3 °C Budapest

Kockázatos lehet az egészségügyi szakemberhiány

Pénzcentrum
2013. december 11. 16:15

A közeljövőben kockázatos lehet az egészségügyi szakemberhiány. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: az alapellátásban dolgozók elöregedése miatti gondokkal a kormánynak foglalkoznia kell.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Éger István szerint ugyan az idén voltak törekvések arra, hogy javuljon az egészségügy helyzete, azonban ezek nem tudták érdemben megváltoztatni a magyar gyógyítási szakma évtizedek óta hátrányos pozícióját. A kamara elnöke elmondta, a béremelések mértéke, illetve az alapellátásba juttatott anyagi források nem voltak képesek helyrehozni a generációváltás hiányát, az elöregedést és a nagymértékű elvándorlást. Ezeknek a jelenségeknek a sürgős orvoslása nélkül az egészségügy "hadrafoghatósága" erősen megkérdőjelezhető - tette hozzá.

Éger István úgy látja, a legveszélyeztetettebb ágazat az alapellátás, ahol a legnagyobb betegforgalom zajlik. Mint mondta: itt dolgoznak a legidősebb orvosok. "Sajnos nincs hét, hogy ne kapnánk hírt olyan elhalálozó kollégáról, akit idős korában, a betegágy mellől, vagy a rendelő asztala mellől visz el a mentő, egyenesen a munkából hal meg"-fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István arról is beszélt: a sürgősségi ellátásban is komoly szakemberhiány mutatkozik, de a hiányszakmák felsorolásához több tíz orvosi területet kellene megemlíteni. "Tehát lassan nincs olyan terület, ahol ne szembesülnénk súlyos szakemberhiánnyal és az ebből fakadó túlterheltséggel, ami már a betegbiztonság rovására megy" - hangsúlyozta.

A kormánynak törvényben garantált, több évre előre kiszámítható életpályamodell biztosításával kellene orvosolnia a problémát, ahogy más területeken - a közalkalmazottaknál és a pedagógusoknál - ez már elkezdődött - mutatott rá a kamarai elnök. Szerinte olyan jövedelmi viszonyokat kell teremteni, hogy a magyar lehetőségekhez képest garantált legyen egy tisztességes egzisztencia. Ez még mindig csak töredéke lenne az átlagos európai orvosi fizetéseknek.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Sokkal olcsóbban lehet itthon tartani a doktort, mint az eltávozott orvost utána visszacsábítani Magyarországra" - vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?