2 °C Budapest
Smoke coming from the pipe in the winter.

Így jut most ingyen tűzifához rengeteg magyar: nem is tudják mekkora hibát vétenek

2022. szeptember 28. 08:32

Ingyen elvihető tüzelőként bukkanak fel sok apróhirdetésben a levetett bútorok. Sokan nem tudják, de a kezelt faanyagokkal való fűtés illegális és veszélyes. A hvg.hu a Levegő Munkacsoport elnökét is megkérdezte a helyzet súlyosságáról.

Ez katasztrófa” - reagált Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a lapnak. “Rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki leselejtezett bútorok darabjaival fűt be. Ezek általában nem nyers fából vannak, hanem sokszor vegyszerrel kezelt faanyagok. Ezekkel illegális is fűteni, naponta 300 ezer forint bírsággal sújtható” - árulta el.

A szervezet elnöke szerint már korábban is voltak hasonló hirdetések, az energiaválság hatására azonban jócskán megugrott a számuk. “Attól függ, hogy milyen kezelőanyagról van szó, de ezeknek általában ezerszer nagyobb a toxicitásuk, mint a száraz fának, pedig annak a füstje is ártalmas az egészségre." -mondta.

A szakértő szerint a hulladékkal tüzelés elsősorban a fűtést végző személyre, családjára és a szomszédaira jelent komoly egészségügyi kockázatot. “A mérgező anyagok azonban távolabbra is eljutnak, például Budapest belvárosában öt százalék körüli az arányuk a légszennyező részecskék között. Ha nem történik komoly kormányzati intézkedés, ebből katasztrófa lesz és nem csak hosszú távon” - véleményezte a helyzetet a Levegő Munkacsoport elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?