12 °C Budapest
A thief trying to steal a car. Using various tools to open the door and steal stuff.

Trükkös tolvajok járják a temetőket: figyelj oda, ezekkel a módszerekkel fosztanak ki

2022. október 31. 10:05

Halottak napja környékén minden évben megnő a temetők közelében történő gépkocsi-feltörések, zsebtolvajlások száma, ilyenkor kel a legyakrabban lába a magára hagyott táskáknak és egyéb értékeknek. A temetők környékén zsúfoltabbá válnak a tömegközlekedési eszközök, amik szintén potenciális veszélyeket hordoznak. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint azonban tudatossággal és körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljunk.

"Zsebesek ellen csak úgy védekezhetünk, ha kellőképpen figyelmesek vagyunk. Ha valaki a tömött buszon, a virágosnál vagy éppen a temetőben hömpölygő tömegben szorosan mellénk áll, lökdös, megpróbál minket eltolni, az egyértelműen utalhat arra, hogy a táskánkban vagy a zsebünkben lapuló értékeinkre pályázik" - mondja, hozzátéve, ilyenkor nagyon jó megoldás lehet, ha nem csak ellentartunk a lökésnél, bizonyítva ezzel határozottságunkat és stabilitásunkat, hanem hangosan rá is szólunk az illetőre, így felhívjuk a környezetünk figyelmét is a veszélyre.

A szakértő szerint rendkívül fontos, hogy a táskánk mindig zárva legyen, lehetőség szerint elől hordjuk, vagy szorítsuk a hónunk alá, hiszen így a tolvajok nem férnek hozzá a cipzárhoz. Ezen kívül ne hordjunk magunknál nagyobb mennyiségű készpénzt, ezekben a napokban ne viseljünk feltűnő, drága ékszereket!

Kovács Ildikó szerint a legvédtelenebbek közé tartoznak a szépkorúak, akik többsége jószándékúan tekint mindenkire. A halottak napi hétvégén azonban nem árt, ha gyanúval élünk akkor is, ha valaki túlságosan segítőkésznek bizonyul és átvenné tőlük a táskák cipelését. Könnyen lehet ugyanis, hogy abban a pillanatban, hogy megfogják a koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel megrakott szatyrot, benne a telefonnal és a pénztárcával, már nem a zebrán akarják átkísérni az idős áldozatukat, hanem sarkon fordulva elrohannak.

Amennyiben tehetjük, ne hagyjuk magára ilyenkor idős rokonunkat, szerettünket, kísérjük ki a temetőbe, így nem csak megvédjük őt a támadásoktól, de lelkileg is támaszt nyújthatunk számukra

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fűzi hozzá.

Ha mégis megtörténik a baj, és észleltük, hogy ellopták tőlünk a telefonunkat, vagy pénztárcánkat az összes irattal együtt, azonnal forduljunk a rendőrséghez. Tegyünk egyrészről feljelentést, másrészről jelezzük személyi igazolványunk, és a többi iratunk elvesztését. Értesítsük a bankot, zároltassuk hitelkártyánkat, s hasonlóképpen járjunk a mobiltelefonunkkal is. Amennyiben pedig a lakáskulcsunkat is elhagytuk a többi holminkkal együtt, haladéktalanul cseréltessük ki a zárakat, hogy megelőzhessük a további, immáron nagyértékű lopásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm