2019. július 17. szerda Endre, Elek

Ezt minden gyermeket vállaló anyának tudnia kell: sok pénz maradhat így a családoknál


A Fiatal Családosok Klubja évről-évre eseményeket, aktivitásokat, játékokat szervez a családokat érintő jeles napok köré. Az anyák napja, az apák napja és természetesen a nagymamák világnapja is ugyanannyira fontos és jelentős ünnep, melyről nem szabad megfeledkeznünk. A FICSAK idén is szeretné felhívni a figyelmet erre a napra és a nagymamák szerepének jelentőségére a család életében. 

A nagymamák világnapja alkalmat ad arra, hogy kicsit arról beszéljünk, hogy mind az édesanyák, mind az édesapák életében milyen jelentős szerepe van a nagyszülőknek. A segítségnyújtás, a mindennapok teendőiben való részvétel mellett, a lelki segítség is sokat adhat hozzá ahhoz, hogy jó szülők lehessünk.

A mi nagyinknak immár 7 unokája van, akiket a legnagyobb szeretettel vesz körbe. Öt gyermekem mellett húgom és öcsém kisfia is bármikor számíthat rá és gondoskodó szeretetére. Nagyink mellett természetesen csodás édesapám erős támaszként áll. Mindig nagycsaládra és sok gyermekre vágytam és azt gondolom, hogy ahhoz hogy több gyermeket vállaljak, elengedhetetlen bátorítás volt az ő személyük, szeretetük 

- mondta Király Nóra, a FICSAK alapítója. Fiatal Családosok Klubja “Szeretünk, Nagyi" játékos felhívás célja, hogy megmutassák, milyen fontosak ők, a nagyszülők, nagymamák is, gyermekeink életében! A játékban azokat a pillanatokat és gondolatokat gyűjtik össze a családoktól, amik a nagymamákkal kapcsolatosak.

Gyors kisokos: ki jogosult nagyszülői gyedre?

A FICSAK évek óta ünnepli a nagymamák világnapját, valamint több olyan felhívást is közzé tette, mely az ő szerepükre hívja fel a figyelmet. Fontos tudni, hogy a nagyszülői gyed akkor jár, ha a gyereket a szülők nevelik, és a nagyszülő csak napközben felügyeli a gyereket, emellett a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő általi igénybe vételével. A nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha viszont több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.

A jogszabály-tervezet a szülő jogán a biztosított nagyszülő is jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra, ha

  • a nagyszülő a gyermek (vagyis az unoka) születését megelőzően legalább 365 napon át biztosított volt,
  • a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében pedig a gyermeket gondozó szülő dolgozik,
  • a gyermeket a szülő saját háztartásában neveli, és onnan a gyermek csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül a nagyszülőhöz,
  • a gyermek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében pedig a gyermeket gondozó szülő írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyed nagyszülő általi igénybevételével - ezt a nyilatkozatot több gyermek esetében is csak egy és ugyanazon nagyszülő vonatkozásában lehet megadni.

Nem jár a nagyszülői gyed akkor, ha

  • a nagyszülő dolgozik (és nem marad otthon a gyermekkel), kivéve, ha a keresőtevékenységet otthonában végzi,
  • ha a gyermeket bölcsődében vagy más napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el,
  • ha a nagyszülő öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szolgálati járandóságot, korhatár előtti ellátást, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, vagy ápolási díjat kap,
  • ha a szülő gyedre való jogosultsága megszűnik.

A nagyszülői gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján állapítják meg. A gyermekgondozási díj összege a naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Brutál drágulás a magyar boltokban: ez kerül 127 százalékkal többe
Több termék is keményen megdrágult egyetlen év alatt Magyarországon.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk