Senior woman wearing mask infected by coronavirus on hospital bed receiving medicine by drip. Close-up fingers of the senior patient ´s hand while she is sleeping. Horizontal photo cimlapi

Üzent az oltatlanoknak Zacher Gábor: főképpen őket látja viszont az intenzíven

2021. október 29. 08:28

Zacher Gábor, Jakab Ferenc és Szekanecz Zoltán voltak a vendégek a KOVIDők Facebook-oldal eseményén, ahol kifejtették véleményüket a negyedik hullám veszélyeiről. Kiderült, hogy mindenkinek érdemes felvennie a harmadik oltást, nincs olyan, hogy magas antitestszám. Arra kérik az embereket, higgyenek az oltást fejlesztő kutatóknak és adassák be maguknak a koronavírus elleni vakcinát.

Két hete még nagyon optimista voltam, hogy relatív könnyen megússzuk a 4. hullámot, de ma már nem annyira, látva a fertőzöttek meredeken emelkedő számait – mondta Jakab Ferenc pécsi virológus a KOVIDők csütörtök esti élő adásában.

A szakember kifejtette: jelenleg nem lehet tudni, mikor tetőzik a járvány negyedik hulláma, aki ezt most bemondja, annak jósgömbje van vagy tarot kártyát használ. Bár a számok hasonlóak, de nagy különbség van a tavaly őszi időszakhoz képest. A delta minimum 5-ször gyorsabban terjed, viszont az emberek 60 százaléka már be van oltva. Nem is az számít, hányan kapják el a betegséget, arra kell koncentrálni, hogy hányan kerülnek kórházba. 

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos és sürgősségi szakorvos elmondta: egyik oltás sem 100 százalékos, előfordulhat, hogy nem véd teljesen. Azt látják, hogy egyre több fiatal kerül kórházba, az időseket viszont súlyosabban érinti a megbetegedés.

Elsősorban az oltatlanok vannak veszélyben, erre a mostani 60 százalékos átoltottságra nem nagyon lehetünk büszkék. Nagyjából 7-8 oltatlanra jut egy oltott a súlyosabb esetek körében

- mondta Zacher.

Szekanecz Zoltán a beszélgetésben azt mondta, hogy azok is egyeztessenek a háziorvosukkal, akik a betegséget enyhe tünetekkel vészelik át, mert fontos, hogy ne súlyosbodjanak a tünetek. Szerinte a Covidot az elején lehet megfogni, az első 5-7-12 napban dől elő, hogy később mennyire lesz súlyos a betegség. A harmadik oltás kapcsán a szakemberek egyetértettek abban, hogy mindenkinek ajánlott:

Tartsd szárazon a puskaport és magasan az antitestszintet! Túl magas antitestszint nincs

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- üzente Jakab Ferenc, aki szerint senki ne dőljön hátra, mert megkapta a második oltását, mert néhány hónap után drasztikusan csökkenni kezd az antitestek száma. A sejtes immunitás persze ott van, de egy olyan variáns, mint a delta, könnyebben kötődik az emberi sejtekhez és hamarabb tud bajt okozni a tüdőben.

A pécsi tudós kifejtette, a társadalom a bizalomra épül. Megbízunk a fodrászunkban, amikor hajfestéket készít, az ügyvédünkben egy-egy bonyolultabb ingatlanvásárlásnál,

de ha a kutató azt mondja, hogy itt van a vakcina, add be, megvéd, akkor miért nem hisznek neki? Szerte a világon kutatók százezrei, milliói azon dolgoznak, hogy az embereket megvédjék, könyörgöm, higgyünk nekik, és adjuk be az oltást!

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm