13 °C Budapest
Hand holding 2 pills in sunlight.

Mi folyik a magyar gyógyszertárakban? Rengeteg beteg egészsége kerülhet veszélybe 2023-ban

2023. március 7. 10:40

Az elmúlt évek krízisei nagy kihívást jelentettek a gyógyszertárak, gyógyszerellátás számára - hangzott el a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) sajtótájékoztatóján. Dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke elmondta, hogy ha a gyógyszertárak működési nehézségekkel küzdenek, az vissza fog hatni a betegek gyógyszerellátására, mely már meg is látszik a kistelepülések ellátásában jelenleg is. Ez pedig kihatással lehet a jövőben a lakosság egészségére.

A HGYSZ elnöke a sajtótájékoztatón tartott előadásában beszélt a patikai hálózatokról. Jelenleg három nagy franchise és két nagy marketing társulás működik Magyarországon. A gyógyszertári hálózatok évtizedek óta szerves részeit képezik a hazai gyógyszerellátásnak: hálózatnak tekinthető minden olyan szerveződés, amelyet több gyógyszertár alkot működésének biztosítása érdekében. A társulások lényege, hogy gazdaságilag támogassa a patikákat, minden hálózatra jellemző azonban a gyógyszerek szakmai függetlensége - emelte ki.  Az elmúlt években meredeken nőtt az ilyen szerveződésekhez csatlakozott gyógyszertárak száma, mindössze a hazai patikák 8-9 százaléka független. A hálózatok, társulások versenyhelyzetet teremtettek a szektorban a szakember szerint, melynek végső soron a betegek a nyertesei.

Zlinszky János arról is beszélt, hogy 200 felett járhat a bezárt patikák száma a közforgalmú patikák számadatai alapján 12 év távlatában, melyek nagy része kistelepüléseken működhetett. A hivatalos adatok alapján a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 168 gyógyszertárral van kevesebb mint 2010-ben, ami 7%-os esést jelent. Viszont mivel ezen időszak alatt új gyógyszertárak is nyitottak, a bezárt patikák száma 200-nál is többre tehető. Ezek főleg kisebb településeken szűntek meg, míg az újonnan nyíló gyógyszertárak jellemzően a nagyobb városokban létesültek - azaz a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága, mutattak rá.

A fiókgyógyszertárak száma szintén csökken: 60 fiókpatika szűnt meg az elmúlt 10 évben, csak tavaly 17-tel csökkent a számuk. Mivel a fiókgyógyszertárak jellemzően kistelepüléseken működnek, elmondható, hogy az itt élők gyógyszerhez jutásának lehetőségei jelentősen szűkültek az elmúlt években. A HGYSZ számításai szerint ez a probléma nagyjából 670 ezer magyar embert érint jelenleg.

Egyre fenntarthatatlanabb a biztonságos gyógyszerellátás

A gyógyszertárak fenntarthatósága az elmúlt években egyre rosszabbá vált. A működtetés költségei, egyre emelkedtek (beleértve a bérleményt, a bérköltségeket, az energiaköltségeket, és az egyéb kiadásokat, mint az informatika, könyvelés stb.), míg a gyógyszertárak bevételei nem követték le a változásokat. Ennek egyik fő oka, hogy a gyógyszertárak forgalmának jelentős részét - 62%-át -a vényköteles készítmények adják, melyek árképzése jogszabályhoz kötött, vagyis támogatott gyógyszer.

A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy ez a degresszív és maximált árrésszabályozás közel 20 éves. Amikor megalkotásra került, más volt a vényköteles támogatott gyógyszerforgalomnak az összetétele, viszont azóta érdemi módosítás nem történt rajta. Utoljára tíz éve volt egy kisebb változtatás a szabályozásban. Ez nagy gondot jelent a patikák számára, mivel a vényköteles szerek forgalmának nettó árrés százaléka 2012 óta folyamatosan csökken, 10 év alatt 2 és fél százalékkal lett kevesebb és 2022-re már 10% alá esett. Vagyis amíg a támogatott termékek fogyasztói ára nagyjából 33%-kal nőtt, addig az árréstömeg csak 6 százalékkal.

A jelenlegi árrésmodell ráadásul nem követi le a gyógyszeriparban történt változásokat. Az elmúlt években egyre több modern, nagyobb értékű termék került be a gyógyszerforgalomba. A maximált árrésszabályozás következtében azonban a készítmény teljes fogyasztói árától függetlenül az árrés minden esetben 990 forint. A helyzetet nagymértékben nehezíti, hogy az elmúlt években az ebbe az árréssávba eső készítmények dobozszáma emelkedett, melynek következtében egyre alacsonyabb a gyógyszertárakban megjelenő árrésszázalék a HGYSZ szerint.

Az árrésszabályozás rendezése, aktualizálása több mint időszerű, hogy a patikák működése fenntartható tudjon maradni.

A patikák működését az infláció, a magas rezsi is fenyegeti

Az elmúlt években sok egyéb tényező is sújtotta a szektort, mint például az energiaválság. A kiadási oldalon az energiaárak emelkedése miatt a gyógyszertárak rezsiköltségei is jelentősen nőttek: tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200-300 ezer forinttal nőtt. Különösen érintettek a kisebb forgalmú, főleg kistelepülési gyógyszertárak, amelyek energiahatékonysága alacsonyabb szinten van.

Az infláció magas szintje szintjén gondot okoz, amelyet a bérek nem követnek le, így a vásárlóerő csökkenhet 2023-ban - hangzott el. A gyógyszer-kiskereskedelemben ez forgalomcsökkenést eredményez majd, ráadásul a gyógyszereken való spórolás a lakosság egészségét is fenyegetheti:

Nincs elég szakember

Az elmúlt évek másik jelentős változása, hogy a gyógyszertárak egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt. Ez leginkább vidéken, elsősorban kisebb településeken jellemző, de egyre több gyógyszertárvezető tapasztalhatja meg nagyobb városokban és a fővárosban egyaránt. A patikák nem tudnak lépést tartani az átlagbérek emelkedésével, illetve az inflációval - hangzott el. Az utánpótlás-hiány is jelentős gondot okoz, mivel már nem olyan vonzó pálya a gyógyszerészet. Ennek egyik fontos vetülete a generációváltás kérdése is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyógyszerésztársadalom egyre inkább idősödik és a közel vagy már nyugdíjaskorú gyógyszertárvezetők nem tudják kinek átadni a gyógyszertáraikat. Ez középtávon ismét gyógyszertárak bezárásához vezethet. A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a gyógyszertári asszisztensek képzése is nehezedett, mely szintén súlyosbítja a munkaerőhiányt a patikákban. 

Mit hozhat a jövő?

Továbbra is számos olyan megoldatlan szabályozási probléma van (mint például az ügyeletek és a magisztrális készítmények díja), melyek az elmúlt 10 évben ugyanúgy fennálltak. A korábban említett gondok is folyamatosan rosszabb helyzetbe hozzák a gyógyszertárakat, ráadásul az elmúlt években tovább csökkent a patikák versenyképessége az online tevékenység korlátozásával. 

A következő években a HGYSZ-nél a gyógyszertárak számának további, gyorsuló ütemű csökkenésére számítanak, a vásárlószám stagnálhat, a dobozszám azonban csökkenhet. A támogatott készítmények esetén tovább nő majd a dobozár, így az árrés tovább fog csökkenni. A NEAK támogatási arány tovább csökkenhet, az állami finanszírozás arányában szintén csökkenésre számítanak Zlinszky János szerint. Hangsúlyozta, hogy a fenntarthatósághoz most már sürgősen változtatásra van szükség.

Mi lehet a megoldás?

Annak érdekében, hogy a következő években ne romoljon tovább a hazai gyógyszerellátás színvonala, és hogy a magyar betegek továbbra is probléma nélkül jussanak hozzá a szükséges készítményekhez több lépésre is szükség van. A HGYSZ szerint fontos a párbeszéd kialakulása az ágazaton belül és kívül a döntéshozókkal. A tavaly újraalakult Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum (GYEF) egy jelentős lépés az ágazati szintű összefogás felé, a bizonságos ellátás fenntartásához ugyanis egységes, minden szektor számára megfelelő megoldásokat kell találni - a gyártói, nagykereskedelmi és kiskereskedelmi oldal együttműködésével.

A GYEF-ben a gyártói oldal (Generikus Egyesület, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete), a nagykereskedők (Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége) és a közvetlen lakossági gyógyszerellátás (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, HGYSZ) is képviselteti magát. A GYEF tagjainak fő célja, hogy egymás működési logikájának és problémáinak megismerése mentén közös javaslatokat dolgozzanak ki. A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum idén az alábbi kérdésekben fogalmaz meg javaslatokat:

  • a kistelepülések gyógyszerellátásának erősítése,
  • az árképzési rendszer átalakítása,
  • és a gyógyszertári szolgáltatások és gyógyszerészi kompetencia bővítése.

További aktuális kérdése a gyógyszerellátásnak jelenleg a gyógyszerhiány, mely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A szakember szerint ezt a problémát a szektor különböző megoldásokkal folyamatosan kezeli, kézben tartja, ellátási gondoktól ezért nem kell tartani. Ami viszont a patikáknak kihívást jelent, az a pánikvásárlás, kiszámíthatatlan kereslet a gyógyszerhiány hírére - ezért lenne nagyon fontos a korrekt tájékoztatás és a tudatos vásárlás.

Megoldásra vár továbbá az internetes gyógyszerforgalmazás kérdése is, mivel a kiskereskedelemben egyre nagyobb súlyt képviselnek az online megoldások, a jelenlegi szabályozás azonban nemhogy nem teszi lehetővé a szektor fejlődését ezen a területen, hanem még gátolja is azt. Az online gyógyszerkiszállítás gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, interneten csak étrend-kiegészítő rendelhető - míg más országokban a szabadabb szabályozás lehetővé teszi a patikák e-kereskedelmi fejlődését, a növekedés folyamatos. A magyar gyógyszertárak esetében azonban így nem éri meg fejleszteni, mert a patikák nem tudnak versenyezni a drogérialáncokkal, webshopokkal úgy, hogy csak étrend-kiegészítőt árulhatnak. Így a szektor pár év alatt végzetes mértékben lemaradhat az e-kereskedelmi versenyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem