18 °C Budapest
Nurse holding an anatomical model of male pelvis. Isolated on white background.

Mi az a fitymaszűkület? Tudd meg, hogyan történik a fitymaszűkület gyógyítása, mit tehetsz ellene!

2022. szeptember 10. 20:00

Ma már nem kell aggódni a fitymaszűkület miatt sem – a fitymaszűkület kezelése jóval egyszerűbb, mint azt gondolnád! Mi az a fitymaszűkület, betegség-e a fitymaszűkület, vagy normálisnak mondható jelenség? Hogyan történik a fitymaszűkület gyógyítása műtét nélkül, és ha nem tudjuk elkerülni, mi a teendő fitymaszűkület műtét után?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a fitymaszűkület kapcsán: mi a fitymaszűkület, a fitymaszűkület hány éves korig normális jelenség és mit kell tenni kóros elváltozás gyanúja esetében? Hátra szabad húzni a fitymát erőszakkal, vagy mindenképpen menjünk orvoshoz? A fitymaszűkület milyen orvos hatáskörébe tartozik, egyáltalán milyen a fitymaszűkület megítélése orvosi szemmel? A fitymaszűkület kezelése házilag is megoldható, vagy mindenképpen szükséges a fitymaszűkület műtét? A fitymaszűkület mikor válik veszélyessé?

Mi az a fitymaszűkület?

A fityma egy, a pénisz védelmét szolgáló szerv, ami normális esetben az erekció során hátra húzódik, kézzel könnyedén mozgatható. A fitymaszűkület alapvetően nem tartozik a betegségek közé, mindössze egy olyan állapotról van szó, amikor a „fityma” nevű előbőr nem húzható vissza a péniszen a „makk” mögé. Amennyiben fitymaszűkület áll fenn, a férfi erekciója fájdalommal jár, a fityma feszülése a bőr és a makk gyulladását, bizonyos esetekben egyéb szövődményeket eredményezhet.

Veszélyes a fitymaszűkület?

Alapvetően nem, azonban mindenképpen szükséges figyelemmel kísérni, ugyanis az extrém fitymaszűkület során a vizelet nehezen juthat ki a szervezetből, a fityma lufiszerűen felfúvódhat vizelés közben. A fitymaszűkület egyik szövődménye a paraphimosis (görög eredetű kifejezés, jelentése: szájkosár), amikor a fityma teljesen összezárul a makk körül.

A fitymaszűkület mikor normális, mikor nem?

A fityma születésünkkor a makkhoz van tapadva, olykor azonban ez az állapot tovább is fennmarad – hogy meddig tekinthető a fitymaszűkület normálisnak, hány éves kortól várható el a fityma teljes visszahúzhatósága, még a szakembereket is megosztja. Általános nézőpont szerint a fitymaszűkület gyermekkorban teljesen normális jelenség, csecsemő- és óvodás korban nem is szabad kísérletezni a fityma visszahúzásával, hiszen a szerv erre csak később válik alkalmassá. A fitymaszűkület normál esetben 7 éves korig magától elmúlik (a kisfiúk elintézik maguknak a fityma helyes felhúzását, a bőr kitágítását), ritkábban a fiúk tinédzser koráig is fennállhat a fitymaszűkület.

A fitymaszűkület okai közé tartozhatnak betegségek is, leggyakrabban balanitisz miatti hegesedés. A probléma meglehetősen könnyen diagnosztizálható, ugyanis a fitymanyíláson hegek találhatók. A felnőttkori fitymaszűkület is gyakori: habár ilyenkor a fityma többnyire akadálymentesen visszahúzható, a szexuális aktus fájdalommal járhat – ilyen esetekben is érdemes ellátogatni az orvoshoz.

A fitymaszűkület milyen orvos hatáskörébe tartozik?

A pénisszel kapcsolatos panaszokkal urológus szakorvoshoz kell fordulnunk, ám a problémát elmondhatjuk háziorvosunknak is, aki elirányít a megfelelő helyre és ellát a szükséges tanácsokkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mik a fitymaszűkület tünetei?

A fitymaszűkület tünetei jellegzetesek, azonban minden esetben más a fitymaszűkület súlyossági foka: nem súlyos a fitymaszűkület, ha a fityma teljesen visszahúzható, ám a makk mögött szoros (ilyen esetekben általában elég a fitymanyújtó gyakorlat), ennél valamivel súlyosabb a fityma részleges összenövése. Az igazi probléma akkor kezdődik, ha a fityma csak részlegesen visszahúzható (épp csak a húgycsőnyílás van ki a fityma alól); enyhe visszahúzhatóság esetén már semmi sem látszik ki a fityma alól, súlyos esetben pedig egyáltalán nem lehet a fitymát visszahúzni.

Hogyan történik a fitymaszűkület gyógyítása?

A fitymaszűkület gyógyítása céljából 2 járható alternatíva ismert: az egyik a fitymaszűkület kezelése házilag, szteroidos fitymanyújtó/fitymatágító krémmel + házi nyújtógyakorlatokkal. A másik opció a fitymaszűkület kezelése szempontjából a fitymaszűkület műtét, ami történhet egy kisebb bemetszés formájában, vagy teljes fitymaeltávolítással is (körülmetélés).

Mi a teendő fitymaszűkület műtét után?

Bizonyos esetekben, például, ha a fityma egyáltalán nem hátrahúzható, vagy ha állandó problémát okoz a vizelésben vagy a szexuális aktusok kivitelezése során, szükség lehet a fitymaszűkület műtétre. Aggodalomra semmi ok: a fitymaszűkület műtét egy „kisműtétnek” számít, nem veszélyes a beavatkozás, a szike csupán a bőrt érinti, a pénisznek nem esik bántódása.

A fitymaszűkület műtét után (a beavatkozás mértékétől függően) általában 1-4 hétig kell óvni a sebet a fertőzésektől, és gyulladásgátló, hegedést elősegítő készítményekkel kenni. A fitymaszűkület műtét után ajánlott kerülni a kádfürdőzést és a strandolást! Amint a seb begyógyult, a páciens újra élhet szexuális életet, immár szűkület- és fájdalommentesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?