15 °C Budapest
living in old peoples home: senior woman gets attention - hand on shoulder

Ijesztő népbetegség fenyeget: 2030-ra már 40 százalékkal többen szenvednek tőle

MTI
2022. március 6. 14:04

Jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptemberben közzétett jelentése szerint a betegek száma 2030-ra 40 százalékkal nőhet, és elérheti a 78 milliót. Egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint lassíthatja a kialakulását a nagy háztartás, a családi kötelékek.

A demencia olyan neurológiai rendellenesség, amely emlékezetvesztéssel és a kognitív képességek romlásával jár. Az állapotot gyakran stroke, agykárosodás vagy Alzheimer-kór okozza. A betegség a világnak máris évente 1,3 billió dollárjába kerül. A WHO jelentése szerint az elöregedő népesség miatt egy évtizeden belül 78 millióra nőhet a demenciások száma, 2050-re pedig már a 139 milliót is elérheti.

A világszervezet emlékeztetett, hogy csak minden negyedik országnak van nemzeti startégiája a demenciában szenvedők és családjaik támogatására, és arra hívta fel a világ kormányainak figyelmét, hogy tegyenek lépéseket a közegészségügyi helyzet megoldása érdekében.

Friss kutatás: a családi kötelék segít

Több mint 180 ország 60 évesnél idősebb lakosai életszínvonalának változásait elemezte az Adelaide-i Egyetem kutatócsoportja. Azt találták, hogy a családban élők körében kisebb eséllyel alakult ki demencia, vagyis elbutulás, mint az egyedül élőknél, tekintet nélkül más tényezőkre, köztük az életkorra vagy az urbanizációra. A tanulmány bizonyította, hogy a közösségben élés gyakorlati előnyökkel jár.

Azon kevés faj egyike vagyunk, amely az évezredek során alkalmazokodott ahhoz, hogy kiterjedt családi csoportokra támaszkodjon. A kis közösségekben általában rendszeres étkezési idők vannak, beszélgetés, az emberek ellenőrzik bevette-e a családtag a gyógyszereit, ösztönzik a rendszeres tevékenységet

 - írta Maciej Henneberg, a tanulmány vezető szerzője közleményében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez az elköteleződés - amennyiben pozitív - serkenti a gyakran kötődéshormonnak hívott oxitocin termelődését, melyről kimutatták, hogy előnyösen hat az egészségre azzal, hogy védi a szívet és az érrendszert, amely az úgynevezett vaszkuláris demenciával függ össze. Ezáltal lassíthatja is a demencia kifejlődését

- tette hozzá. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a világon több mint 55 millióan élnek demenciával, az esetek akár 70 százaléka köthető az Alzheimer-kórhoz. A világon a demencia a hetedik a halálokok között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem