20 °C Budapest
Sound impacts sleep cycle. Loud music.

Alattomos népbetegségtől szenved rengeteg magyar: csak így lehet elkerülni a nagyobb bajt

2023. július 7. 19:01

Az alvászavar egyre több embert érint Magyarországon is. Főbb tünetei, hogy nehezen alszunk el, sokszor felébredünk éjjelente, miközben, ha sikerül is elaludnunk, az koránt sem pihentető. Ettől pedig ingerlékenyebbé, figyelemzavarossá válhatunk, miközben a másik számára pihentető alvás számunkra átalakul egy stresszforrássá. De mik is az álmatlanság tünetei, és mi az a pont, amikor már érdemes orvoshoz fordulnunk? Ennek próbált most utánajárni a Pénzcentrum.

Közel sem ritka az a jelenség, ha valakinek néha-néha nehezére esik elaludni, vagy rosszul alszik. Azonban sokak számára ez nem egy egyszeri probléma: napról napra küzdenek az alvási nehézségekkel. Ez pedig egy jelentősen súlyosabb állapot, ami akár álmatlansághoz is vezethet.

Az álmatlanság egy gyakori alvászavar, amelyet gyakran elalvási és alvási nehézségek, túl korai ébredés, illetve sokszor rosszminőségű alvás jellemez – mondta el Sarah Silverman, holisztikus alvásszakértő és viselkedési alvásgyógyászati szakértő.

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint a felnőttek 30-35 százaléka szenved rövid, átmeneti ideig tartó álmatlanságra utaló tünetei, míg ez az időszak az emberek 15-20 százalékánál három hónapnál rövidebb ideig tartó akut alvászavarral küzd. A felnőttek pedig 10 százaléka közd krónikus alvászavarral, amely legalább heti három alkalommal jelentkezik és minimum három hónapig tart.

A Huffpost most alvásszakértők segítségével próbált utánajárni az álmatlanság legnagyobb korai figyelmeztető jeleiről, a kockázatairól és arról, hogy hogyan gyógyulhatunk meg. Ha pedig a lenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

Nehezen alszunk el

Általában 15-20 perc szükséges ahhoz, hogy valaki el tudjon aludni, aki egy következetes alvási rutint követ dr. Peter Polos, alvásgyógyászati szakértő szerint. A szakember felhívta a figyelmet, hogy ha azt tapasztaljuk, hogy ennél tovább tart az elalvás rendszeresen, akkor az könnyen az álmatlanság vagy más alvászavar korai jele lehet.

Ugyanis az álmatlanság egyik vezető oka a túlzott izgatottság, ami lényegében az idegrendszer fokozott aktivitását jelenti.

A túlzott izgatottság gyakran megzavarja az elalvást. A hiperarousal lehet mentális, fizikai vagy mindkettő, mivel egyénenként eltérően jöhet elő

– magyarázta Silverman.

Kristen Casey klinikai pszichológus és álmatlanságspecialista kiemelte, hogy az akut álmatlanságban szenvedők (tehát azok, amelyek kevesebb, mint három hónapig tartanak) könnyen kezelhetik a tüneteiket vény nélkül kapható, enyhe hatóanyagú gyógyszerekkel, de sokszor a kiváltó októl függően maguktól megszűnnek.

Fel-fel ébred éjjelenként

Az közel sem meglepő, ha valaki egy este felébred. Az emberekkel ugyanis ez általában 1-2 alkalommal megtörténik, attól függően, hogy milyen az egészségi, illetve a mentális állapotuk, de függ az életkoruktól is

– mondta Casey, hozzátéve, hogy ide tartozik az, ha valaki megszomjazik, ki kell mennie a fürdőszobába, jelez a telefonja, vagy csak valamit túlgondol. Azonban az már az álmatlanság jele lehet, ha valaki hosszabb ideig egyáltalán nem tud visszaaludni, vagy sűrűbben felébred, mint a normális.

Az, hogy éjjelente gyakran felébredünk megzavarhatja az alvási ritmusunkat, azon belül is olyan szakaszokat, amik alapvetően kritikusak az agy fejlődésére és az egészségünkre egyaránt

– fűzte hozzá Polos.

Folyamatos fáradság napközben

Az, hogy 8 órán keresztül feküdtünk az ágyban korántsem jelenti azt, hogy ténylegesen végig is aludtuk azt az időt. Az álmatlanság egyik leggyakoribb jele pedig pont a nappali álmosság, holott ezt sokan figyelmen kívül hagyják teljesen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha nem minőségi az alvásunk, a cirkadián ritmusunk (testünk belső órája) felborul. Ez pedig azt eredményezi, hogy fáradtnak, lomhának érezzük magunkat, miközben képtelenek vagyunk produktívak lenni napközben

 – mesélt a tünetekről Polos.

Szorongunk az alvástól

Sok ember számára az alvás a nap azon része, amit már az ébredéskor várnak. Azonban az álmatlanságban szenvedőkben az alvásidő könnyen a stresszt és szorongást válthat ki.

Néha az emberek aggódni kezdenek az alvás okán, és már előre szoronganak attól, hogy felébrednek-e vajon egész éjszaka. Ez az álmatlanság figyelmeztető jele lehet, főleg akkor, ha szorongással küzdünk, vagy hajlamos az agyunk közvetlenül az elalvás előtt túlpörögni és a túlgondolás miatt nem tudunk aludni

– magyarázta Casey.

Ingerlékenyek vagyunk és nehezünkre esik a koncentráció

Az alváshiány már önmagában is frusztráló lehet, de emellett napközben is egyre ingerlékenyebbek leszünk, és a koncentráció készségünk is egyre romlani fog.

Az alváshiány következményei könnyen felhalmozódnak. Napközben nehéznek érezhetjük az összpontosítást és a szokásos feladatok elvégzését, valamint csalódottnak és ingerültnek érezhetjük magunkat az alváshiány miatt

– mondta Polos.

Milyen kockázatokkal járhat a kezeletlen álmatlanság?

Azok, akik álmatlanságban szenvednek és nem kezeltetik magukat könnyen egészségügyi kockázattal szembesülhetnek. Silverman szerint az álmatlanság könnyen figyelemzavarhoz, hangulatingadozáshoz vezethet, miközben csökken a motivációnk és az energiaszintünk is, aminek a vége a fokozott nappali fáradtság.

A legnagyobb probléma az, hogy az álmatlanság növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának valószínűségét, de könnyen tovább súlyosbíthatja a már meglévő szorongást és depressziót is. Azonban ezen a ponton felmerül, hogy mi az a pont, amikor már biztosan orvoshoz kell fordulnunk, hiszen a tünetek többségét a legtöbben tapasztaljuk alkalmanként. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy inszomniában szenvedünk.

Silverman éppen ezért javasolja a 30-30-3-as szabályt útmutatásként. Eszerint fel kell tennünk magunknak a következő 3 kérdést:

  • Legalább 30 perc, vagy annál több kell az elváláshoz?
  • Amikor felébredünk 30 percnél tovább maradunk ébren?
  • A fentiek mindegyike megtörténik velünk heti legalább háromszor?

Abban az esetben pedig, ha magunkra ismertünk a 30-30-3-as szabály kapcsán, mindenképpen forduljunk orvoshoz, vagy alvásszakértőhöz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem