1 °C Budapest

A te otthonod is veszélyben van? Ezek a betörők kedvencei

2016. augusztus 31. 05:46

Évről évre csökken a betörések száma Magyarországon, ami valószínűleg a bűncselekmények felderítési arányának növekedésének is köszönhető. Ennek ellenére még mindig csupán a bejelentések negyedében talál rá a rendőrség az elkövetőkre. A betörések többségénél így legfeljebb csak a biztosító által kiutalt összeg vigasztalhat minket, persze ha egyáltalán a megfelelő biztosításunk van.

A legtöbb lakásbetörést 2015-ben is Budapesten regisztrálták, összesen 5064 alkalommal hívták ki a rendőrséget ilyen esetekhez, Pest megye (2606 betörés) volt a második legkedveltebb célpontja a bűnözőknek. Persze a Közép-Magyarországi régió kiugró számai többek között annak is köszönhetők, hogy több lakás található ezeken a területeken.

A legszerencsésebbnek egyébként idén is a Vas megyeiek mondhatják magukat, itt ugyanis csupán 282 betörés volt tavaly. Persze vannak más nyugodt helyek is az országban, Veszprém megyében 302, Nógrád megyében pedig 321 lakásba mentek be a tolvajok.

A fővárosi statisztikák elsőre meglepőek lehetnek, a legtöbb betörés ugyanis a XI. és a II. kerületben van (616 és 518). A dél-budai kerület az egyik legnagyobb kerület a fővárosban és mindkét városrész jó környék, a II. kerületben pedig jellemzően gazdagok laknak, így a bűnözők innen sokkal nagyobb zsákmánnyal térhetnek haza.

A lezárult nyomozások egyébként egyre sikeresebbek hazánkban, ráadásul 2014-hez képest jelentős előrelépés történt, ugyanis 19,3 százalékról 24,1 százalékra nőtt a felderített esetek száma.

Mit tegyünk, ha betörnek hozzánk?

A legtöbb betörő az ajtón, vagy ablakon keresztül jut be a lakásba, így a megelőzésnél eleve érdemes ezekre figyelni. Nem szabad megfeledkezni a pince, a padlás, a kamra és a garázs bejáratairól sem.

Célszerű mechanikai védelemmel ellátni minden olyan nyílást, amelynek nagysága akkora, hogy egy vékonyabb testalkatú ember átférhet rajta. Azon túl, hogy zárjuk az ajtókat, ablakokat fontos odafigyelni az ingatlanok behatolás elleni védelmére, így

  • javasolt a nyílászárókra adott esetben rács felszerelése;
  • stabil, 40-50 mm-es keményfából, vagy fémből készült - ablak nélküli - bejárati ajtó használata minimum két biztonsági zárral ellátva;
  • helyi riasztású hang- és fényjelző készülékek, vagy úgynevezett távriasztás, távfelügyelet alkalmazása. Az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell, a (cilinder-, mágnes-) zárbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok feszítését, törését.

Amennyiben az ingatlanjában tetten érjük az elkövetőt a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számok valamelyikén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem javasoljuk, hogy a lakásban tartózkodó személy konfrontálódjon a behatolóval! Ne kíséreljék meg a bűncselekmény elkövetőjét saját kezűleg elfogni, vagy visszatartani, tekintve, hogy nem tudható, pontosan hányan hatoltak be az ingatlanba, milyen - esetleg agresszív - reakciót vált ki az ellenkezésünk, mekkora erőfölénnyel rendelkeznek az elkövetők

- mondta a Pénzcentrum kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ha az elkövetők már távoztak, akkor a helyszínt minél kevésbé "járkáljuk össze", ne mozdítsunk el tárgyakat és minél előbb értesítsük a rendőrséget. A helyszínelők kiérkezésekor mondjuk el részletesen, mi történt, és ha valamit megváltoztattunk a helyszínen, akkor erről is szóljunk a rendőröknek. Ezután a hatóság helyszíni szemlét tart. Ha az otthonunkban van kamera, akkor ennek felvételeit is átadhatjuk a helyszínelőknek.

A biztosítónak se felejtsünk el szólni!

Ha betörtek hozzánk, akkor érdemes minél előbb értesíteni erről a biztosítónkat is, a lakásbiztosítások jellemzően megtérítik a betöréses lopás károkat is.

A bejelentést két napon belül kell megtenni a biztosítónál.

Két dolgot azonban nem árt betartani, ha térítést szeretnénk:

  • A szerződésnek rendezettnek kell lennie, és
  • Az ingatlan ne legyen alulbiztosított (másként csak a kár egy részét kapjuk meg).

Az ingóságaink árát akkor téríti meg a biztosító, ha annak tulajdonlását bizonyítani tudjuk, számlával, garancialevéllel, fényképpel, tanúval vagy egyéb (bíróságon elfogadott bizonyítási) módon. A biztosítási összeget a szükséges igazolás beérkezését követően 15 napon belül küldi ki a szolgáltató.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm