24 °C Budapest

Megszólalt az agydoki: ebbe őrül bele rengeteg magyar?

2018. december 12. 17:25

A mindennapi pénzügyi problémák rengeteg ember életét keserítik meg. Szeptemberben megkérdeztük olvasóinkat is, hogy mi aggasztja leginkább őket. A válaszadók 51 százaléka azt válaszolta, az egészségük, míg 24 százalék leginkább a pénzügyi problémák miatt aggódik. Rengeteg magyarnak van hitele, épp ma reggel számoltunk be arról, hogy a lakossági fogyasztás idei jelentős bővülésével már év közben dinamikusan nőtt a hitelintézetek személyikölcsön-állománya, a háromnegyedévi adatok majdnem másfélszeres éves folyósítás-bővülést mutatnak. Ennek egyenes következménye, hogy sokan aggódnak, hogyan tudják fizetni a törlesztő(ke)t, sakkoznak a számlákkal, hogy a hónap végén is maradjon valamennyi pénzük. Csakhogy a pénzügyekkel kapcsolatos aggodalomnak komoly egészségügyi következményei lehetnek.

December elején számoltunk be arról, hogy Provident Pénzügyi Zrt. és brit anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) a GfK kutató cég bevonásával felmérést készítettek - többek között - a magyar állampolgárok hitelfelvételi szokásaival, pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

Magyarországon a megkérdezettek 33 százaléka folyamodott hitelért az elmúlt 12 hónapban.

A kölcsönt igénylők 28 százalékának a jövedelmük tizedét sem teszik ki a törlesztő részletek, amely kedvezőbb a többi országban mért 25 százalékos átlagértékhez képest. Hazánkban a hitelfelvevők 56 százalékának a törlesztőrészlet a havi kereset 10-30 százaléka, amely egy százalékponttal magasabb a nemzetközi eredményhez képest.

Vagyis rengeteg magyarnak van hitele. Épp ma reggel számoltunk be arról, hogy a lakossági fogyasztás idei jelentős bővülésével már év közben dinamikusan nőtt a hitelintézetek személyikölcsön-állománya, a háromnegyedévi adatok majdnem másfélszeres éves folyósítás-bővülést mutatnak. Ennek egyenes következménye, hogy sokan aggódnak, hogyan tudják fizetni a törlesztő(ke)t, sakkoznak a számlákkal, hogy a hónap végén is maradjon valamennyi pénzük.

Aggódnak a pénzügyeik miatt a magyarok

Szeptemberben megkérdeztük, mi aggasztja leginkább olvasóinkat. A válaszadók 51 százaléka azt válaszolta, az egészségük, míg 24 százalék leginkább a pénzügyi problémák miatt aggódik.

Nem csoda, hiszen tízből mindössze három magyar takarít meg rendszeresen a havi jövedelméből, de ugyanennyien vannak azok is, akik nem rendelkeznek megtakarítással - ez derült ki a Századvég Alapítványnak a Magyar Biztosítók Szövetsége megbízásából készített kutatásából. Ugyanebből a kutatásból az is kirajzolódik, hogy a magyarok 34 százaléka esetenként tesz félre valamennyit.

Vagyis egy váratlan kiadás a legtöbb magyar család számára komoly problémát jelentene. Nem csoda, hogy sokan álmatlanul forgolódnak éjszaka, azon töprengve, hogy fognak tudni mindent kifizetni a havi fizetésből, a rezsi és az egyéb költségek mellett miből és hogyan fedezik majd például a karácsonyi ajándékokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rámehet az egészségünk!

Azoknak, akik gyakran álmatlanul forgolódnak, képtelenek aludni, mert annyira idegesek valami miatt, nem csak a szemük alatti karikákkal kell szembenézni másnap, de nagy valószínűséggel a munkahelyükön is rosszabbul fognak teljesíteni, de ha hosszúb távon fennáll a kialvatlanság, azt az agy sínyli meg. Alvás közben az agy megszilárdítja a szerzett emlékeket és információkat, emellett ki tudja dobni azokat a mérgező molekulákat, amelyek az ébrenlét közben felhalmozódtak.

Ugyanakkor azok, akiknek nincsenek alvásproblémáik sem lélegezhetnek fel. A tartós stressz sem tesz jót az egészségünknek: ilyen esetben ugyanis megnő a kortizol szint, hiszen a folytonos stressz ellen a szervezet így igyekszik felvenni a harcot.

A pénzügyek miatti állandó aggodalom krónikusan megemelheti a kortizolszintet, ami lehangolttá tehet minket. Extrém esetekben még az agy bizonyos területeinek átalakításához is vezethet

 - idézi az Independent  Dr. Jack Lewis neurológust.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem