Budapest, 2023. november 12.A Sándor-palota és a Karmelita kolostor épületei a Budai Várnegyedben. A Sándor-palotában a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Karmelita kolostorban Miniszterelnökség mûködik.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Nyitott volt az életvégi döntések ügyében az államfő: Novák Katalinnal találkozott Karsai Dániel

2024. január 16. 08:44

Találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel Karsai Dániel: a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász az életvégi döntések ügyében kért segítséget az államfőtől, aki szerinte nyitott volt a javaslataira. Hogy konkrétan mit kért, nem árulta el, mert Novák stábja a következő beszélgetés előtt át szeretné gondolni az elhangzottakat - Karsai nagyjából két hét múlva lesz ismét hivatalos a Sándor-palotába.

Fogadta a Sándor-palotában Novák Katalin államfő Karsai Dánielt. A gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász a Facebookon azt írta, konkrét kéréssel érkezett a köztársasági elnökhöz, aki nyitott volt a javaslataira, de időt kért. Nagyjából egy órát beszélgettek.

Abszolút nyitott hozzáállással találkoztunk. Novák Katalin csak annyit kért, hogy a stábjával alaposabban átgondolhassák a javaslatomat. A beszélgetést olyan két hét múlva folytatjuk

- írta az aktív életvégi döntések legalizálásáért küzdő alkotmányjogász, aki konkrétan nem árulta el, milyen kéréssel fordult az államfőhöz, mert Novák Katalin stábja ezt kérte, hogy "szakmai szempontból tudják átgondolni" a javaslatot.

Annyit azért elmondok, nem abban kértem Novák Katalin segítségét, hogy esetleges életvégi döntésem meghozatala után segítsen a megfelelő infúzió beadásában. Komolyra visszafordítva a szót, minthogy valódi segítőkészséget tapasztaltam, ezt a kérést én viszonzásképpen teljesítem

- írta Karsai Dániel hozzátéve, "az év tényleg jól és bíztatóan indult".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 46 éves alkotmányjogászt tavaly diagnosztizálták ALS-sel, a betegség következtében elsorvadnak az izmokat mozgató idegsejtek, emiatt végül maguk az izmok is, így a kór végül teljes bénuláshoz vezet, kialakulásának körülményei nem ismertek, így gyógymód sincs rá. A betegség végső fázisában már a légzési funkciók is leállnak, így a halál fulladás miatt következik be. Karsai azért fordult még tavaly év végén a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy érvényesíthesse azon jogát, hogy méltóképp fejezhesse be az életét - hiszen a vetegség idővel egyre jobban megfosztja az önállóságától a beteget, ami megalázó.

Magyarországon nincs lehetőségük a hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek arra, hogy életvégi döntést hozzanak. A bírósági tárgyalást követően a kormány közölte: "Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni. Határozott az álláspontunk, és elfogadhatatlannak tartunk minden olyan döntést, törekvést, ami emberi élet kioltását lehetővé teszi más számára." A strasbourgi döntés az év első felében várható az ügyben.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm