20 °C Budapest
Photo of a young woman getting ready in the bathroom for the upcoming day; applying moisturizer as a part of her daily routine.

Veszélyes krémekkel teszik tönkre magukat a magyar fiatalok: ezt inkább ne kend az arcodra, ha jót akarsz

2023. szeptember 11. 19:29

Véget ért a nyár, elkezdődött az iskola, a tini korosztály pedig ilyenkor egyre inkább elkezd foglalkozni a külsőségekkel, hisz ismét kortársaik körében töltik a napjaikat. A bőrápolás témája is újra terítékre kerül, ami nagyobb figyelmet igényel a nyári meleg után, de a száj- és fogápolás alapvető követelményeit sem árt ilyenkor átismételni.

A bőrápolás terén a drogériák polcai és a webshopok is roskadoznak a különféle termékektől. Nehéz azonban eldönteni, melyik termék az, amely valóban hatásos és a hangzatos ígéretek ellenére nem károsítja a bőrünket. A kamaszok problémás arcbőrére még nagyobb figyelmet kell fordítani. Dr. Gyovai Viola biológus szerint a leghatékonyabbak a célirányosan alkalmazott természetes bio kozmetikumok, amelyek semmiféle mesterséges hatóanyagot nem tartalmaznak.

A kamaszoknak, különösen a hormonhatások következtében előálló változások miatt nagyon fontos, hogy megfelelően tisztítsák a bőrüket, méghozzá bőrkímélő, felületaktív anyagokkal. Ezeknek a használatánál az a legfontosabb, hogy ne szárítsák és zsírtalanítsák túlzottan a bőrfelszínt, mert ellenkező esetben – például sodium laureth sulfateot tartalmazó termékek használatával - fokozódik a faggyútermelés, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni, mivel ápoljuk a bőrt. A szappanok használata sem előnyös, mert eltömítik a pórusokat

- magyarázta a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos, nemcsak reggel, de este, sőt az edzések után is bőrkímélő arctisztító géleket vagy folyékony szappant használni az arctisztításhoz.

Ezekben nagyon előnyös, ha vannak gyulladáscsökkentő növényi kivonatok, mint a kamilla , orvosi somkóró és bíbor kasvirág kivonata, a citromfű-, a stellária kivonata, de jót tesz a kamaszok bőrének a fűzfa kivonata is vagy az aloe hidratáló hatása és az acerola antioxidáns tulajdonsága is. Sőt, a ganoderma gomba kivonata is kedvező hatású, de ezt már arcápolóban is érdemes felvinni. A kamaszoknál kifejezetten előnyösek a géles arcápolók, amelyek nagyon kevés olajat tartalmaznak. Arcápolókban mindenképpen a szintetikus olaj vagy paraffinolaj mentes termékek ajánlottak, amik esetleg aloe, lenmag kivonatot tartalmaznak. Gyulladásos bőrre nagyon jót tesz a kövirózsa vagy a reishi gomba kivonata, valamint a C- és B-vitaminok pótlása

- tette hozzá. Arctisztítás után fontos a natúr, bio bőrregeneráló készítmények használata, amely például cickafarkfű és a ganoderma tartalmával nyugtatja meg a bőrfelületet, de az orvosi somkóró arcbalzsam is gyulladáscsökkentő hatással bír.

A piros gócok elkendőzhetők az Akne kontroll korrektor géllel. Ez többek közt bőrregeneráló kamilla, útifű- és centella növényi kivonatokat, biotint és E-vitamint is tartalmaz. Igazi csodaszer a kakukkfű és oregánó illóolaját tartalmazó Tini gél is, amely H- és E-vitamin-tartalmával szabályozza a faggyúmirigyek működését

- fejtette ki Dr. Gyovai Viola.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fog- és szájápolásban is segítenek a gyógynövények

Arra is kitért, hogy a fog- és szájápolás tekintetében is érdemes olyan termékeket választani, amelyek természetes antiszeptikus hatású illóolajokat tartalmaznak. A szakember szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden étkezés után ajánlott fogat mosni.

Szájápolásra és a maradandó fogak védelmére, valamint a szájhigiéné egyensúlyára kitűnő a citromfű, az eukaliptusz, a teafa illóolaja. Fontos, hogy a nyálkahártya regenerációját segítő anyagokat is tartalmazzon a fogkrém. Ilyen a pemetefű, a mirha, kamilla vagy a bíbor kasvirág kivonata. Nemcsak az üde lehelet miatt fontos, hogy étkezés után minél hamarabb kezdjenek el fogat mosni, hanem azért is, hogy a száj nyálkahártyája megfelelő állapotban tudjon maradni.

A bio fogkrémek nagyon hatékonyak a szájápolás területén is, közöttük pedig olyan is megtalálható, ami óvja a szájat az esetleges fertőzésektől, védi az ajkakat a kicserepesedéstől, emellett pedig üde, friss leheletet biztosít.

A bíbor kasvirág speciális kivonata, valamint a pemetefű a szájnyálkahártya és a fogíny regenerációját segíti. Olyan polírozóanyagokat alkalmazunk a termékben, amely még az érzékeny fogakat is megnyugtatja. A teafa és mentaolaj tartalom pedig biztosítja a megfelelő szájhigiénés állapotot, a borsmenta és a kamilla kivonata pedig szintén elősegíti a száj nyálkahártyájának regenerációját. A mai étkezési szokások mellett pedig elengedhetetlen, hogy a szájápolással is kiemelten foglalkozzunk

– zárta gondolatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem