Pouring rain, meadow scattered with hail, damaged roses in flower pots. Italy during a strong summer storm.

Ezzel a módszerrel csalnak ki most pénzt a pórul jár idősektől: légy résen, ha jön a vihar!

2022. május 29. 11:35

A Bács-Kiskun megyei Vaskút összes háza megsérült a két nappal ezelőtti jégverésben, becslések szerint a kár meghaladja az egymilliárd forintot. Az ott élőknek nincs elég bajuk, még át is akarják verni őket: spekulánsok járják a falut, akik méregdrágán ajánlgatnak cserepet, redőnyt az időseknek - számol be az rtl.hu.

Csak azt lehetett hallani, hogy durrog mindenhol. A szó szoros értelmében olyan volt, mintha mindenhol csak lőttek volna – mondta egy helyi lakos a Híradónak. A jég után jött a zivatar.

Spekulánsok próbálkoznak a károsultak átverésével. Egy idős nénitől valakik hatvanezer forintot kértek 15 cserépért. Csak előleget adott, de valószínűleg nem fognak visszamenni hozzá.

Egyre több viharos nyár vár ránk

A tavalyi viharszezon kirívóan katasztrofálisnak bizonyult és a lakásbiztosítási kárkifizetések egyik legnagyobb tételét jelentette a MABISZ közlése szerint. 2021-ben 9,1 milliárdot fizettek ki a károsultaknak, ez utóbbi összeg az elmúlt tíz év legdrágább szezonját hozta - miközben rengeteg károsult lehetett, akinek a biztosítása nem fedezte a kárt, vagy egyáltalán nem volt biztosítása. Pedig egy-egy nyári vihar hatalmas kárt tud csinálni.

Hát közepén meg is érkezett az év eddigi legnagyobb viharrendszere, mely a legtöbb kárt Somogyban és Bács-Kiskun megyében okozta. Az év további felében további viharokra készülhetünk, amelyek minden bizonnyal szintén nem lesznek kíméletesek. A klímaváltozás fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat a Magyarországon is. A klímamodell-szimulációk és a mérési adatok alapján a ciklontevékenységhez köthető viharok száma együtt emelkedik az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedésével hazánkban is.

Hogy készüljünk fel a viharokra?

  • Ellenőrizd, mit fedez a lakásbiztosításod!

A biztosítók tapasztalatai és adatai alapján a legtöbb lakáskárért a szélsőséges időjárás a felelős, a bejelentések okát jellemzően az üvegtörés, a beázás, a vihar, valamint a jégverés okozta károk adják, a lakásbiztosítások nagy része ezeket le is fedi. A hazai lakóingatlanok több mint 70 százaléka biztosított, ami európai szinten is magas arány, azonban a tulajdonosok és bérlők nagy része nem tudja pontosan, mire nyújt fedezetet a lakásbiztosítása, és így elképzelhető, hogy van olyan vagyontárgy, amire nem fizetne a biztosító, ha bekövetkezne a baj.

Nagyon fontos szempont, hogy ha az ingatlanunkat a lakásbiztosítási szerződés megkötése óta már felújítottuk, vagy gyarapodtak az ingóságaink, mindenképpen aktualizáljuk a biztosításunkat, mert csak akkor nyújthat a lakásbiztosítás megfelelő védelmet - közölte korábban az OVB Magyarország. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a társasházaknak nem kötelező épületbiztosítást kötniük, és ha rendelkeznek is ilyennel, az nem biztos, hogy kiterjed a lakáson belüli burkolatra, festésre, tapétára, illetve biztosan nem nyújt fedezetet a lakásban található ingóságokra vagy éppen a biztonsági üvegezésre.

Attól függetlenül, hogy az ingatlan tulajdonosa rendelkezik-e lakásbiztosítással, a bérlőnek a saját ingóságaira vonatkozóan külön biztosítási szerződést kell kötnie annak érdekében, hogy ezek a vagyontárgyak is fedezetbe legyenek vonva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Ellenőrizd az ingatlan állapotát!

A viharkárokkal szembeni védekezés alapja, hogy az ingatlan megfelelő formában legyen, tehát az esetleges hibákat érdemes megcsináltatni a viharszezon előtt - mint pl. nyílászárók elvetemedése, tetőszerkezet romlása, falazat vizesedése stb. Tehát először érdemes meggyőződni az ablakok és az ajtók megfelelő állapotáról, hogy a közelgő zivatarok és villámcsapások ne tehessenek kárt az otthonunkban. A redőny felszereltetése például kivédheti, hogy ablaküveget kelljen cserélni, ha azt megrepeszti a jég.

Ellenőrizzük a tető állapotát is, illetve az esetleges repedéseket a falak mentén, amelyeken heves esőzés esetén az ingatlan beázhat. Azt is érdemes lecsekkolni, hogy a házak ereszcsatornái nincsenek-e eltömődve, egy nagy eső esetén az is könnyen beázáshoz vezet. A kerti bútorok, pavilonok, medencék, trambulinok is kedvelt játékszerei a szélviharnak. Amennyiben ezek nincsenek használatban, vagy napokra elutazik valaki, érdemes biztonságba helyezni, mert ha akkor jön épp a vihar, kő kövön nem marad.

Érdemes a saját telken álló koros fák állapotával is tisztában lenni. Gyakran ilyen elkerülhető fakidőlés okozza a legnagyobb kár házban, autóban.

  • Tudd biztonságban az autódat!

A viharok nemcsak az ingatlanokra, hanem az autókra is veszélyesek lehetnek. A jég a kocsiknak sem tesz jót, a szél fákat dönthet ki, amelyek kárt tesznek az autóban. A lényeg, hogy lehetőleg olyan helyre parkoljunk, ahol biztonságban tudhatjuk az autónkat a vihar elől. Ehhez nem árt, ha tudjuk, mikor várható nagy vihar.

  • Kövesd az időjárásjelentéseket!

Teljesen alapvető, mégis sokszor hagyja figyelmenkívül az ember a figyelmeztetéseket zivatarokra, szélre. Pedig rengeteg bosszúségtól megkímélheti magát az ember, ha a közelgő vihar hírére jobban ügyel, hová parkol le, vagy hogy be legyenek csukva az ajtók-ablakok. Nem árt nyáron erre fokozottan ügyelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06