6 jó tanács, amit minden Horvátországba induló magyarnak érdemes megfogadni

2019. július 22. 15:29

Egy friss kutatás szerint, tavaly júliusi adatok szerint statisztikailag a Horvátországba autóval utazó, vízparton nyaraló, 18 és 45 év közötti életkorú turisták voltak kénytelenek a legtöbbször igénybe venni a biztosításukat utazásuk során. Mivel a következő hetekben nagyon sokan mennek vakációzni, nem árt tisztában lenni azzal, mire kell figyelniük a Horvátországban nyaralóknak. Ezért szakértők most összegyűjtöttek 6 kritikus tudnivalót azoknak, akik déli szomszédunkhoz utaznának. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018-ban összesen 48 millió napot töltöttek el a magyarok többnapos utazásaik során, és ennyi idő alatt nem kevesebb, mint 682 milliárd forintot költöttek. Ez azt jelenti, hogy naponta és fejenként átlagosan mintegy 14 200 forintot adtak ki szállásra, ételre, szórakozásra és ajándékokra. Ráadásul a számok azt mutatják, hogy ennek a pénznek egyre nagyobb részét költjük el kunában, azaz horvát szomszédunknál. 

2017-ben ugyanis - szintén a KSH adatai alapján - a több napra útnak induló hazai turisták legnépszerűbb úti célja Ausztria után már Horvátország volt, ahol minden évben jelentősen növekszik a magyarok száma és az általuk eltöltött idő is. A konkrét számokat a Horvát Turisztikai Minisztérium is publikálja évente: ezek alapján tavaly 599 ezer hazánkfia összesen majdnem 3 millió éjszakát töltött el Horvátországban. Déli szomszédunk tehát óriási népszerűségnek örvend honfitársaink körében, éppen ezért az Union Biztosító szakértő összeállítottak egy 6 pontból álló kisokost, amit érdemes megfogadniuk az odautazóknak.

Gyomorrontás: 36 ezer forint

A biztosító ügyfeleit tavaly legtöbbször Horvátországban érte utol a baj, ahonnan leggyakrabban betegség miatt hívták fel segítségért a biztosítót. Egy nem túl friss kagylós tészta elfogyasztása után máris gyomorrontás, hányás vagy hasmenés miatt kell orvoshoz fordulni. Ilyen esetekben tavaly a bajba jutottakat átlagosan 36 ezer forintért látták el a helyi orvosok. De gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek is: 10-ből 3 pórul járt ügyfél a strandon vagy a vízben szerezte sérülését, ők a tengerben általában a kagylókkal vagy a medúzákkal, esetleg a víz alatti sziklákkal kerültek fájdalmas kapcsolatba. 

Kutyás nyaralás?!

Ha egészségügyi problémák nélkül megússzuk a horvát tengerparti vakációt, még akkor sem biztos, hogy elkerüljük az ottani kórházakat. Ugyanis házi kedvencünket is érheti baleset vagy betegség a szünidő alatt. A különféle rovarok rájuk is előszeretettel vadásznak, ráadásul a kisállatot is elkaphatja egy durvább fertőzés. Ilyenkor pedig a gyógyításuk nem áll meg több száz kuna alatt. Az utasbiztosítás viszont fizetheti helyettünk az ellátást és a gyógyszereket.

Hol a kocsi?

Az egészségi panaszok után a segítségnyújtás második leggyakoribb oka a jármű műszaki mentése: az autóval kapcsolatos problémák leginkább a Horvátországba utazókkal fordulnak elő. Márpedig ha útban a tengerpartra lerobbanunk, az az egész nyaralást beárnyékolhatja, hiszen az autó javíttatása - vagy még rosszabb esetben hazaszállítása - súlyos összegbe kerül. Ezért egyre többen kötnek olyan utasbiztosítást, amelyik műszaki hiba esetén a helyszíni javítástól a vontatáson/szállításon át, az autóbérlésig állja helyettünk a költségeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azért csak óvatosan

Bármilyen óvatosak is vagyunk, egy baleset vagy egy betegség miatt előfordulhat, hogy meghiúsul a hónapok óta várt nyaralás. Ilyenkor pedig nemcsak az elmaradt élmények és pihenés miatt van okunk szomorkodni, de még az előre kifizetett szállás és a turisztikai programok árát is elbukhatjuk. Ám az úgynevezett élménybiztosítás visszatéríti például egy szervezett városnézés, a múzeumi belépők vagy egy 1 napos hajóút díját, ha előbb kell hazajönni, vagy el sem utazunk. 

Tolvajok a tengerparton is vannak

Szerencsére azért a legtöbben épségben eljutnak az Adriai-tenger horvát részére, és boldogan szúrják le napernyőjüket a homokba. De ki vigyáz a mobilra, fényképezőre, tabletre, egyéb kütyüre, amíg mi úszkálunk a tengerben? A turistákra utazó tolvajok ugyanis akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni ezeket, egy jól kiválasztott utasbiztosítással azonban a laptop vagy más okoseszközök eltűnése után is jár pénz a biztosítótól.

És ha mi vagyunk a hibásak?

Megesett nemrég, hogy egy véletlenül leejtett értékes porcelán miatt követelt a szállásadó kárpótlást ügyfelünktől, míg egy másik biztosított egy vízi járműben okozott kár miatt hívott minket segítségért

- mondja Szabó Tamás, az UNION utasbiztosítási szakértője. Kevesen tudják, hogy amennyiben például a nyaraláson kárt okozunk más tulajdonában, akkor emiatt kártérítési kötelezettségünk keletkezhet. Gyakori az is, hogy a gyerekek a szállodában csinálnak bajt, például a hallban fociznak és betörik egy lapostévé képernyőjét. A számlát ilyenkor az fizeti, aki a kárt okozta, egy megfelelő utasbiztosítással viszont a biztosítónk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?