1 °C Budapest

Kockázatos lehet az egészségügyi szakemberhiány

Pénzcentrum
2013. december 11. 16:15

A közeljövőben kockázatos lehet az egészségügyi szakemberhiány. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: az alapellátásban dolgozók elöregedése miatti gondokkal a kormánynak foglalkoznia kell.

Éger István szerint ugyan az idén voltak törekvések arra, hogy javuljon az egészségügy helyzete, azonban ezek nem tudták érdemben megváltoztatni a magyar gyógyítási szakma évtizedek óta hátrányos pozícióját. A kamara elnöke elmondta, a béremelések mértéke, illetve az alapellátásba juttatott anyagi források nem voltak képesek helyrehozni a generációváltás hiányát, az elöregedést és a nagymértékű elvándorlást. Ezeknek a jelenségeknek a sürgős orvoslása nélkül az egészségügy "hadrafoghatósága" erősen megkérdőjelezhető - tette hozzá.

Éger István úgy látja, a legveszélyeztetettebb ágazat az alapellátás, ahol a legnagyobb betegforgalom zajlik. Mint mondta: itt dolgoznak a legidősebb orvosok. "Sajnos nincs hét, hogy ne kapnánk hírt olyan elhalálozó kollégáról, akit idős korában, a betegágy mellől, vagy a rendelő asztala mellől visz el a mentő, egyenesen a munkából hal meg"-fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István arról is beszélt: a sürgősségi ellátásban is komoly szakemberhiány mutatkozik, de a hiányszakmák felsorolásához több tíz orvosi területet kellene megemlíteni. "Tehát lassan nincs olyan terület, ahol ne szembesülnénk súlyos szakemberhiánnyal és az ebből fakadó túlterheltséggel, ami már a betegbiztonság rovására megy" - hangsúlyozta.

A kormánynak törvényben garantált, több évre előre kiszámítható életpályamodell biztosításával kellene orvosolnia a problémát, ahogy más területeken - a közalkalmazottaknál és a pedagógusoknál - ez már elkezdődött - mutatott rá a kamarai elnök. Szerinte olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, hogy a magyar lehetőségekhez képest garantált legyen egy tisztességes egzisztencia. Ez még mindig csak töredéke lenne az átlagos európai orvosi fizetéseknek.

Sokkal olcsóbban lehet itthon tartani a doktort, mint az eltávozott orvost utána visszacsábítani Magyarországra" - vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?