2018. április 26. csütörtök Ervin

Autósok, figyelem! Ezek Budapest legveszélyesebb útjai


Jelentősen nőtt a személyi sérüléses balesetek száma Budapesten. A Vezess.hu megnézte, melyek a legveszélyesebb utak, ahol fokozottan figyelni kell a sofőröknek.

Altalános a főváros jelentős forgalmú útjain a személyi sérüléses balesetek számának növekedése a KSH adatai szerint. A Vezess.hu megnézte, melyek a legveszélyesebb utak, ahol a sofőröknek fokozottan figyelniük kell. A KSH 2016-os adatai alapján összeállított listán szereplő 20 útból 16-ra többször kellett mentőt hívni 2016-ban, mint öt évvel korábban.

Összességében 567 komoly baleset történt 2016-ban ezeken az utakon a 2011-es 499 balesettel szemben, ami közel 14 százalékos növekedés. Itt a lista első 10 helyezettje, zárójelben a 2011-es balesetszámuk és az akkori helyezésük:

  • Váci út - 67 baleset (2011-ben 41 baleset, akkor is 1. hely)
  • Pesti út - 48 baleset (37, 2.)
  • Szentendrei út - 45 baleset (34, 3.)
  • Thököly út - 41 baleset (22, 12.)
  • Rákóczi út - 41 (nincs adat 2011-ből, akkor nem szerepelt a top 20-ban)
  • Hungária körút - 40 baleset (25, 9.)
  • Budaörsi út - 34 baleset (26, 8.)
  • Soroksári út - 33 baleset (27, 7.)
  • Jászberényi út - 24 baleset (nincs adat 2011-ből, akkor nem szerepelt a top 25-ben)
  • Andrássy út - 23 baleset (29, 5.)

Indul a roham: brutális sor várható a szervizekben

Az autógumi gyártók már régóta hangsúlyozzák, nagyon fontos, hogy az időjárásnak megfelelő gumiabroncsokat használjanak az autósok. Ha ugyanis nem lépünk, nem csak a saját, de az utasunk, és a többi közlekedő testi épségét is veszélyeztetjük az utakon, az esetleges anyagi károkról nem is beszélve.

Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedő-ház kereskedelmi vezetője április elején úgy fogalmazott, az elmúlt években már jelentős javulás érzékelhető a szezonális kerékcserék területén. Míg a pénzügyi válság idején az autók egy részén különféle okokból nyáron is téli gumikon közlekedtek, ma már szerencsére ez egyre kevésbé jellemző.

A nyári abroncs más összetételű kompozit anyagból áll, mint a téli, hiszen arra tervezték, hogy az 50-60 fokosra hevült aszfalton se kenődjön. A nyári melegben hamarabb elkopik a téli szett és akkor hamar megint abroncsokat kell venni. Ami a legfontosabb, hogy egy jó minőségű nyári abronccsal felszerelt autó fékútja közel harmadával is rövidebb lehet, mintha téli abroncs feszülne a kerekeken. Aki viszont mostanában tervezi a kerékcserét, annak érdemes úgy készülnie, hogy nem kap könnyen időpontot: a csúcs ugyanis épp április közepére várható.

A Vredestein márciusi online kutatása szerint egyébként az autósok több mint fele úgy számol, hogy közel 10000 forintot fog költeni a szettek cseréjére, de ötödük azt se zárja ki, hogy 4 gumi téliről nyárira való átszerelése a 10000 forintot is meghaladja majd. A válaszadók közel 18 százaléka még mindig otthon, saját maga szereli fel a nyári gumikat a téli helyett.

 

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS