Young woman on gluten free diet is saying no thanks to toast in a cafe

Szörnyű, ami kiderült az egyik legkedveltebb diétáról: magyarok ezrei éltek eddig tévhitben

2024. április 16. 16:44

A gluténmentes diéta az elmúlt években kulturális jelenséggé vált, amikor még a vizespalackok is "gluténmentes" címkét kaptak. Eközben a cöliákia és egyéb gluténérzékenység kutatása már évtizedek óta folyik, és az élelmiszerallergiák iránti tudatosság növekedésével egyre több ember fordul a gluténmentes étkezés felé - írta meg a HuffPost.

A gluténmentes életmód kulturális jelenséggé vált, amikor még a glutént sosem tartalmazó termékek is "gluténmentes" címkével jelentek meg. A cöliákia kutatása az 1950-es évek óta zajlik, de csak az utóbbi időben vált széles körben ismertté az ételallergiák és -érzékenységek terén. A gluténmentes termékek iránti kereslet 2010-ben világszerte elérte a 2,5 milliárd dolláros határt, ami a témával kapcsolatos könyvek népszerűségét is megnövelte.

Cöliákia esetén a szervezet autoimmun reakciót indít a vékonybélben a glutén fogyasztásakor, ami szerteágazó hatásokkal bírhat az egész szervezetre. Az Egyesült Államokban becslés szerint 3 millió ember szenved cöliákiában, míg további 18 millió amerikai tapasztal nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS). Ez utóbbi nem allergiás vagy autoimmun betegség, de jelentős hatást gyakorolhat az érintettek életminőségére.

Búzaallergia esetén specifikus tünetek jelentkezhetnek, mint csalánkiütés vagy gyomorfájdalom, amit allergológus állapíthat meg. A gluténmentes diétát sokan egészségügyi okokból követik, de vannak olyanok is, akik más okból döntenek így. Szakértők szerint azonban nem mindenki számára szükséges vagy előnyös a glutén elkerülése.

Gluténmentes diétát folytatni kihívást jelenthet és drágább is lehet, mint a hagyományos étrend. Fontos hangsúlyozni a természetesen gluténmentes élelmiszerek fogyasztását és óvakodni a kevésbé tápláló, feldolgozott gluténmentes termékektől. A "gluténmentes" felirat nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy termék egészségesebb vagy alacsonyabb kalória-, cukor- és zsírtartalmú.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összességében fontos tudatos döntéseket hozni az étrenddel kapcsolatban és figyelembe venni az egyedi egészségügyi igényeket. A gluténmentes diétát csak akkor kell megfontolni, ha orvosi okok állnak mögötte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 31. péntek
Angéla, Petronella
22. hét
Május 31.
A Testvérek Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem