0 °C Budapest
Halálos kór fenyegeti az idősödő magyarokat: 10-ből 4-en semmit nem tesznek, sokan meghalnak

Halálos kór fenyegeti az idősödő magyarokat: 10-ből 4-en semmit nem tesznek, sokan meghalnak

2021. október 25. 14:02

Magyarországon 10-ből négy 50-69 év közötti nő nem jár rendszeresen mammográfiai szűrővizsgálatra. Ez az arány a 8. legrosszabb az EU-ban. Ez pedig azért különösen veszélyes, mert hazánkban a nőket érintő rákos megbetegedések negyedéért az emlőrák felelős, amit viszont, ha időben észlelnek, szinte teljesen gyógyítható lenne.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint 2019-ben az 50-69 év közötti Európai Uniós nők kétharmada (66%) számolt be arról, hogy az előző két évben mammográfiás vizsgálaton vett részt – derült ki a ’European Health Interview Survey-ből’. Az EU-ban tehát átlagosan 10-ből majd 7 nő komolyan veszi a szűrővizsgálatok fontosságát. Igen ám, de az egyes országok prevenciós kedve igencsak eltér egymásétól.

Így például a két éllovas északi országban, Svédországban és Finnországban a megkérdezett, legveszélyeztetettebb korban lévő nők több mint 90 százaléka volt szűrővizsgálaton az elmúlt 2 évben. Svédországban egyenesen 95,2 százaléknyian vallották ezt, de Finnországban is 92,3 százalékos arányt mértek.

Szintén az élen végzett Dánia is a maga 82 százalékával, de nem sokkal maradt le a dobogóról Portugália sem, ott is 80 százalék fölötti volt az arányszám, egészen pontosan 81,1 százalék. Az éllovas országokban tehát elmondható, hogy a veszélyeztetett korú nők közül 10-ből legalább nyolcan, de van ahol majdnem 10-en rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra. Nem mindenhol van ez azonban így.

Az összesített EU-s listán ugyanis jól látszik, hogy bőven akadnak olyan nemzetek, amelyek nem érik el az EU-s átlagot. Ilyen ország Magyarország is, hazánkban ugyanis csak az 50-69 évesek 60 százaléka volt az elmúlt 2 évben mammográfiai vizsgálaton.

Összetettben ez a 8. legrosszabb aránynak minősül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályú magyar nők közül csupán 10-ből 6-an foglalkoznak minőségben is a prevencióval. Ez pedig nagyon veszélyes, főleg annak tudatában, hogy az emlőrák korán felfedezve csaknem teljesen gyógyítható, ráadásul úgy, hogy a korai stádiumban nagyobb az esélye annak is, hogy az emlőket is meg tudják menteni.

Ehhez képest még Magyarországnál is bőven vannak, akik rosszabbul teljesítenek. Egészen pontosan 4 olyan EU-s ország is van, ahol 50 százaléknál is kevesebb a preventív vizsgálatokra járók aránya. Ezek sorrendben: Lettország, Észtország, Bulgária, Románia. Romániában ráadásul annyira súlyos a helyzet, hogy az 50-69 éves nők mindössze 9,2 százaléka volt az elmúlt 2 évben mammográfiai vizsgálaton. Ez 10-nőből még egyet sem jelent.

Rengetegen halnak bele Magyarországon

A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint a világon szinte sehol máshol nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon. Ráadásul a nőknél egyértelműen az emlőrák dominál, az összes megbetegedés negyedét ez teszi ki. Ezt követi a vastagbél és a tüdő. Fontos kiemelni, hogy a szakértők szerint a rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel a halálos kimenetelű esetek nagyjából egyharmada megelőzhető lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53