29 °C Budapest
NNK: akit beoltottak, ne nagyon igyon alkoholt

NNK: akit beoltottak, ne nagyon igyon alkoholt

2021. február 5. 16:13

Sok kérdés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban. Az NNK most csokorba szedte a tudnivalókat, és az is kiderült, hogy lehet-e alkoholt fogyasztani a vakcina beadása után.

Számos lakossági megkeresés érkezik a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), melyben a kórtörténetük ismertetésével az olthatóságukról érdeklődnek. Az NNK nem bírálja el az olthatóságot - hívja fel a figyelmet az NNK hivatalos oldalán.

Az olthatóság elbírálását minden esetben az oltóorvos (ha a háziorvos adja be az oltást, akkor ő) végzi. Az oltóorvos figyelembe veszi az oltakozni kívánó egészségügyi állapotát, krónikus betegségeit, és azt, hogy milyen gyógyszereket szed. Az olthatóság bírálása kizárólag az oltóorvos kompetenciája és feladata, ehhez szükség esetén igénybe veheti más szakorvos, illetve az oltandó kezelőorvosának segítségét.

- írták. Az alábbi gyakorlati teendőket okvetlenül gondolja végig mindenki, mielőtt oltásra megy:

  • Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve vigye magával a beleegyező nyilatkozatot.
  • Gondolja végig, hogy van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt három hónapban), volt-e az elmúlt két hétben akut megbetegedése.
  • Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed.
  • Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt orvosához vinni.
  • Vigye magával a személyazonosító iratait, TAJ-kártyáját.
  • A védőoltás előtt - a szokásos napi ritmusának megfelelően - igyon és egyen. Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadásakor előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot.
  • Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját - praktikus megoldás lehet a rövidujjú póló, rétegesen öltözve.

Felmerült még kérdésként, hogy a védőoltás után szabad-e alkoholt fogyasztani.

Az alkoholizmus tönkreteszi a szervezetet és így a védőoltásra adott immunválaszt is. Azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén ilyen káros hatást nem igazoltak

- áll az NNK tájékoztatójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?