32 °C Budapest
Ez a legnépszerűbb oltás a világon: 61 országban használják már

Ez a legnépszerűbb oltás a világon: 61 országban használják már

2021. február 17. 12:02

A világon jelenleg 8 különböző vakcinával oltják a lakosságot: a Pfizer, a Moderna, az Astra Zeneca, a Szuptnyik, a Covaxin és a kínai oltóanyagok.  A világ átoltottsági aránya 2,2 százalék volt a tegnapi napon, Magyarországon pedig már meghaladta a 3 százalékot. A legfrissebb összesített adatokból az is kiderül, mely oltóanyagokat használják a legtöbb országban.

Világszerte immár több mint 172 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját a február 16-i adatok alapján, tehát száz emberből 2,2. Hazánkban az oltottak aránya Kásler Miklós legutóbbi beszámolója szerint átlépte a 3 százalékot. Magyarországon jelenleg öt oltóanyag van jelen, miután tegnap megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából is - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Azonban jelenleg már nyolc oltást használnak világszerte, amelyek mindegyikéhez két adag szükséges (ez várhatóan megváltozik az elkövetkező hetekben, amikor a Johnson & Johnson egyadagos vakcinája jóváhagyást kap).

A Pfizer BioNTech oltóanyag a legelterjedtebb a világon, összesen 61 országban használják már.

 - áll a Statista cikkében. Ez mint ismeretes, a két mRNS vakcina egyike, és a III. fázisú vizsgálatokban 95 százalékos hatékonyságúnak találtak. Ezt azóta Izrael is megerősítette gyakorlati tapasztalatok alapján: a kormány nagy mennyiségű vakcinát szerzett be, és cserébe a hatékonyságával kapcsolatos információkat megosztotta a gyártóval és az egészségügyi szervezetettekl. A Clalit Health Services, az ország legnagyobb egészségügyi szolgáltatója közzétette több mint félmillió, teljesen beoltott izraeli állampolgár vizsgálatának eredményét, amely szerint a Pfizer oltása 94 százalékos védelmet nyújt a koronavírussal szemben.

A Moderna által előállított másik mRNS vakcina 94 százalékosos hatékonyságúnak bizonyult a III. fázis vizsgálataiban, és 27 országban alkalmazzák. Nagy reményeket fűztek az AstraZeneca vakcinájához alacsony költsége és könnyebb tárolása miatt, bár vitatottnak bizonyult néhány országban: Németországban és Lengyelországban csak 65 éves kor alatt alkalmazzák az adatok hiányára hivatkozva. Jelenleg 41 országban érhető el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A különféle kínai vakcinákat 10, 6, illetve 2 országban használják a legfrissebb adatok szerint, az orosz Szpitnyikot, amelyről a The Lancet című tudományos folyóirat nagyon elismerően ír, 9 országban. A Statista cikke megemlíti, hogy Magyarország is köztük van, annak ellenére, hogy Brüsszel nem hagyta jóvá a használatát, sőt, hazánk hamarosan a kínai oltóanyagot is beveti. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy az összes Covid-19 oltást örömmel fogadják az EU-ban, miután jóváhagyást kapnak.

Ezt kapják a legidősebbek

Az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik. Az "oltócsapatok" visszatérnek a szociális intézményekbe és folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása is - jegyezte meg. Az osztályvezető azt kérte, az oltóanyagokról csak megbízható forrásokból tájékozódjanak, és éljenek a védőoltás lehetőségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?