Collaboration, science and computer with a doctor women team in a laboratory for covid research in ppe uniform. Teamwork, innovation and experiment with scientist females working together in a lab

Rettenetes covid-variánsok ütötték fel a fejüket: semmit sem érnek már az eddigi oltások?

2024. május 14. 19:44

A Sars-CoV-2 vírus új változatai, mint a JN.1 és KP.2 enyhébb, de az influenza-szerű tüneteket okoznak, miközben a Covid-19 esetek ismét emelkednek. A vírus evolúciója és az immunitás változása miatt a betegség megjelenése és kezelése folyamatosan alakul és változik - tudósított a BBC.

A Sars-CoV-2 vírus új változatai, mint a JN.1 és KP.2, ismét növekvő megbetegedésszámot eredményeznek, ami rávilágít arra, hogy a Covid-19 hogyan alakult át az elmúlt évek során. A JN.1 és KP.2 változatok jellemző tünetei közé tartozik a torokfájás, fáradtság, fejfájás és köhögés, de egyes esetekben hasmenés vagy kevesebb szaglásvesztés is előfordulhat. A KP.2 variánst "FLiRT" becenévvel illették két jellegzetes mutációja miatt, amelyek magasabb szaporodási számot eredményeznek, bár a vírus fertőzőképessége alacsonyabb lehet.

2024 májusára az Egyesült Államokban a KP.2 változat dominánssá vált, az esetek 28%-át kitevő arányban. Ez azt követően történt, hogy az előző hónapokban a JN.1 variáns okozta esetszám-növekedés után csökkentek a Covid-19 okozta kórházi felvételek és halálesetek számai.

Az orvosok szerint ma már nehéz megkülönböztetni a Covid-19 tüneteit az influenzától PCR-teszt nélkül. A vírus patogenitása nem feltétlenül csökkent; inkább egy olyan populáción terjed, amely már korábban találkozott vele vagy be van oltva.

A Sars-CoV-2 továbbra is mutálódik, ami befolyásolja annak képességét az immunrendszer kikerülésére és új sejttípusok megfertőzésére. A kutatók még vizsgálják e változatok pontos hatásait az emberi szervezetre és arra vonatkozóan is, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a Long Covid kialakulását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A "Covid toe", egy korai pandémia során megfigyelt furcsa tünet mostanra ritkábbnak tűnik; annak pontos okai még mindig vitatottak. Némelyik kutató szerint ez lehetett az immunrendszer túlzott reakciójának eredménye vagy egyszerűen csak egy általános válaszreakció bizonyos embereknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem