2019. november 22. péntek Cecília

Évente több tízezer magyar hal meg fölöslegesen: megelőzhető lenne a baj


Lényegesen több 75 év alatti hal meg az Európai Unióban, mint kellene: a betegségek egy jelentős részét nem csak megelőzni lehetett volna, de eredményesen kezelni is. Az Eurostat frissen közzétett adatai szerint itthon korántsem rózsás a helyzet.

Az Európai Unióban nagyjából 1,7 millió 75 évnél fiatalabb ember halt meg 2016-ban. Közülük az Eurostat és az OECD által, az elkerülhető halálozásról szóló nemrégiben közzétett lista szerint kb. 1,2 millió túl korai volt, 741 ezer haláleset elkerülhető lett volna hatékony közegészségügyi és elsődleges megelőzési beavatkozások révén. 422 ezer pedig kezelhető lehetett volna időben történő és eredményes egészségügyi beavatkozásokkal.

Szívrohamban, légcső-, hörgő- és tüdődaganatban, valamint strokeban halt meg a 75 év alatti uniós polgárok több mint egyharmada, 37 százaléka. 

2011-hez képest az elkerülhető halálesetek aránya 1,7 százalékkal csökkent ugyan, ám ez a szám még mindig elrettentően magas. Litvánia, Lettoszág és Románia után Magyarország áll a negyedik helyen, ez azt jelenti hogy 50 ezer 75 év alatti magyar halála elkerülhető, megelőzhető, vagy kezelhető lett volna. 

A legjobban teljesítő országok Ciprus, Olaszország és Spanyolország.

 

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Indul az őrület a boltokban: nullás hitelekkel támadnak, nagyot bukhatsz az akciókkal
Így válaszd ki a legjobb pénzügyi eszközt a karácsonyi bevásárláshoz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS