14 °C Budapest
Doctor or nurse in a laboratory preparing a vaccine for a patient.

Drágul a Pfizer és Moderna vakcinája: felveri az árakat a delta terjedése Európában

2021. augusztus 2. 19:43

A Financial Times értesülése szerint a Pfizer és a Moderna is emeli koronavírus elleni vakcinájának árát az Európai Unióval kötött szerződés keretében - szúrta ki a hvg.hu. A lap azt írja, betekintést nyert a legújabb európai uniós szállítási szerződésekbe. Ezek szerint a Pfizer 19,5 euróra emelte egy adag árát a korábbi 15,5 euró helyett, a Moderna egy adagja pedig 19 euróról 25,5 euróra emelkedett. A Moderna nem kívánt reagálni a Financial Times megkeresésére, a Pfizer pedig a titoktartásra hivatkozva nem akarta kommentálni az értesülést.

„Az Európai Bizottság által közzétett, szerkesztett szerződéseken túlmenően a szerződés tartalma továbbra is bizalmas, ezért nem kommentáljuk az értesülést” – nyilatkozta a Pfizer a Reutersnek. Az Európai Bizottságot az AFP kérdezte az állítólagos áremeléssel kapcsolatosan, választ azonban nem kaptak: igaz, a bizottság egyáltalán nem válaszol vakcinaárakkal kapcsolatos kérdésekre - írja az Infostart.

Az Európai Unió tavaly májusban írt alá szerződést a Pfizerrel 1,8 milliárd adag oltásról 2023-as. Az árat nem hozták nyilvánosságra. Az EU közös vakcinavásárlási programja eddig

  • 330 millió adag Pfizer,
  • 100 millió AstraZeneca,
  • 50 millió Moderna és
  • 20 millió Johnson & Johnson

vakcinát biztosított az uniós tagállamok számára. Július elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió elérte azt a célt, hogy júliusra elegendő adag oltóanyag álljon rendelkezésre a felnőtt lakosság 70 százalékának, azaz 336 millió embernek beoltásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?