30 °C Budapest
A te otthonod is veszélyben van? Ezek a betörők kedvencei

A te otthonod is veszélyben van? Ezek a betörők kedvencei

2016. augusztus 31. 05:46

Évről évre csökken a betörések száma Magyarországon, ami valószínűleg a bűncselekmények felderítési arányának növekedésének is köszönhető. Ennek ellenére még mindig csupán a bejelentések negyedében talál rá a rendőrség az elkövetőkre. A betörések többségénél így legfeljebb csak a biztosító által kiutalt összeg vigasztalhat minket, persze ha egyáltalán a megfelelő biztosításunk van.

A legtöbb lakásbetörést 2015-ben is Budapesten regisztrálták, összesen 5064 alkalommal hívták ki a rendőrséget ilyen esetekhez, Pest megye (2606 betörés) volt a második legkedveltebb célpontja a bűnözőknek. Persze a Közép-Magyarországi régió kiugró számai többek között annak is köszönhetők, hogy több lakás található ezeken a területeken.

A legszerencsésebbnek egyébként idén is a Vas megyeiek mondhatják magukat, itt ugyanis csupán 282 betörés volt tavaly. Persze vannak más nyugodt helyek is az országban, Veszprém megyében 302, Nógrád megyében pedig 321 lakásba mentek be a tolvajok.

A fővárosi statisztikák elsőre meglepőek lehetnek, a legtöbb betörés ugyanis a XI. és a II. kerületben van (616 és 518). A dél-budai kerület az egyik legnagyobb kerület a fővárosban és mindkét városrész jó környék, a II. kerületben pedig jellemzően gazdagok laknak, így a bűnözők innen sokkal nagyobb zsákmánnyal térhetnek haza.

A lezárult nyomozások egyébként egyre sikeresebbek hazánkban, ráadásul 2014-hez képest jelentős előrelépés történt, ugyanis 19,3 százalékról 24,1 százalékra nőtt a felderített esetek száma.

Mit tegyünk, ha betörnek hozzánk?

A legtöbb betörő az ajtón, vagy ablakon keresztül jut be a lakásba, így a megelőzésnél eleve érdemes ezekre figyelni. Nem szabad megfeledkezni a pince, a padlás, a kamra és a garázs bejáratairól sem.

Célszerű mechanikai védelemmel ellátni minden olyan nyílást, amelynek nagysága akkora, hogy egy vékonyabb testalkatú ember átférhet rajta. Azon túl, hogy zárjuk az ajtókat, ablakokat fontos odafigyelni az ingatlanok behatolás elleni védelmére, így

  • javasolt a nyílászárókra adott esetben rács felszerelése;
  • stabil, 40-50 mm-es keményfából, vagy fémből készült - ablak nélküli - bejárati ajtó használata minimum két biztonsági zárral ellátva;
  • helyi riasztású hang- és fényjelző készülékek, vagy úgynevezett távriasztás, távfelügyelet alkalmazása. Az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell, a (cilinder-, mágnes-) zárbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok feszítését, törését.

Amennyiben az ingatlanjában tetten érjük az elkövetőt a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számok valamelyikén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem javasoljuk, hogy a lakásban tartózkodó személy konfrontálódjon a behatolóval! Ne kíséreljék meg a bűncselekmény elkövetőjét saját kezűleg elfogni, vagy visszatartani, tekintve, hogy nem tudható, pontosan hányan hatoltak be az ingatlanba, milyen - esetleg agresszív - reakciót vált ki az ellenkezésünk, mekkora erőfölénnyel rendelkeznek az elkövetők

- mondta a Pénzcentrum kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ha az elkövetők már távoztak, akkor a helyszínt minél kevésbé "járkáljuk össze", ne mozdítsunk el tárgyakat és minél előbb értesítsük a rendőrséget. A helyszínelők kiérkezésekor mondjuk el részletesen, mi történt, és ha valamit megváltoztattunk a helyszínen, akkor erről is szóljunk a rendőröknek. Ezután a hatóság helyszíni szemlét tart. Ha az otthonunkban van kamera, akkor ennek felvételeit is átadhatjuk a helyszínelőknek.

A biztosítónak se felejtsünk el szólni!

Ha betörtek hozzánk, akkor érdemes minél előbb értesíteni erről a biztosítónkat is, a lakásbiztosítások jellemzően megtérítik a betöréses lopás károkat is.

A bejelentést két napon belül kell megtenni a biztosítónál.

Két dolgot azonban nem árt betartani, ha térítést szeretnénk:

  • A szerződésnek rendezettnek kell lennie, és
  • Az ingatlan ne legyen alulbiztosított (másként csak a kár egy részét kapjuk meg).

Az ingóságaink árát akkor téríti meg a biztosító, ha annak tulajdonlását bizonyítani tudjuk, számlával, garancialevéllel, fényképpel, tanúval vagy egyéb (bíróságon elfogadott bizonyítási) módon. A biztosítási összeget a szükséges igazolás beérkezését követően 15 napon belül küldi ki a szolgáltató.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05