2019. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szakrendelőket ellenőrzött a hatóság: durva hiányosságokra derült fény


Az Állami Számvevőszék 21 önkormányzati tulajdonú, egészségügyi ellátást végző gazdasági társaság működését és gazdálkodását ellenőrizte. Az ellenőrzött szakrendelő gazdasági társaságok több mint felének nem volt megfelelő a szabályozottsága és a számviteli nyilvántartások vezetése, továbbá a közel harmaduknál szabálytalanságok voltak a térítési díjak szabályozásában, ami negatívan befolyásolta a szakrendelők átláthatóságát, és elszámoltathatóságát, a bevételek és kiadások tervezhetőségét, valamint nőttek a korrupciós kockázatokkal összefüggő veszélyek.


Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban és járóbeteg-ellátó szakrendelőkben, ehhez mindenekelőtt szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség. E cél érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot. Az ÁSZ az elmúlt időszakban 21 önkormányzati tulajdonú, egészségügyi ellátását végző gazdasági társaság ellenőrzését végezte el és hozta nyilvánosságra a számvevőszéki jelentéseket.

A vizsgált tulajdonos önkormányzatok közel negyede nem készített egészségügyi stratégiát, ami kockázatot jelentett az egészségügyi feladat-ellátás megfelelő megszervezésére és biztosítására. A gazdasági társaságok működésének ellenőrzésére szolgáló felügyelőbizottságok több mint 40 százaléka nem rendelkezett ügyrenddel. E nélkül a működésük nem volt átlátható, számonkérhető. Javadalmazási szabályzatot a 21 társaság közül mindössze hat tulajdonos önkormányzat készített. Ennek hiányában növekedtek a korrupciós kockázatok és a csalás veszélye. A társaságok éves pénzügyi beszámolóinak elfogadása a társaságok több mint harmadánál nem volt szabályszerű. Ezen társaságoknál a megfelelő tulajdonosi kontroll nem volt biztosított.

Visszatérő szabálytalanságok a szakrendelők gazdálkodásában

Az ÁSZ elemzése feltárta, hogy az értékelt gazdasági társaságok több mint felének a szabályozottsága, számviteli nyilvántartásainak vezetése nem volt megfelelő. A bevételek és ráfordítások elszámolása a társaságok több mint a felénél nem volt szabályszerű, amely esetekben fennállt a kockázat, hogy a társaságok éves beszámolóiban kimutatott bevételek és ráfordítások nem valós adatokat tartalmaztak. A leltározási tevékenység elmulasztása, vagy a nem szabályszerűen végrehajtott leltározási tevékenység következtében a beszámolókban kimutatott vagyonelemek valódisága nem volt alátámasztott. Nem minden esetben történt meg a közfeladat és a vállalkozási tevékenység bevételeinek és ráfordításainak elkülönítése, ami a társaságok működésére és gazdálkodásának átláthatóságára jelentett kockázatot.

Az elemzésben érintett társaságok ötöde rendelkezett adósságot keletkeztető ügylettel, melyhez többségük nem rendelkezett a tulajdonosi joggyakorló egyetértésével, illetve az államháztartásért felelős miniszter előzetes hozzájárulásával, továbbá adatszolgáltatási kötelezettségüket sem teljesítették, aminek következtében a társaságok működésének átláthatósága nem volt biztosított. Az értékelt társaságok közel ötöde nem rendelkezett az adatvédelem szabályairól. A közérdekből nyilvános adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének szabályait a társaságok közel fele nem határozta meg. A közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségét a társaságok túlnyomó többsége nem teljesítette.

Jó gyakorlatokat is bemutat az ÁSZ elemzése

Az Állami Számvevőszék összegző elemzése a működés és gazdálkodás során azonosított kockázatokon túlmenően több jó gyakorlatot is feltár. Jó gyakorlat volt, hogy a tulajdonosi joggyakorló évközi beszámolási kötelezettséget is meghatározott, ami elősegíti a szükség szerinti tulajdonosi beavatkozást a működés és gazdálkodás folyamataiba. Ugyancsak jó gyakorlatként azonosította az elemzés, hogy üzleti terv készítési kötelezettséget is előírtak az önkormányzatok, jóllehet ennek elkészítését jogszabály nem írja elő.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk