A huge pine tree lays on top of power lines in the aftermath of Hurricane Sandy, a powerful storm which crashed into the Eastern USA.

Óriási veszélyre figyelmeztetnek a szakértők: temérdek magyarnak fájhat milliókba a figyelmetlenség

2023. május 12. 22:02

A május végi, júniusi eleji viharos időszakban évről évre visszatérő szezonális jelenség a jégverés – a zivatarokkal ilyenkor együtt járó erős szél, villámlás és a rövid idő alatt lehulló intenzív eső mellett. A szélsőséges időjárás komoly károkat okoz az ingatlanokban és a szabadban hagyott vagyontárgyakban. Az Aegon adatai szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a jégverésből eredő károk száma, az okozott anyagi kár mértéke pedig a sokszorosára emelkedett – Magyarország vezető lakásbiztosítója egyedül 2022-ben közel egymilliárd forintot fizetett ki emiatt. A szakértők szerint fontos a kármegelőzés, de mivel váratlanul lecsapó időjárási jelenségről van szó, a leghatékonyabb óvintézkedés a biztosítás.   

Az évről-évre egyre intenzívebben tomboló viharok súlyos károkat okozhatnak az otthonokban. Az előttünk álló szélsőséges időjárású hetekben-hónapokban az erős szél, az eső, de leginkább a jégeső idején a tetőcserepek, egyéb fedőanyagok megsérülhetnek vagy eltörhetnek. A tetőhéjazat sérülése beázást vagy vízszivárgást eredményezhet, ami károkat okozhat a falakban, a mennyezetben, vagy akár a berendezésben is. A jég kárt tehet a járművekben, a kerti bútorokban, a kerítésben, a kültéri dekorációban és más udvari vagyontárgyakban. A legtöbbször a jégveréssel együtt járó erős szél gyakran dönt ki fákat is, amelyek szintén jelentős károkat okozhatnak.  

Az Aegon, Magyarország piacvezető lakásbiztosítójának adatai szerint az elmúlt öt évben a jégveréssel kapcsolatos károk folyamatosan emelkednek. A biztosító adatai szerint 2018-ban összesen 3058 káresetre valamivel több mint 173 millió forintot fizetettek ki ügyfeleiknek. 2021-ben 7672 eset után 972 millió forint kifizetést teljesítettek. Tavaly 6616 jégkárt rendezett a biztosító, 941 millió forint értékben. Öt év alatt összesen közel 25 ezer esetre több mint 2,5 milliárd forintot utaltak ügyfeleiknek. A legtöbb kár a tetőkben, előtetőkben, a medencékben és a redőnyökben keletkezett.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az ingatlanok műszaki állapotát és figyeljünk a karbantartásra. A kármegelőzéshez hozzátartozik, hogy védjük az udvaron található tárgyainkat az időjárás viszontagságaitól. Ezek lényeges lépések, de a szélsőséges körülményekre nem elegendő válaszok: az egyetlen százszázalékos megoldás a biztosítás. A viharszezon kezdete előtt ellenőrizzük a lakásbiztosításunkat, hogy az megfelelően fedezze az esetleges károkat. Érdemes konzultálni a biztosítóval, hogy a jégkárokra milyen védelmet tartalmaz a szerződésünk, szükség esetén célszerű átdolgozni a régebbi konstrukciókat

– hívta fel a figyelmet az adatok kapcsán Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigazgató-helyettese.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember hozzátette: a legtöbb viharkár-bejelentés jellemzően májusban és júniusban érkezik hozzájuk, mert hagyományosan ezek a legviharosabb hónapok az évben. Mint elmondta, a károk jellege az otthon típusától, felszereltségétől és természetesen az időjárási körülményektől is függően változó lehet, a körültekintően megkötött és rendszeresen valorizált biztosítás ugyanakkor megfelelően széles körű biztonságot nyújt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem