3 °C Budapest
Father looking at doctor examining son with stethoscope in hospital ward

Rejtélyes betegség terjed Európában és az USA-ban: gyerekeket támad, ezek a tünetei

2022. április 24. 20:06

Legalább egy gyermek halálát okozta egy Európában és az Egyesült Államokban terjedő rejtélyes májbetegség - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete szombat este számolt be arról, hogy "ismeretlen eredetű heveny májgyulladás" legkevesebb 169 esetét jelentették tucatnyi országból. Fiatal páciensekről van szó, akik életkora egy hónaptól 16 évesig terjed, tizenheten közülük májtranszplantációra szorulnak. A WHO azt nem árulta el, hogy a haláleset melyik országban történt. Annyit lehet, tudni, hogy az első esetet Nagy-Britanniából jelentették, ahol eddig 114 gyermek fertőződött meg a rejtélyes kórral.

A WHO közleményében hangsúlyozta, hogy egyelőre nem világos, hogy ténylegesen a májgyulladásos esetek megszaporodásáról van szó, vagy esetleg a fokozott szűrés miatt derültek ki olyan esetek, amelyek máskülönben észrevétlenek maradtak volna. Szakértők szerint ezek az új esetek talán egy influenzavírushoz köthetők, de a kutatómunka még zajlik.

Bár lehetséges, hogy adenovírus áll a háttérben, a vizsgálatok még folynak a betegség okozójának azonosítására

- ismertette a WHO, hozzátéve, hogy ezt a vírustípust legalább 74 páciens szervezetében mutatták ki. A gyerekek közül ráadásul legalább húsznál koronavírus-fertőzést is megállapítottak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az érintett országok most fokozott figyelmet fordítanak a gyerekek körében jelentkező májgyulladásos esetekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06