:

A vízmolekulák egy kicsit olyanok, mint az apró mágnesek - van egy pozitív és egy negatív oldaluk. Amikor a mikrohullámú sütő működik, olyan hullámokat küld, amelyek másodpercenként milliószor váltanak irányt. Válaszul a vízmolekulák megpróbálnak igazodni a változó hullámokhoz, de végül hihetetlenül nagy sebességgel megpördülnek és összeütköznek egymással.

Ez a folyamat súrlódást és hőt termel, ami felmelegíti az ételt. A mikrohullámok csak körülbelül 2,5 cm mélységig hatolnak be az ételbe, a további melegedés hővezetés útján történik.- közölte a Huffpost.

Sokan attól tartanak, hogy a mikrohullámú sütés tönkreteszi az ételek tápanyagtartalmát. Adrian Hernandez bejegyzett dietetikus táplálkozási szakértő szerint azonban minden főzési módszer okoz bizonyos mértékű tápanyagveszteséget, különösen 60°C felett. A mikrohullámú sütés előnye, hogy gyors és kevés vizet igényel, így sok esetben jobban megőrzi a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint más módszerek.

Nanavati kiemeli, hogy egyes tápanyagok még jobban hasznosulhatnak mikrohullámú sütés után:

JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 71 484 forintos törlesztőt (THM 11,39%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sárgarépa vagy a paradicsom mikrohullámú sütőben való melegítése fokozza a karotinoidok, a szívvédő antioxidánsok biológiai hozzáférhetőségét azáltal, hogy lebontja a sejtfalukat, ami megkönnyíti a szervezet számára a felszívódásukat.

A maradékok újramelegítésénél fontos odafigyelni a megfelelő tárolásra és melegítési időre. Brittany Werner regisztrált dietetikus szerint az ismételt melegítés ronthatja az ételek textúráját és ízét. Hernandez azt javasolja, csak a szükséges mennyiséget melegítsük újra, és tartsuk be a 72 órás szabályt az élelmiszer-biztonsági kockázatok elkerülése érdekében.

A mikrohullámú sütő számos étel elkészítésére alkalmas, különösen az elfoglalt emberek számára. Hernandez olyan ételeket javasol, mint a párolt zöldségek, tészták, levesek vagy omlettek. Fontos azonban odafigyelni az edények kiválasztására - kerüljük a műanyagot, és használjunk inkább élelmiszeripari minőségű kerámiát vagy üveget.

Összességében a szakértők egyetértenek abban, hogy a mikrohullámú sütő megfelelő használat mellett biztonságos és hatékony eszköz lehet a konyhában. A kulcs a mértékletesség és a helyes technikák alkalmazása, hogy megőrizzük az ételek tápértékét és ízét.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Polygraf
8 hónapja
Elöször is elismerésem fejezem ki a Pénzcentrumnak. Két okból is.
1./ egyre kevesebb az olyan weboldal, ahol az olvasónak lehetősége van véleményt nyilvánítani a leírtakról. Ez ma már ritka, nyílt attitüd a szerkesztők részéről.
2./ A cikk szerintem hasznos és tényleg tévhiteket oszlat el.
Tartalmilag volna azonban egy észrevételem. A vízmolekulák valóban mágneses dipólusok, de éppen ezért nincs negatív és pozitív oldaluk. A mágnesek ugyanis északi és déli pólusokkal rendelkeznek. Ilyen jellegű cikkeknél jó volna a megjelenés előtt szakemberrel is átolvastatni.
0
0
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. augusztus 1. péntek
Boglárka
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?