9 °C Budapest

Óriási előrelépés: a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni

MTI
2021. február 24. 17:33

Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon, ezt igazolják a járványügyi adatok is - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 2855-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és 102 ember - jellemzően idős, krónikus beteg - halt meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak között szinte minden nap vannak olyan fiatal krónikus betegek is, akiket egy esetleges védőoltás megmenthetett volna.

Mint mondta, nő az aktív betegek száma, jelenleg 82 127-en vannak, de tovább nőtt a kórházban kezeltek száma is, most 4353-an vannak kórházban és 407-en lélegeztetőgépen. Hozzátette: a betegség súlyos lefolyásának megakadályozása érdekében nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása.

Elmondta: eljutott a háziorvosokhoz a kínai Sinopharm vakcinája, átlagosan praxisonként 50-55 ember beoltására alkalmas mennyiségben. Jelezte: a praxisba eljuttatott oltóanyag-mennyiség függ a praxis összetételétől, a regisztráltak és a krónikus betegségben szenvedők számától; vannak olyan praxisok, ahol 70 embert is be tudnak oltani. Kitért arra, már az első adag oltása után jelentős mértékben megindul a szervezetben az ellenanyag-termelés.

Hozzátette: nincs százszázalékos védelem, de mind az öt, Magyarországon engedélyezett vakcina megvéd a súlyos szövődménnyel, esetleg halállal járó fertőzéstől. Arra kérte az embereket, éljenek az oltással, és oszlassák el félelmeiket a kínai és orosz vakcinákkal szemben, mert azokat már több mint 30 millió embernek beadták a világon, különösebb probléma nélkül.

Müller Cecília emlékeztetett: az oltási tervnek megfelelően haladnak az oltással, az első két csoport - az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményekben élők, dolgozók - kampányszerű oltása befejeződött, jelenleg a krónikus betegek és a legidősebbek oltása zajlik. Hozzátette: a rendelkezésre álló vakcinákkal már jelentős védettséget lehet kialakítani, a nyugati és keleti vakcinákkal együtt Magyarország az uniós átoltottsági átlag fölé tudott kerülni.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: bízik abban, hogy a következő egy hétben jelentős számú, 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni, de ehhez szükséges az emberek együttműködése is. Ismertetése szerint a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm-vakcinát, 52 ezer idős beoltására lesz lehetőség a Pfizer-BioNTech-vakcinával az oltópontokon, az AstraZeneca készítményével pedig 41 ezer 60 év alatti krónikus betegeket tudnak beoltani a következő egy hétben.

Elmondta azt is, a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát, hanem konkrétan a brit mutánst is ki tudják mutatni. A brit mutáns jelenléte "tetten érhető" a budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintában, a vírus örökítőanyaga emelkedő tendenciát mutat Salgótarjánban és Szombathelyen, a többi helyen magas szinten stagnál - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szólt arról is, hogy február 23-áig 400 ember mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, 34-nél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró variánst, 9 embernél a cseh variánst. Brazíliai és dél-afrikai variánst továbbra sem mutattak ki Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 400 esetből csak tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással, vagyis a brit mutáns közösségi terjedésnek indult. Jelezte: a szakértők szerint ugyanakkor a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

A tisztifőorvos beszámolt arról is: szerda reggel Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi szakértőkkel egyeztetett, és a szakemberek arra tettek javaslatot, hogy a bentlakásos szociális otthonokban élők közül azok, akik megkapták a második oltást, és letelt a teljes védettség kialakulásához szükséges idő, fogadhassanak látogatókat, illetve elhagyhassák az intézményeket.

A tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, az autoimmun betegséggel küzdőknek is ajánlják a védőoltásokat, ugyanakkor minden egyes beteg olthatóságáról külön kell döntenie az oltóorvosnak. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium klinikai immunológia és allergológia tagozata elsősorban az mRNS-alapú vakcinákat javasolja - vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagait -, valamint 60 év alatt az AstraZeneca vakcináját.

Müller Cecília elmondta, jelenleg minden fekvőbeteg-intézményben van oltópont, és a háziorvosi rendelők is oltópontnak minősülnek, de ha olyan mennyiségű vakcina érkezne, ami ezt indokolja, akkor meg tudnák nyitni a szakrendelők oltópontjait is. Megjegyezte: most is bővítik az egy-egy oltóponton lévő oltóhelyek számát, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság.

Kérdésre válaszolva kiemelte, a harmadik hullámban a megbetegedések számának exponenciális növekedését a nagyobb megbetegítő képességű vírusvariáns megjelenésében látja. Felhívta a figyelmet a védelmi, járványügyi szabályok következetes betartására. Az oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban azt mondta, azt kettős vakteszten vizsgálják, és azt figyelik, hányan fertőződnek meg a hatóanyaggal, illetve a placebóval beoltottak közül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem