21 °C Budapest
Budapest, 2023. november 12.A Sándor-palota és a Karmelita kolostor épületei a Budai Várnegyedben. A Sándor-palotában a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Karmelita kolostorban Miniszterelnökség mûködik.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Nyitott volt az életvégi döntések ügyében az államfő: Novák Katalinnal találkozott Karsai Dániel

2024. január 16. 08:44

Találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel Karsai Dániel: a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász az életvégi döntések ügyében kért segítséget az államfőtől, aki szerinte nyitott volt a javaslataira. Hogy konkrétan mit kért, nem árulta el, mert Novák stábja a következő beszélgetés előtt át szeretné gondolni az elhangzottakat - Karsai nagyjából két hét múlva lesz ismét hivatalos a Sándor-palotába.

Fogadta a Sándor-palotában Novák Katalin államfő Karsai Dánielt. A gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász a Facebookon azt írta, konkrét kéréssel érkezett a köztársasági elnökhöz, aki nyitott volt a javaslataira, de időt kért. Nagyjából egy órát beszélgettek.

Abszolút nyitott hozzáállással találkoztunk. Novák Katalin csak annyit kért, hogy a stábjával alaposabban átgondolhassák a javaslatomat. A beszélgetést olyan két hét múlva folytatjuk

- írta az aktív életvégi döntések legalizálásáért küzdő alkotmányjogász, aki konkrétan nem árulta el, milyen kéréssel fordult az államfőhöz, mert Novák Katalin stábja ezt kérte, hogy "szakmai szempontból tudják átgondolni" a javaslatot.

Annyit azért elmondok, nem abban kértem Novák Katalin segítségét, hogy esetleges életvégi döntésem meghozatala után segítsen a megfelelő infúzió beadásában. Komolyra visszafordítva a szót, minthogy valódi segítőkészséget tapasztaltam, ezt a kérést én viszonzásképpen teljesítem

- írta Karsai Dániel hozzátéve, "az év tényleg jól és bíztatóan indult".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 46 éves alkotmányjogászt tavaly diagnosztizálták ALS-sel, a betegség következtében elsorvadnak az izmokat mozgató idegsejtek, emiatt végül maguk az izmok is, így a kór végül teljes bénuláshoz vezet, kialakulásának körülményei nem ismertek, így gyógymód sincs rá. A betegség végső fázisában már a légzési funkciók is leállnak, így a halál fulladás miatt következik be. Karsai azért fordult még tavaly év végén a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy érvényesíthesse azon jogát, hogy méltóképp fejezhesse be az életét - hiszen a vetegség idővel egyre jobban megfosztja az önállóságától a beteget, ami megalázó.

Magyarországon nincs lehetőségük a hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek arra, hogy életvégi döntést hozzanak. A bírósági tárgyalást követően a kormány közölte: "Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni. Határozott az álláspontunk, és elfogadhatatlannak tartunk minden olyan döntést, törekvést, ami emberi élet kioltását lehetővé teszi más számára." A strasbourgi döntés az év első felében várható az ügyben.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem