7 °C Budapest

Zárul a nyugdíj-olló! Több lábon kell állni, különben könnyen meglepetés érhet!

2010. szeptember 27. 05:21

Átlagnyugdíj és átlagfizetés: két beszédes adat, amely sokat elmond egy adott megye, régió lakosságának helyzetéről. Vannak olyan területei Magyarországnak, ahol ez a két összeg nem is áll olyan messze egymástól. Veszprém megyében például alig 20%-kal kisebb az átlagnyugdíj, mint az átlagkereset. A lista másik végén a szabolcsi nyugdíjasok szerepelnek, akik átlagosan mindössze 68%-át kapják megyéjük -amúgy sem túl magas- átlagfizetésének.


FRISS!Jó hír a nyugdíjasoknak! Vastagabb lesz a novemberi boríték - Kattints!

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 2010. januárjában 2 millió 980 ezer személy részére összesen 249,4 milliárd forint nyugdíjat, járadékot, illetve nyugdíjszerű ellátást folyósított. Az ellátottak a népesség 29,8%-át tették ki, számuk 1,7%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest, miközben a folyósított ellátások összértéke 4,1%-kal növekedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma az ezredfordulóhoz képest kismértékű csökkenést mutat. A nyugdíjasok 58%-a (1,7 millió személy) öregségi nyugdíjas, részarányuk az utóbbi 3 évben 2 százalékponttal emelkedett.


Nyugdíjban, járadékban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők fontosabb ellátási formák szerint (2000. január =100,0) Forrás: KSH


A korbetöltött öregségi nyugdíjasok száma 1 millió 442-, a korhatár alattiaké 276,8 ezer, az előbbi 1,3%-kal több, utóbbi 10,1%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A másik népes csoport a rokkantnyugdíjasoké. A rokkantsági (korbetöltött és korhatár alatti) nyugdíjasok száma három év alatt (6,5%-kal) 750 ezer főre csökkent. A korbetöltött rokkant nyugdíjasok száma 2010 elején 371 ezer fő volt, 14,5 ezerrel több, a korhatár alattiaké 379 ezer fő, 43,4 ezerrel kevesebb, mint 2009. január 1-jén.

A nyugellátásban részesülők száma összesen 2 millió 730 ezer fő, több mint háromnegyede öregségi és öregségi jellegű nyugdíjas. Közülük az ellátottak három csoportját érintette jelentősebb változás 2009-ben. Legnagyobb mértékben (10,3%-kal) a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A korhatár alatti öregségi nyugdíjasok számában 10,1%-os csökkenés következett be, miután a 2008-ban megváltozott nyugdíjmegállapítási szabályok abban az évben az előrehozott nyugdíj fokozottabb (17,7-, nők esetében 25%-kal nagyobb) igénybevételét eredményezték.

Hozzátartozói nyugdíjat 3,2%-kal kevesebb, 234 ezer személynek folyósítottak, 57%-uk özvegyi nyugdíjat, a többiek árvaellátást kaptak. Az év elején mintegy 250 ezer fő részesült valamilyen járadékban vagy pótlékban, számuk az egy évvel ezelőttihez képest 5,5%-kal csökkent.

Nyugdíjak és fizetések: nem is olyan hatalmas a különbség?

A nettó keresetek átlaga 2009-ben országosan 124 ezer Ft, a nyugdíjak 2010. év eleji átlaga 83 689 Ft volt. A főváros és az egyes megyék alkalmazotti, illetve nyugdíjas járandóságai különbözően és jelentős mértékben eltérnek a nettó átlagkeresetek, illetve a nyugdíjak országos átlagától.



A havi nyugellátás 2010. év eleji átlaga a 2009. évi nettó keresetek százalékában
(Forrás:KSH)


Az átlagnyugdíjaknak a helyi nettó keresetekhez viszonyított arányát vizsgálva azt láthatjuk, hogy a Veszprém megyei nyugdíjak közelítenek legjobban (81%) az ott dolgozók nettó keresetéhez, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legkevésbé (68%). Szabolcsban volt a legkisebb a nyugdíjasok havi ellátmánya (67 689 Ft), Budapesten (104 405 Ft) a legtöbb, és a nettó keresetek is ezen a két helyen képviselték a szélső értékeket. Érdekes az is, hogy éppen ezen a két helyen volt relatíve legkisebb a nyugdíjaknak a helyi nettó keresetekhez viszonyított aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért fontos több lábon állni

A folyamatosan változó szabályok miatt nagyon nehéz előre látni, hogy a levont forintokért cserébe 10-20-30 év múlva mennyi nyugdíjat fogunk kapni. Éljünk bármely területén az országnak, az állami, a magán és az önkéntes nyugdíjpénztárak együttes használatával sokkal nagyobb biztonsággal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre.

Nyugdíjrendszerünk 2. pillérét az 1998. január 1- jén indult magánnyugdíjpénztárak képezik. A magánnyugdíjpénztárak - a társadalombiztosítással ellentétben - tőkefedezeti elven működnek.

Ez azt jelenti, hogy a tagok a befizetett tagdíjjal saját maguk számára takarékoskodnak és a befizetett tagdíj hozammal gyarapszik. Nyugdíjas korban pedig az összegyűjtött vagyonból (tagdíj+hozam) szolgáltat a magánnyugdíjpénztár a TB (azaz állami) nyugdíjat kiegészítő nyugdíjjáradékot.

A rendszer harmadik pillére az önkéntes nyugdíjpénztár, amelynél a tagdíj mértékét önmagad határozhatod meg, az egyéni befizetések 30%-át az állam adóbevallásodban tett nyilatkozatod alapján adó-visszatérítésként a számládra utalja. A rendszer további előnye, hogy a magán-és önkéntes pénztárakban felhalmozott megtakarításodat nyugdíjasként akár egy összegben is felveheted, de kérhetsz havi nyugdíj-járadék fizetést is. (Egyösszegű kifizetés csak abban az esetben kérhető magánnyugdíjpénztár esetén, ha a tagsági jogviszony nem haladja meg a 180 hónapot.)

 

NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

Milyen elv alapján működik a magánnyugdíjpénztári rendszer?
a) felosztó-kirovó rendszer
b) tőkefedezeti rendszer
c) megtakarító rendszer

Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem