Rumokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A mikrohullámú sütők évtizedek óta megosztják a közvéleményt, hiszen sokan aggódnak az egészségügyi hatásaik miatt. De vajon valóban károsak ezek a készülékek? Szakértők szerint megfelelő használat mellett nemcsak biztonságosak, hanem hatékonyan megőrzik az ételek tápanyagtartalmát is. Krutika Nanavati táplálkozási tanácsadó szerint a mikrohullámú sütés gyorsasága és víztakarékossága révén sok esetben jobban megőrzi a vitaminokat, míg Adrian Hernandez dietetikus kiemeli, hogy a mikrohullámú sütés bizonyos antioxidánsokat még jobban hasznosíthatóvá tesz. Mire érdemes figyelni, ha mikrohullámú sütőt használunk, és hogyan őrizhetjük meg ételeink ízét és értékét?
A mikrohullámú sütők évtizedek óta a konyhák népszerű eszközei, mégis gyakran vitatott a használatuk egészségügyi hatása. Szakértők segítségével járunk utána, valóban károsak-e ezek a készülékek, és hogyan őrizhetjük meg velük az ételek tápértékét.
A mikrohullámú sütők működési elve viszonylag egyszerű: elektromágneses hullámok segítségével melegítik az ételt, rezgésbe hozva a benne lévő vízmolekulákat. Krutika Nanavati regisztrált sporttáplálkozási tanácsadó és dietetikus így magyarázza a folyamatot:
A vízmolekulák egy kicsit olyanok, mint az apró mágnesek - van egy pozitív és egy negatív oldaluk. Amikor a mikrohullámú sütő működik, olyan hullámokat küld, amelyek másodpercenként milliószor váltanak irányt. Válaszul a vízmolekulák megpróbálnak igazodni a változó hullámokhoz, de végül hihetetlenül nagy sebességgel megpördülnek és összeütköznek egymással.
Ez a folyamat súrlódást és hőt termel, ami felmelegíti az ételt. A mikrohullámok csak körülbelül 2,5 cm mélységig hatolnak be az ételbe, a további melegedés hővezetés útján történik.- közölte a Huffpost.
Sokan attól tartanak, hogy a mikrohullámú sütés tönkreteszi az ételek tápanyagtartalmát. Adrian Hernandez bejegyzett dietetikus táplálkozási szakértő szerint azonban minden főzési módszer okoz bizonyos mértékű tápanyagveszteséget, különösen 60°C felett. A mikrohullámú sütés előnye, hogy gyors és kevés vizet igényel, így sok esetben jobban megőrzi a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint más módszerek.
Nanavati kiemeli, hogy egyes tápanyagok még jobban hasznosulhatnak mikrohullámú sütés után:
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el, havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A sárgarépa vagy a paradicsom mikrohullámú sütőben való melegítése fokozza a karotinoidok, a szívvédő antioxidánsok biológiai hozzáférhetőségét azáltal, hogy lebontja a sejtfalukat, ami megkönnyíti a szervezet számára a felszívódásukat.
A maradékok újramelegítésénél fontos odafigyelni a megfelelő tárolásra és melegítési időre. Brittany Werner regisztrált dietetikus szerint az ismételt melegítés ronthatja az ételek textúráját és ízét. Hernandez azt javasolja, csak a szükséges mennyiséget melegítsük újra, és tartsuk be a 72 órás szabályt az élelmiszer-biztonsági kockázatok elkerülése érdekében.
A mikrohullámú sütő számos étel elkészítésére alkalmas, különösen az elfoglalt emberek számára. Hernandez olyan ételeket javasol, mint a párolt zöldségek, tészták, levesek vagy omlettek. Fontos azonban odafigyelni az edények kiválasztására - kerüljük a műanyagot, és használjunk inkább élelmiszeripari minőségű kerámiát vagy üveget.
Összességében a szakértők egyetértenek abban, hogy a mikrohullámú sütő megfelelő használat mellett biztonságos és hatékony eszköz lehet a konyhában. A kulcs a mértékletesség és a helyes technikák alkalmazása, hogy megőrizzük az ételek tápértékét és ízét.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Milliárdos biznisz a háttérben: a göngyölegtisztítás lehet a magyar beszállítók aduja
Pirint Tamást, a Logicon Invest ügyvezetőjét kérdeztük.
-
Ez Magyarország egyik legkedvezőbb vállalati hitelterméke (x)
Már igényelhető a Nemzeti Bajnokok Hitelprogram akár 30 százalék vissza nem térítendő támogatással kombinált kamatmentes kölcsöne az MFB Pont Plusz hálózatban.



1./ egyre kevesebb az olyan weboldal, ahol az olvasónak lehetősége van véleményt nyilvánítani a leírtakról. Ez ma már ritka, nyílt attitüd a szerkesztők részéről.
2./ A cikk szerintem hasznos és tényleg tévhiteket oszlat el.
Tartalmilag volna azonban egy észrevételem. A vízmolekulák valóban mágneses dipólusok, de éppen ezért nincs negatív és pozitív oldaluk. A mágnesek ugyanis északi és déli pólusokkal rendelkeznek. Ilyen jellegű cikkeknél jó volna a megjelenés előtt szakemberrel is átolvastatni.