A thief trying to steal a car. Using various tools to open the door and steal stuff.

Trükkös tolvajok járják a temetőket: figyelj oda, ezekkel a módszerekkel fosztanak ki

2022. október 31. 10:05

Halottak napja környékén minden évben megnő a temetők közelében történő gépkocsi-feltörések, zsebtolvajlások száma, ilyenkor kel a legyakrabban lába a magára hagyott táskáknak és egyéb értékeknek. A temetők környékén zsúfoltabbá válnak a tömegközlekedési eszközök, amik szintén potenciális veszélyeket hordoznak. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint azonban tudatossággal és körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljunk.

"Zsebesek ellen csak úgy védekezhetünk, ha kellőképpen figyelmesek vagyunk. Ha valaki a tömött buszon, a virágosnál vagy éppen a temetőben hömpölygő tömegben szorosan mellénk áll, lökdös, megpróbál minket eltolni, az egyértelműen utalhat arra, hogy a táskánkban vagy a zsebünkben lapuló értékeinkre pályázik" - mondja, hozzátéve, ilyenkor nagyon jó megoldás lehet, ha nem csak ellentartunk a lökésnél, bizonyítva ezzel határozottságunkat és stabilitásunkat, hanem hangosan rá is szólunk az illetőre, így felhívjuk a környezetünk figyelmét is a veszélyre.

A szakértő szerint rendkívül fontos, hogy a táskánk mindig zárva legyen, lehetőség szerint elől hordjuk, vagy szorítsuk a hónunk alá, hiszen így a tolvajok nem férnek hozzá a cipzárhoz. Ezen kívül ne hordjunk magunknál nagyobb mennyiségű készpénzt, ezekben a napokban ne viseljünk feltűnő, drága ékszereket!

Kovács Ildikó szerint a legvédtelenebbek közé tartoznak a szépkorúak, akik többsége jószándékúan tekint mindenkire. A halottak napi hétvégén azonban nem árt, ha gyanúval élünk akkor is, ha valaki túlságosan segítőkésznek bizonyul és átvenné tőlük a táskák cipelését. Könnyen lehet ugyanis, hogy abban a pillanatban, hogy megfogják a koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel megrakott szatyrot, benne a telefonnal és a pénztárcával, már nem a zebrán akarják átkísérni az idős áldozatukat, hanem sarkon fordulva elrohannak.

Amennyiben tehetjük, ne hagyjuk magára ilyenkor idős rokonunkat, szerettünket, kísérjük ki a temetőbe, így nem csak megvédjük őt a támadásoktól, de lelkileg is támaszt nyújthatunk számukra

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- fűzi hozzá.

Ha mégis megtörténik a baj, és észleltük, hogy ellopták tőlünk a telefonunkat, vagy pénztárcánkat az összes irattal együtt, azonnal forduljunk a rendőrséghez. Tegyünk egyrészről feljelentést, másrészről jelezzük személyi igazolványunk, és a többi iratunk elvesztését. Értesítsük a bankot, zároltassuk hitelkártyánkat, s hasonlóképpen járjunk a mobiltelefonunkkal is. Amennyiben pedig a lakáskulcsunkat is elhagytuk a többi holminkkal együtt, haladéktalanul cseréltessük ki a zárakat, hogy megelőzhessük a további, immáron nagyértékű lopásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05