Újfajta függőség rabjai a magyarok: még nem késő leszokni, így vághatsz bele

Újfajta függőség rabjai a magyarok: még nem késő leszokni, így vághatsz bele

2021. október 1. 16:48

Egy átlagos felnőtt 15 percenként ellenőrzi a telefonját, és naponta több, mint 7 órát tölt képernyő előtt. A népszerű közösségi média platformok személyreszabott hírfolyamokkal teszik a felhasználót függővé, a telefon színei pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy alig tudunk megszabadulni az eszköztől. Tényleg ennyire durván függők lettünk?

Terjed a kütyü-para, egyre többen szenvednek mentális betegségekben, függőségben a telefonjuk miatt. A rengeteg értesítés, az élénk színek, és a sok információ dopaminnal árasztja el agyunkat, és egyre nehezebb letennünk a telefonunkat.

Larry Rosen, pszichológus a CNBC-nek elmondta, hogy értesítések nélkül is kevesebb, mint 15 perc telik el, mielőtt már megint a kezünkbe lenne a telefonunk.

Szorongunk, ha nem ellenőrizzük a telefonunkat, laptopunkat, mert attól félünk, hogy lemaradunk valamiről.

Rosen kutatásai arra is rámutattak, hogy a folytonos telefonozás, közösségi média használat nem csak szorongást okoz, de hatással lehet arra is, hogy mennyire tudunk figyelni, koncentrálni. Azonban nem csak az időnket pazaroljuk közösségi médiára, hiszen ez a rossz szokás hat a közérzetünkre és mentális egészségünkre is, sőt függőséget is okozhat. Kutatók még most is próbálják kitalálni, hogy mi a hosszútávú következménye annak, ha túl sokat foglalkozunk közösségi médiával, okostelefonunkkal.

Éppen ezért ideje felszámolni a telefonfüggőségünket, amelyre pár jó tippel te is képes lehetsz! Rosen kiemelte, hogy az első, és legjobb lépés az, ha ütemezzük, hogy mikor nézünk rá a telefonunkra. Ez lehet 15 perc, majd fokozatosan növelhetjük az időkorlátot. Ezzel nem csak hogy kevesebbet telefonozunk majd, de amikor időt szánunk rá, akkor gyorsabban és hatékonyabban tudunk válaszolni az üzenetekre is. Jó megoldás az is, ha az értesítőket teljesen kikapcsoljuk. Telefonunk rezgése, a fény felvillanása gyors dopamint biztosít agyunknak, és ezért egyből odakapunk, hogy megnézzük mi történt.

A kutatók, szakértők szerint telefonunknak semmi keresnivalója nincs az ágyunk körül. Kapcsoljuk ki éjszakára az értesítéseket, és töltsük a telefont messzebb, így akadályozva hogy a telefonunk legyen az utolsó, és reggel az első dolog amit használunk.

Fontos megszabadulni az olyan dopamin generátoroktól is, mint a villogó fények, értesítések, hang, ami a telefonunk bekapcsolásakor jelentkezik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Quick and Dirty tips mindemellett még azt ajánlja azoknak, akik durván telefonfüggők lettek, hogy váltsák át a telefon színeit szürkére.  A hirtelen fény, valamint a színes ikonok ugyanis, mintegy jutalomként hatnak az agyra, ráadásul a színek élénkebbek mint körülöttünk, amitől szintén sokáig ragadunk a képernyő elé. Szürke tiszta háttérrel, és fekete-fehér ikonokkal azonban az agyunk gyorsabban ráun a telefonra.

Nem csak mentálisan merít ki

Ha a függőség nem elég ok arra, hogy letedd a telefonodat, akkor gondold át azokat a mellékhatásokat, amelyek a sok telefonozás, kütyüzés következtében törhetnek rád. Lapunk korábban írt arról, hogy sok felhasználó depresszió közeli állapotba kerül csak azért, mert kevés pozitív visszajelzést kap a közösségi média platformokon. A szakértők a betegséget DFRAG, azaz Digitális Fragmentáció szindrómának nevezték el.

Az, hogy milyen más negatív következményekkel jár a sok kütyüzés megfejeli azt, hogy többet is költünk miatta, hiszen a telefonunkon a személyreszabott reklámokat követve sokkal gyorsabban vásárolunk,mint valaha.

Rengeteg olyan trükk létezik, amit a nagy cégek vetnek be a felhasználók ellen, azért, hogy felhívják a figyelmedet olyan termékekre, árucikkekre, amikre amúgy nincs is szükséged.

A folyamatos kütyünyomkodástól pedig az agyad is ellustul, nem hoz döntéseket, inkább mindig a könnyebb utat választja, tompítja a gondolkodásunkat. A túl sokat mobilozóknak, illetve azoknak, akik nem képesek nemet mondani a virtuális világnak, csökken az impulzusokat kontroláló képességük is, ezért könnyebben szoknak rá a dohányzásra, egészségtelen étkezésre, azonban hosszú távú terveik sem nagyon vannak,és a pénz is gyorsabban csúszik ki a kezük közül. Ebből is láthatjuk, hogy a telefonfüggőség csak a jéghegy csúcsa, és rengeteg negatív mellékhatással járhat az, ha nem tudunk elszakadni a készülékünktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem