31 °C Budapest
A young woman having a coffee wearing a protective face mask

Rettenetes, amit eddig titkoltak Magyarország egyik kedvenc édesítőszeréről: komoly betegséget okozhat

2024. június 18. 06:30

Egy friss tanulmány szerint a xilit nevű édesítőszer, amelyet széles körben használnak csökkentett cukortartalmú termékekben, kétszeresére növelheti a szívroham, stroke kockázatát.

Egy friss kutatás szerint a xilit, ami egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, és széles körben alkalmaznak csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben, mint például rágógumi és fogkrém, kapcsolatba hozható olyan halálos megbetegesésekkel, mint például a szívroham vagy éppen a stroke. 

Majdnem kétszeresére növekedett ezek kockázatával azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségben fogyasztják ezt az édesítőszert. Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának vezetője a CNN-nek elmondta, hogy egészséges önkénteseknél xilit tartalmú ital fogyasztása után a xilitszint 1000-szeres növekedést mutatott.

A kutatók korábban hasonló eredményekre jutottak az eritritollal kapcsolatban is, egy másik alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel. Mindkét tanulmány laboratóriumi és állatkísérletei azt mutatták, hogy ezek az édesítőszerek elősegíthetik a vérlemezkék könnyebb alvadását, ami vérrögök képződéséhez vezethet. Ezek a vérrögök elszakadhatnak és szívrohamot vagy stroke-ot okozhatnak.

Dr. Matthew Tomey, a New York-i Mount Sinai Fuster Szívkórház kardiológusa szerint bár ezek az eredmények figyelemre méltóak, nem bizonyítják egyértelműen az összefüggést a xilit fogyasztása és a vérlemezke-rendellenességek között. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének előrejelzése szerint 2050-re az amerikai felnőttek mintegy 61%-a fog szív- és érrendszeri betegségben szenvedni.

Carla Saunders, a Kalóriaszabályozó Tanács elnöke szerint a tanulmány eredményei ellentmondanak annak tudományos bizonyítékoknak, amelyek évtizedek óta alátámasztják az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosságát és hatékonyságát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy kerüljék a mesterséges édesítőszereket fogyás céljából történő használatát és további kutatást sürgetett ezen termékek hosszú távú toxicitásának megértése érdekében.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem