14 °C Budapest
COVID 19 SARS COV-2 Antigen Lateral Flow Rapid Qualitative Test Kit on textured background.  Including Lateral flow Antigen Test cartridge, extraction solution and nasal swab.

Itt a legfrissebb COVID-teszt kisokos: milyen vizsgálat kell utazáshoz, oltási igazolványhoz?

2021. szeptember 11. 16:05

A delta variáns terjedésével ismét aktuálissá vált a koronavírus - tesztelés. Hazánkban is több fajta teszt érhető el, azonban nem mindegyik megbízható. Milyen koronavírus-teszt kell a védettségi igazolványhoz? Mennyibe kerülnek a tesztek?

Nem ért még véget a járvány, sőt, a fertőzőbb delta variáns egyre több embert érint. A védőoltás mellett a tesztek is segíthetnek a megelőzésben, ellenőrzésben, így továbbra is érdemes tesztelni, amennyiben tüneteket észlelünk magunkon, vagy kapcsolatba léptünk olyan emberrel, akiről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. A járvány kezdete óta azonban sok dolog változott, többek között a tesztek is elérhetőbbek, gyorsabbak és olcsóbbak.

A Huffpostnak Stan Spinner a texasi gyermekgyógyászati klinika tiszti főorvosa beszélt a tesztekről, és azok hatékonyságáról. Jelenleg hazánkban is több fajta tesztből választhatunk, de nehéz eldönteni, hogy melyik a legmegbízhatóbb.

Tesztek közül a legmegbízhatóbb, és egyben a legdrágább a PCR teszt, amelyet orrból, és torokból vett mintán végeznek el a laboratóriumi szakemberek.

A teszt kifejezetten a kórokozót mutatja ki a szervezetben, ehhez orr-és nyálkahártyáról szükséges mintát venni, majd ezen egy kémiai, fizikai eljárással lefuttatni.

A hazánkban is elérhető tesztet magánúton is elvégezhetjük különböző klinikákon, ennek ára 15-18 ezer forint között mozog, és az eredményt akár pár órán belül meg is kaphatjuk. Utazáshoz, védettségi igazolványhoz erre a tesztre van szükség.

Ezen kívül elérhető még a gyors antigén teszt, ami nem annyira megbízható, mint a PCR változat, mivel sokkal magasabb koncentrációban kell, hogy jelen legyen szervezetünkben a vírus ahhoz, hogy a teszt érzékelje azt. Ez az opció hazánkban olcsóbb, mint a PCR teszt, 7-10 ezer forint, bár az egészségügyi szakértő hozzátette, hogy ez a módszer inkább ellenőrzésre alkalmas. A tesztet hazánkban elfogadják, azonban utazáshoz kevés lehet.

Ennél megbízhatóbb, és precízebb az antitest, vagy szerológiai teszt, amely vérből mutatja ki, hogy a páciens átesett-e a koronavírus fertőzésen, vagy sem.

Egy hét elteltével, ahogy elkaptuk a betegséget még nem annyira pontos a teszt, azonban három hét elteltével sokkal biztosabban kimutatja a betegség nyomait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez a teszt hazánkban is kedvelt, hiszen védettségi igazolványt is kaphatunk ezáltal, a teszt ára a magánklinikákon 7-11 ezer forint között mozog, az eredményt pedig már 3 napon belül kézhez kaphatjuk. Amennyiben van védettségi igazolványunk, úgy ez az eredmény feltüntethető abban is.

A laboratóriumban végezhető tesztek mellett az otthoni tesztelésre alkalmas felszerelések, mintagyűjtő készletek is elérhetőek a hazai gyógyszertárakban, webshopokban, változó áron, azonban az otthon elvégzett opcióval nem kérhetünk védettségi igazolványt és nem is utazhatunk. Az otthon végezhető teszteknél a mintát mi magunk vehetjük fel, és ezt küldhetjük el a szakembereknek. Nyálmintával működő verziót is vásárolhatunk, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a nem annyira megbízhatóak, mint társaik, és inkább csak saját ellenőrzésre alkalmasak. A szakember azonban hozzátette:

Hasznos ez a módszer is, abban az esetben, ha nem tudunk elmenni teszteltetni, viszont szeretnénk megtudni, hogy betegek vagyunk-e.

Mikor menjünk tesztelni?

Mivel a delta variáns azt is megfertőzheti, aki már megkapta a védőoltást, valamint azok sem védettek, akik már átestek a koronavírus - fertőzésen, így érdemes odafigyelni. Amint érzékeljük a koronavírus tüneteit magunkon, illetve kapcsolatba kerültünk olyan emberrel, aki koronavírusos, úgy azonnal érdemes tesztelni, és elkezdeni a karantént.

mivel a delta variáns sokkal fertőzőbb, így fontos, hogy amint észleljük a tüneteket, menjünk el tesztelni.

-tette hozzá Spinner.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?