22 °C Budapest

Kockázatos lehet az egészségügyi szakemberhiány

Pénzcentrum
2013. december 11. 16:15

A közeljövőben kockázatos lehet az egészségügyi szakemberhiány. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: az alapellátásban dolgozók elöregedése miatti gondokkal a kormánynak foglalkoznia kell.

Éger István szerint ugyan az idén voltak törekvések arra, hogy javuljon az egészségügy helyzete, azonban ezek nem tudták érdemben megváltoztatni a magyar gyógyítási szakma évtizedek óta hátrányos pozícióját. A kamara elnöke elmondta, a béremelések mértéke, illetve az alapellátásba juttatott anyagi források nem voltak képesek helyrehozni a generációváltás hiányát, az elöregedést és a nagymértékű elvándorlást. Ezeknek a jelenségeknek a sürgős orvoslása nélkül az egészségügy "hadrafoghatósága" erősen megkérdőjelezhető - tette hozzá.

Éger István úgy látja, a legveszélyeztetettebb ágazat az alapellátás, ahol a legnagyobb betegforgalom zajlik. Mint mondta: itt dolgoznak a legidősebb orvosok. "Sajnos nincs hét, hogy ne kapnánk hírt olyan elhalálozó kollégáról, akit idős korában, a betegágy mellől, vagy a rendelő asztala mellől visz el a mentő, egyenesen a munkából hal meg"-fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István arról is beszélt: a sürgősségi ellátásban is komoly szakemberhiány mutatkozik, de a hiányszakmák felsorolásához több tíz orvosi területet kellene megemlíteni. "Tehát lassan nincs olyan terület, ahol ne szembesülnénk súlyos szakemberhiánnyal és az ebből fakadó túlterheltséggel, ami már a betegbiztonság rovására megy" - hangsúlyozta.

A kormánynak törvényben garantált, több évre előre kiszámítható életpályamodell biztosításával kellene orvosolnia a problémát, ahogy más területeken - a közalkalmazottaknál és a pedagógusoknál - ez már elkezdődött - mutatott rá a kamarai elnök. Szerinte olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, hogy a magyar lehetőségekhez képest garantált legyen egy tisztességes egzisztencia. Ez még mindig csak töredéke lenne az átlagos európai orvosi fizetéseknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokkal olcsóbban lehet itthon tartani a doktort, mint az eltávozott orvost utána visszacsábítani Magyarországra" - vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem