17 °C Budapest
Rengeteg háztulaj járt pórul a viharok után: hiába volt biztosításuk, erre nem jár kártérítés

Rengeteg háztulaj járt pórul a viharok után: hiába volt biztosításuk, erre nem jár kártérítés

2021. augusztus 2. 05:41

Hatalmas károkat okoztak az országban a júliusi viharok: ráadásul az építőipari árrobbanás is realizálódik a kárösszegekben - tudta meg a Pénzcentrum a hazai biztosítótársaságoktól. Sőt, az is kiderült, hogy bizonyos esetek alapból nem tartoznak bele a lakásbiztosítás fedezetébe, így hiába amortizálja le ingóságainkat a jégverés, a biztosító nem fogja megtéríteni a kárt.

Azt már eddig is tudtuk, hogy óriási károkat okozott Magyarországon az idei viharszezon - és még hol van a vége.. Azonban a Pénzcentrum által megkeresett biztosítótársaságok most még részletesebb képet adtak az eddigi veszteségekről.

Az Aegon szerint a viharszezon idén az elmúlt évekhez képest kis késéssel, a nyár közepére érkezett meg. A július 9-10-i viharokkal kapcsolatban közel két és félszeresére nőtt a bejelentett viharkárok száma ma reggelre az egy héttel ezelőtti adathoz képest: eddig több mint ötezer kárbejelentés érkezett.

A 2021. július hónapban bejelentett meteorológiai károkkal kapcsolatosan eddig összesen 13 141 bejelentés érkezett. Mint közölték, a viharok leginkább Budapest és Komárom megyéket érintették.

Az Union kiemelte, hogy egy-egy vihar kapcsán csak ritkán van ilyen magas bejelentési darabszám, mint az elmúlt pár hétben volt, kiemelkedően magas volt a kárbejelentési darabszám.

A 2021-es évben sokáig kegyes volt hozzánk az időjárás, június utolsó hétvégéjétől azonban többször előfordultak viharok, felhőszakadások, kisebb-nagyobb jég formájában megjelenő jeges esők.

 - írta kérdésünkre a Groupama, akik június 25-ét követően 7000 bejelentést fogadtak, mely tartalmazzák a járművekben okozott jégkárokat is.

Az Uniqa is arról beszélt, hogy az év első fele viszonylag békésen telt, kisebb viharok előfordultak ugyan, de ez átlagosnak tekinthető. Július 12., 19. és 20-án viszont rendkívül intenzív volt az időjárás.

Ezek voltak a leggyakoribb viharkárok

A biztosítótársaságok arról számoltak be, hogy a jégverés mellett beázás és villámkárok is keserítették az ügyfelek életét, és rongálták meg tulajdonukat.

Míg a július 9-10-i viharok kapcsán 59 százalékban a jégverés okozott hatalmas károkat, a 17-i hétvégén elsősorban beázás, felhőszakadás és villámcsapás károk keletkeztek. Az épületek tetőszerkezetét, a falakat károsította a vihar, de a gépjárműveket érintő károk is tetemesek.

- közölte az Aegon.

A Groupama is arról számolt be, hogy a legjelentősebb károkat a jégverés okozta, de jelentős számú bejelentés érkezett viharra, villámcsapás és felhőszakadás veszélynemre is. A jég megrongálta a biztosított épületek tetejét, palákat, cserepeket lyukasztott át.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Uniqánál idén a károk felét a jégverés teszi ki, a másik leggyakoribb meteorológiai kár a nagy mennyiségű csapadék okozta elöntés, felhőszakadás illetve a beázás károk.

Nem mindent fedez a lakásbiztosítás!

Bár a legtöbb esetben a viharok által okozott károk a lakásbiztosításokban alap káresemények közé tartoznak, nem kell külön biztosítást kötni, azért előfordulhatnak olyan esetek, amikor mégsem fizet a biztosító.

Így bár a Groupama biztosítási módozatai az alapvető elemi kockázatokra (vihar, felhőszakadás, jégverés, villámcsapás) teljes fedezetet nyújtanak, a társaság közölte, hogy

egyes kockázatok esetében lehetnek kizárások: mint például jégverésnél és viharkárnál az épületen kívül, szabadban hagyott ingóságok.

Hozzétették, hogy kiegészítő biztosításokkal még a háztartások növényi kultúráira, szabadban tartott kerti bútoraira, a kerti gyermekjátékokra is kiterjeszthető a fedezet.

Az Uniquánál is vannak olyan kártípusok amikre kiegészítő biztosítást lehet kötni. Például ilyen a kerti növényzet károsodása vagy a vihar miatti áramkimaradás következtében fagyasztott élelmiszerek megromlása. Ezeket a fedezeteket egyéni igény szerint lehet a biztosításba foglalni.

Az építőipari árakkal szállnak el a kárösszegek

Arra is rákérdeztünk a társaságoknál, hogy mekkorák voltak az átlagos kárösszegek az elmúlt időben. Az Aegon ennek kapcsán kifejtette, hogy

az építőiparban bekövetkezett árrobbanás miatt valószínűleg magas, 300 ezer forinton felüli átlagkár várható. A fenyő fűrészárú 100 százalékos áremelkedése, illetve a héjazati anyagok 30 százalékos emelkedése jelen meteorológia károkban várhatóan hangsúlyozottan fog jelentkezni

- mutatott rá a társaság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem