13 °C Budapest
COVID 19 SARS COV-2 Antigen Lateral Flow Rapid Qualitative Test Kit on textured background.  Including Lateral flow Antigen Test cartridge, extraction solution and nasal swab.

Itt a legfrissebb COVID-teszt kisokos: milyen vizsgálat kell utazáshoz, oltási igazolványhoz?

2021. szeptember 11. 16:05

A delta variáns terjedésével ismét aktuálissá vált a koronavírus - tesztelés. Hazánkban is több fajta teszt érhető el, azonban nem mindegyik megbízható. Milyen koronavírus-teszt kell a védettségi igazolványhoz? Mennyibe kerülnek a tesztek?

Nem ért még véget a járvány, sőt, a fertőzőbb delta variáns egyre több embert érint. A védőoltás mellett a tesztek is segíthetnek a megelőzésben, ellenőrzésben, így továbbra is érdemes tesztelni, amennyiben tüneteket észlelünk magunkon, vagy kapcsolatba léptünk olyan emberrel, akiről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. A járvány kezdete óta azonban sok dolog változott, többek között a tesztek is elérhetőbbek, gyorsabbak és olcsóbbak.

A Huffpostnak Stan Spinner a texasi gyermekgyógyászati klinika tiszti főorvosa beszélt a tesztekről, és azok hatékonyságáról. Jelenleg hazánkban is több fajta tesztből választhatunk, de nehéz eldönteni, hogy melyik a legmegbízhatóbb.

Tesztek közül a legmegbízhatóbb, és egyben a legdrágább a PCR teszt, amelyet orrból, és torokból vett mintán végeznek el a laboratóriumi szakemberek.

A teszt kifejezetten a kórokozót mutatja ki a szervezetben, ehhez orr-és nyálkahártyáról szükséges mintát venni, majd ezen egy kémiai, fizikai eljárással lefuttatni.

A hazánkban is elérhető tesztet magánúton is elvégezhetjük különböző klinikákon, ennek ára 15-18 ezer forint között mozog, és az eredményt akár pár órán belül meg is kaphatjuk. Utazáshoz, védettségi igazolványhoz erre a tesztre van szükség.

Ezen kívül elérhető még a gyors antigén teszt, ami nem annyira megbízható, mint a PCR változat, mivel sokkal magasabb koncentrációban kell, hogy jelen legyen szervezetünkben a vírus ahhoz, hogy a teszt érzékelje azt. Ez az opció hazánkban olcsóbb, mint a PCR teszt, 7-10 ezer forint, bár az egészségügyi szakértő hozzátette, hogy ez a módszer inkább ellenőrzésre alkalmas. A tesztet hazánkban elfogadják, azonban utazáshoz kevés lehet.

Ennél megbízhatóbb, és precízebb az antitest, vagy szerológiai teszt, amely vérből mutatja ki, hogy a páciens átesett-e a koronavírus fertőzésen, vagy sem.

Egy hét elteltével, ahogy elkaptuk a betegséget még nem annyira pontos a teszt, azonban három hét elteltével sokkal biztosabban kimutatja a betegség nyomait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a teszt hazánkban is kedvelt, hiszen védettségi igazolványt is kaphatunk ezáltal, a teszt ára a magánklinikákon 7-11 ezer forint között mozog, az eredményt pedig már 3 napon belül kézhez kaphatjuk. Amennyiben van védettségi igazolványunk, úgy ez az eredmény feltüntethető abban is.

A laboratóriumban végezhető tesztek mellett az otthoni tesztelésre alkalmas felszerelések, mintagyűjtő készletek is elérhetőek a hazai gyógyszertárakban, webshopokban, változó áron, azonban az otthon elvégzett opcióval nem kérhetünk védettségi igazolványt és nem is utazhatunk. Az otthon végezhető teszteknél a mintát mi magunk vehetjük fel, és ezt küldhetjük el a szakembereknek. Nyálmintával működő verziót is vásárolhatunk, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a nem annyira megbízhatóak, mint társaik, és inkább csak saját ellenőrzésre alkalmasak. A szakember azonban hozzátette:

Hasznos ez a módszer is, abban az esetben, ha nem tudunk elmenni teszteltetni, viszont szeretnénk megtudni, hogy betegek vagyunk-e.

Mikor menjünk tesztelni?

Mivel a delta variáns azt is megfertőzheti, aki már megkapta a védőoltást, valamint azok sem védettek, akik már átestek a koronavírus - fertőzésen, így érdemes odafigyelni. Amint érzékeljük a koronavírus tüneteit magunkon, illetve kapcsolatba kerültünk olyan emberrel, aki koronavírusos, úgy azonnal érdemes tesztelni, és elkezdeni a karantént.

mivel a delta variáns sokkal fertőzőbb, így fontos, hogy amint észleljük a tüneteket, menjünk el tesztelni.

-tette hozzá Spinner.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem